Gemeente Alphen aan den Rijn


Nieuwbouw vergroot woningaanbod huurders

WonenCentraal bouwt 61 eengezinswoningen in de wijk Kerk en Zanen. Gemeente Alphen aan den Rijn en wonenCentraal hebben afgesproken om deze woningen met afwijkende toewijzingsregels aan te bieden. Deze regels zorgen voor een langere verhuisketen en meer doorstroming op de woningmarkt. De wens is met deze regels huurders meer keus te bieden en de wachtlijsten te verkorten.

Er ontstaat meer dynamiek op de woningmarkt in Alphen aan den Rijn, vertelt Rob Donninger, directeur-bestuurder wonenCentraal, met gepaste trots. Iedere keer als een huurder een woning achterlaat, wordt ruimte gemaakt voor andere woningzoekenden. Hoe vaker dat gebeurt, hoe langer de verhuisketen. Met de voorrangsregeling krijgen meer mensen de kans een volgende stap te zetten in hun wooncarrière. Ook wethouder Tseard Hoekstra hecht grote waarde aan een betere doorstroming. Mensen moeten vaak meer dan 5 jaar wachten op een huis. Dit initiatief draagt bij aan het terugdringen van de lange wachtlijsten.

De woningen worden in onderstaande volgorde toegewezen:


1. De huurder laat een eengezinswoning achter van wonenCentraal en staat minimaal vijf jaar ingeschreven als woningzoekende bij Stichting Woonmarkt Rijnstreek


2. Alle overige huurders die een woning van wonenCentraal achterlaten en ingeschreven staan als woningzoekende bij Stichting Woonmarkt Rijnstreek.


3. Alle overige woningzoekenden die ingeschreven staan bij Stichting Woonmarkt Rijnstreek.

De leeggekomen bestaande eengezinswoningen wijst wonenCentraal ook weer met voorrang toe aan haar huurders. Voor de vrijgekomen appartementen van doorstromers gelden geen voorrangsregels. Daarvoor geldt dat de woningzoekende met de langste inschrijfduur de woning krijgt.

Huurders die in aanmerking komen, hebben een huishoudjaarinkomen van maximaal 33.614. En het gezin moet uit minimaal twee personen bestaan. WonenCentraal organiseert op 13 april een informatieavond voor geïnteresseerden voor de woningen. De nieuwe voorrangsregels gelden alleen voor dit experiment. Alle andere woningen blijft wonenCentraal verhuren zoals dat nu ook al gebeurt.