Gemeente Soest

Gemeente Soest op weg naar een klimaatneutrale organisatie

8 april 2011

De gemeente Soest is aardig op weg een klimaatneutrale organisatie te worden. Zo heeft zij het restant schadelijke CO2-uitstoot van 2010 gecompenseerd met het Gold Standard klimaatproject van Climate Neutral Group Utrecht. Dit betekent overigens nog niet dat de gemeente klimaatneutraal is.

De komende tijd gaat de gemeente zelf verder met het terugdringen van de CO2-uitstoot door het nemen van verschillende duurzame maatregelen. Als een van de Koplopers van de provincie Utrecht laat Soest op die manier zien serieus bezig te zijn met het terugdringen van de CO2-uitstoot.

Het project `Koplopers' is een initiatief van de provincie Utrecht voor gemeenten, instellingen, bedrijven en scholen. Deze Koplopers zetten zich extra in om een steentje bij te dragen aan de reductie en verduurzaming van het energieverbruik en het compenseren van resterende broeikasgassen. Sinds 2008 is Soest aangesloten als Koploper, waarmee zij zich als organisatie tot doel heeft gesteld in 2011 klimaatneutraal te zijn.

Voetafdruk

Om deze doelstelling te bereiken, is in 2010 een onderzoek uitgevoerd naar de zogenaamde CO2-voetafdruk van de gemeente Soest. Op die manier is inzichtelijk gemaakt wat de CO2-uitstoot van de gemeentelijke organisatie nu eigenlijk is. Om die CO2-uitstoot vervolgens te compenseren, heeft de gemeente geïnvesteerd in het Gold Standard klimaatproject van Climate Neutral Group Utrecht.

Deze organisatie rekent de hoeveelheid CO2-uitstoot om in credits. Door de aankoop van deze credits betaalt de gemeente als het ware voor de te veel uitgegeven uitstoot van CO2. Dit geld wordt vervolgens gebruikt voor de ontwikkeling van duurzame energieprojecten wereldwijd, zoals bijvoorbeeld de aanleg van een windmolenpark in Taiwan.

Toekomst

Uiteraard is het niet de bedoeling dat Soest CO2-uitstoot op die manier blijft compenseren. Voor de toekomst staan er diverse veranderingen en maatregelen gepland die de CO2-uitstoot verder terug moeten dringen. Zo worden de verwarmingsketels van het gemeentehuis vervangen en is de gemeente aan het onderzoeken of zij kan overgaan op gebruik van biogas. Ook hebben de hallogeen lampen in het gemeentehuis inmiddels plaats gemaakt voor LED verlichting.

Landelijk zijn er inmiddels meer dan 750 organisaties die verantwoordelijkheid hebben genomen voor resterende broeikasgassen waaronder alle Nederlandse Ministeries, provincies Utrecht, Flevoland en Friesland en tientallen gemeenten.