Ingezonden persbericht
Persbericht
Opening pelgrimsinformatiecentrum
en gerestaureerde Groate Kerk
Sint Jabik op vrijdag 8 april 2011
De Stichting Alde Fryske Tsjerken maakt bekend dat de gerestaureerde Groate Kerk te Sint Jacobiparochie op vrijdag 8 april 2011 heropend wordt door directeur Cees van 't Veen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in samenwerking met de Friese cultuurgedeputeerde Jannewietske de Vries. Bij die gelegenheid wordt tevens het pelgrims informatiecentrum van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob en van de Stichting Jabikspaad Fryslân geopend, dat gevestigd is in het voorportaal van De Groate Kerk.
Na twintig jaar leegstand nam de Stichting Alde Fryske Tsjerken de voormalige hervormde kerk van Sint Jacobiparochie over in 1979. Kort daarna werd de kerk gerestaureerd en in gebruik genomen als cultureel centrum voor de wijde regio. Anno 2010 was de kerk opnieuw toe aan een restauratie. Dit keer zijn het dak en de lantaarn plus de vloer aangepakt.
Naar aanleiding van de restauratie legde de gebruiker van de kerk, Stichting Kultureel Sintrum De Groate Kerk, de wens op tafel om ook het interieur een grondige opknapbeurt te geven. In overleg met de Stichting Jabikspaad Fryslân werd bovendien besloten om een pelgrims informatiecentrum te vestigen in het voorportaal van De Groate Kerk. Dit zal gerund worden door vrijwilligers van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob en de Stichting Jabikspaad Fryslân.
Het Platform Gebiedsontwikkeling Noardwest Fryslân sprak haar vertrouwen in de plannen uit, evenals de afdeling Bezinningstoerisme van de Provincie Fryslân en de gemeente het Bildt. Medio oktober 2010 werd bekend dat ook 'Brussel' een bijdrage wilde leveren vanuit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO). Voor de restauratie en de herbestemming was in totaal een budget van E 900.000 beschikbaar.
Pelgrimeren blijft populair
Tijdens de feestelijke bijeenkomst op vrijdag 8 april zal toegelicht worden welke werkzaamheden hebben plaatsgevonden, wat de plannen van het Kultureel Sintrum De Groate Kerk zijn en wat het Nederlands Genootschap van Sint Jacob en de Stichting Jabikspaad Fryslân willen aanbieden in het pelgrims informatiecentrum in het voorportaal. Bovendien zal Herman Vuijsje, auteur van het boek "Pelgrim zonder god" (Contact, 1990), een lezing houden over de toenemende populariteit van het pelgrimeren en de manier waarop daar in Nederland wordt ingespeeld.
In dit boek, waarvan de eerste druk in 1990 verscheen, beschrijft Vuijsje zijn ervaringen op de pelgrimsroute. Hij liep het pelgrimspad in omgekeerde richting, dus van Santiago de Compostela naar Amsterdam. Op z'n reis bezocht hij onder meer markies De La Coste-Messelière. Hij was in 1965 - toen de pelgrimage naar Santiago ,,zo goed als dood was" - oprichter van de Franse Associatie van Vrienden van Sint Jacob.
Vuijsje citeert de markies die voorspelt dat de "oplevende belangstelling" volgens hem niet langer dan een jaar of tien, vijftien zou aanhouden. Anno 2011 blijkt de route naar Santiago onverminderd populair. In 1986 werden amper 2500 certificaten uitgereikt aan pelgrims die in Santiago arriveerden. In 2006 waren het er al 100.000. In de 'heilige jaren', als het feest van de heilige Jacobus (25 juli) op een zondag valt, komen ver over de 100.000 pelgrims een certificaat ophalen.
Uniek project
Voor de Stichting Alde Fryske Tsjerken is de tweede herbestemming van De Groate Kerk een uniek project. ,,De kerk wordt al dertig jaar door vrijwilligers beheerd als cultureel centrum voor de wijde omgeving", legt directeur Gerhard Bakker uit. ,,Ons bestuur heeft diep respect hoe zij de culturele programmering steeds verder hebben weten uit te breiden. Vanuit die achtergrond heeft het bestuur van de Stichting Alde Fryske Tsjerken dan ook alle medewerking willen verlenen aan de opknapbeurt van het interieur. Met de komst van het pelgrims informatiecentrum in het voorportaal kan het gebruik van De Groate Kerk verder geïntensiveerd worden. Dat is alleen maar goed voor de exploitatie. Daar zijn wij natuurlijk bijzonder gelukkig mee."
De directeur van de Stichting Alde Fryske Tsjerken wijst er op hoe belangrijk het is geweest dat er op lokaal niveau zo veel draagvlak was voor de plannen. ,,De 1700 inwoners van het dorp hebben gezamenlijk maar liefst 7000 euro opgebracht. Dat de Stichting Bildtse Belangen ook nog eens 50.000 euro heeft bijgedragen en de gemeente het Bildt 100.000 euro, was voor de provincie en voor Europa een duidelijk signaal dat dit project 'van onderop' gedragen wordt."
Noordelijke Jacobsdagen
Rond de opening op vrijdag 8 april 2011 worden de Noordelijke Jacobsdagen georganiseerd. De openingsbijeenkomst is alleen voor genodigden. De openingshandeling zelf kan door iedereen worden bijgewoond, op het plein voor de kerk, om 15.30 uur. Wat de openingshandeling precies zal zijn, blijft nog even geheim. Alle kinderen van de basisscholen in Sint Jacobiparochie zijn gevraagd om verkleed als pelgrims naar de Groate Kerk toe te komen wandelen.
Op zaterdag 9 april is er 's middags een "open huis" voor iedereen die de gerestaureerde kerk met eigen ogen wil zien. Dan zal ook het pelgrim informatiecentrum in het voorportaal geopend zijn. Vanaf 15.30 uur wordt het open huis afgesloten met een akoestisch optreden van de Feetwarmers.
Op zondag 10 april is er 's ochtends een voor iedereen toegankelijke oecumenische viering in De Groate Kerk van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob en van de Stichting Jabikspaad Fryslân (aanvang: 09.30 uur). Zondagmiddag is er een wandeltocht naar Zwarte Haan en een (besloten) reünie voor leden van het Nederlands Genootschap en voor de vrijwilligers van de Stichting Jabikspaad Fryslân.