Ingezonden persbericht
Arnhem, 8 april 2011
VVD, PvdA, CDA en D66 willen positieve ontwikkeling Gelderse samenleving
coalitieakkoord 2011-2015 'Uitdagend Gelderland'
Met het maken van scherpe keuzes, maximale inzet en creativiteit willen VVD, PvdA, CDA en D66 als coalitiepartners in Gelderland bijdragen aan een positieve ontwikkeling van de Gelderse samenleving. Het coalitieakkoord dat zij nu hebben gepresenteerd en aangeboden aan de Commissaris van de Koningin Clemens Cornielje, is een akkoord op hoofdlijnen. Daardoor ontstaat volgens hen ruimte voor andere partijen in Provinciale Staten om invloed uit te oefenen en kansen te benutten. Als belangrijkste uitdagingen voor de komende periode zien de partijen het mede bestrijden van de economische crisis, verbetering van de mobiliteit en de bereikbaarheid, (door)ontwikkeling van dorpen en bedrijven in het landelijk gebied en versterking van de Gelderse steden als motor van de maatschappelijke en economische dynamiek.
Centraal staan voor de coalitie de belangen en behoeften van de burgers in Gelderland. De provincie staat volgens formateur Conny Bieze (VVD) 'voor de grote uitdaging om in een snel veranderende samenleving haar werk zo goed mogelijk te doen. We moeten zelf ook uitdagend zijn en denken in kansen'. Het is een uitdaging om de samenleving meer te betrekken bij het beleid en die samenleving meer ruimte te bieden. Daarom kiezen zij voor oplossingsgerichte benaderingen: 'als het niet kan zoals het moet, dan moet het zoals het kan'. Wanneer burgers en bedrijven nieuwe stappen willen zetten moet de provincie hen van advies voorzien, samen met partners als gemeenten, KvK's en Oost NV hen op weg helpen en geen belemmeringen opwerpen.
Het hoofdlijnen akkoord is volgens Jan Jacob van Dijk (CDA) 'een uitnodiging aan de samenleving en Provinciale Staten om het nader in te vullen'.
Investeringen
De coalitiepartijen willen extra investeringen doen, te dekken uit het MIG (Meerjarige Investeringsagenda Gelderland)
Voor mobiliteit willen de partijen 275 miljoen investeren. Economie krijgt een extra bedrag van 200 miljoen en het beleidsveld Dynamische steden, vitale regio's kan rekenen op een investeringsbedrag van 150 miljoen. Voor Gebiedsontwikkeling wordt 100 miljoen extra uitgetrokken, Cultuur 30 miljoen. 100 miljoen wordt gereserveerd voor tegenvallers.
Een 'revolving fund' wordt in het leven geroepen voor innovatie zoals de aanleg van breedband en energietransitie. Hiervoor wordt in eerste instantie 100 miljoen gereserveerd.
De onlangs bekend geworden extra korting op het provinciefonds mag volgens de partijen voor een deel (100 miljoen euro) uit de investeringsagenda worden gefinancierd. In ieder geval moet er in de komende periode van vier jaar voor nog eens 162 miljoen euro (40,5 miljoen per jaar) worden omgebogen. Volgens Verdaas (PvdA) is de wereld financieel gezien onzekerder dan ooit. 'We zullen met alle partners botje bij botje moeten leggen om onze doelen te verwezenlijken'.
Vijf gedeputeerden
Het nieuwe college van Gedeputeerde Staten zal bestaan uit vijf leden, een minder dan in de vorige Statenperiode. Namens de VVD zijn het oud Statenlid en wethouder van de gemeente Berkelland Jan Markink en lijsttrekker Conny Bieze. Voor de PvdA is het Co Verdaas, nu ook al gedeputeerde. Jan Jacob van Dijk, lijsttrekker bij de verkiezingen, is de kandidaat voor het CDA en namens D66 zal Annemieke Traag, algemeen directeur/secretaris van de regio Twente, de bestuurlijke verantwoordelijkheid op zich nemen.
Provinciale Staten
Op woensdag 13 april wordt het coalitieakkoord 'Uitdagend Gelderland' besproken in de vergadering van Provinciale Staten. Deze vergadering begint om 10.00 uur in het Huis der Provincie in Arnhem en is ook te volgen via de website van de provincie (www.gelderland.nl/statenlive).
Het coalitieakkoord Uitdagend Gelderland is te downloaden van de website van de provincie Gelderland (www.gelderland.nl)