Rijksoverheid


8 april 2011

beantwoording vragen Plasterk over afwikkeling woekerpolisaffaire

Geachte voorzitter,

Bijgaand treft u de antwoorden op de vragen van lid Plasterk (PvdA) over de afwikkeling van de woekerpolisaffaire. Hoogachtend, de minister van Financiën

mr. drs. J.C. de Jager

2011Z02911 Vragen van het lid Plasterk (PvdA) aan de minister van Financiën over de afwikkeling van de woekerpolisaffaire. (Ingezonden 14 februari 2011)

Vraag 1 Kent u het artikel `Woekerpolisaffaire start opnieuw'? 1) Vraag 2 Is het waar dat een gedupeerde via de rechter veel meer vergoed kreeg dan via de schikking met ASR? Vraag 3 Hoe beoordeelt u de situatie dat ASR van plan is om naar aanleiding van deze uitspraak meer te compenseren dan in eerdere schikkingen is afgesproken? Antwoord op vraag 1, 2 en 3: Ik heb kennisgenomen van het artikel `De Woekerpolisaffaire start opnieuw'. In het artikel wordt melding gemaakt van een rechterlijke uitspraak in eerste aanleg d.d. 26 januari 2011 in de zaak Van der Meulen-Falcon. Op basis van de uitspraak stel ik vast dat in deze casus dwaling is vastgesteld en de overeenkomst is herzien. ASR Nederland (ASR) heeft beroep aangetekend en de zaak is dus nog onder de rechter. Het lijkt mij dan ook niet wenselijk dat ik daarover nu uitspraken doe. Vraag 4 Hoeveel unit-linked-polissen heeft ASR verkocht? Klopt de grove schatting van de auteur dat dit er 1 miljoen kunnen zijn? Klopt het dat dit AS R een strop in de orde van grootte van 620 miljoen kan opleveren? Antwoord op vraag 4: ASR Nederland inclusief alle vroegere werkmaatschappijen (zoals AMEV, Stad Rotterdam en Falcon) heeft ca. 1,1 miljoen beleggingspolissen lopen. Het is echter niet goed mogelijk om op basis van deze individuele zaak die nog onder de rechter is, zinvolle uitspraken te doen over wat de consequenties voor ASR zouden kunnen zijn. Vraag 5 Kunt u de financiële scenario's voor het Rijk als eigenaar van ASR schetsen in de situatie waarin bovengenoemde uitspraak door hogere rechters wordt bevestigd, danwel de casus waarin deze wordt verworpen? Antwoord op vraag 5: Het is onmogelijk om uitspraken te doen over de financiële consequenties die dit voor de Staat als eigenaar kan hebben. Wel kan worden aangegeven wat de verwachting was van de financiële invloed van het eerdere akkoord van ASR. Op 17 december 2008 kwam ASR tot een akkoord op hoofdlijnen met Stichting Verliespolis, Stichting Woekerpolis Claim, Ve reniging van Effectenbezitters, Vereniging Eigen Huis en Vereniging Consument & Geldzaken. De impact op de embedded value van de gehele portefeuille van ASR Nederland zou 780 mln gaan bedragen voor belasting ( 580 mln na belasting). Een gedeelte daarvan was al in 2007, voor het aandeelhouderschap van de Staat, verwerkt in de jaarrekening op grond van de Aanbeveling van de Ombudsman Financiele Dienstverlening.


1) De Pers, 9 februari 2011