Rijksoverheid

overhandiging PCCC publicatie `Staat van het Klimaat

Toespraak | 05-04-2011

Vandaag 5 april nam Staatssecretaris Joop Atsma het eerste exemplaar van de brochure `De Staat van het Klimaat' van het PCCC [Platform Communication on Climate Change] in ontvangst. De staatssecretaris bedankte de vele auteurs. In reactie op de uitkomsten van dit `jaarverslag over het klimaat' concludeerde Atsma dat Nederland zal voldoen aan Kyoto-doelstelling in 2012. Atsma: "We liggen op koers. Maar we staan ook nog voor enorme uitdagingen, nationaal en internationaal. Uitdagingen die ik nuchter en efficiënt wil aanpakken. We moeten realistische doelen stellen en pragmatisch te werk gaan voor de lange termijn." Hij gaf voorts aan samen met het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties de komende periode op basis van de Europese ambities de route uit te stippelen naar een schone, veilige en leefbare samenleving.

Ook sprak de heer Atsma nog kort over zijn handelsmissie naar Vietnam in het kader van waterveiligheid en klimaatadaptatie.

Dank voor publicatie. Mooie samenvatting - soort van jaarverslag - huidige stand van zaken in wetenschap via goede samenwerking tussen diverse kennisinstellingen.
2010 was wereldwijd warmste jaar ooit, tezamen met 2005 en 1998. We moeten ons niet onnodig zorgen maken. Maar doorzetten opwarming is voldoende reden vinger aan de pols te houden.
Vorige publicatie prijkte zeemeermin Kopenhagen op voorblad. Visualiseerde hoop op klimaatakkoord. Inmiddels kater Kopenhagen verwerkt en lessen geleerd. Lessen die zich in Cancún hebben uitbetaald. Uitkomst Cancún positief en realistisch. Illustreert dat realistische stap voor stap inzet effectief kan zijn om ambitieuze doelen dichter bij te brengen.
Nu nieuwe Staat van het Klimaat. Foto Rotterdam op voorplaat. Rotterdam als boegbeeld met ambitieuze Rotterdam Climate Initiative. Rotterdam staat voor mentaliteit van handen uit de mouwen, geen woorden maar daden. Dat is type klimaatbeleid dat ik ook voorsta: nuchter, haalbaar en betaalbaar.
Rapport geeft aan -7% minder CO2 2009 ten opzichte van 2008 geïndustrialiseerde landen. Wereldwijd emissies gemiddeld op zelfde niveau, komt door stijging groeilanden als China/India. Staan voor enorme uitdagingen, 20% minder CO2 in 2020. Hiervoor ligt NL absoluut op koers. Voor de korte termijn zal NL voldoen aan de Kyoto-verplichting van 6 procent minder CO2
Ik onderschrijf Europese doelstelling reductie broeikasgassen van 80-95 procent in 2050.
Spanning zit in ontwikkelingen als: verder aantrekken economie, stijging wereldbevolking, sterke groei opkomende economieën, gevolgen klimaatverandering, bedreiging biodiversiteit. Uitdaging: balans groei en groen vinden
Kabinet wil belangrijke bijdrage leveren aan de EU en Internationale doelstellingen; terugdringen emissies en klimaatbestendig maken. Ruimte voor maatschappelijke debat. Kabinet wil constructieve internationale rol spelen en is tevens bewaker van gelijk speelveld. Aandacht voor initiatieven op lokaal niveau. Betrokkenheid en draagvlak maatschappij wordt daarmee vergroot. Overheid zal actief een plaats moeten blijven bieden voor debat. Juich toe dat in deze publicatie al blijk van wordt gegeven. Voorkomt tunnelvisie.
Transitie naar klimaatneutrale samenleving invullen op manier die ons bedrijfsleven kansen biedt. Door energiebesparing, efficiënt materiaalgebruik en duurzame energie kan bedrijfsleven concurrentiepositie verstevigen. Een belangrijke gesprekspartner in het klimaatbeleid zijn daarom bedrijven.
Ik ben voortdurend met het bedrijfsleven in gesprek over hun ambities voor duurzaam ondernemen. Om ambities en wat de overheid kan doen goed op elkaar aan te laten sluiten. 5 april heeft het kabinet met belangrijke ondernemers een zogeheten Catshuissessie hierover. En zelf organiseer ik een Captainsdinner op 12 april. Daar komen vragen aan de orde als: wat betekent het voor de Nederlandse economie om toe te groeien naar een koolstofarme economie? En hoe kunnen ondernemers hierin hun kansen pakken? Dat dit goed mogelijk is bewijzen tal van klimaatinitiatieven op lokaal niveau. Met CEO's uit de industrie, energie, vervoer, financiële wereld wil ik verkennen hoe dit op macroniveau ligt.
Samen met bedrijfsleven wil ik een praktische aanpak. Dat is route voor komende jaren om tot reductie broeikasgassen te komen en doelstellingen 2050 - 80/95% minder broeikasgassen - te halen. In november dit jaar zal ik TK berichten over mijn routekaart!
Vanzelfsprekend zal kabinet gelijk optrekken met plannen Brussel. Ik verwelkom dan ook de Roadmap die Europese Commissie onlangs heeft uitgebracht. Biedt goede basis om verder Europees- en nationaal beleid op te baseren.
In kader nationale routekaart heb ik aan de onderzoeksinstituten [PBL, TNO, ECN, CPB] gevraagd om consequenties Roadmap EC voor Nederlandse situatie in kaart te brengen.
Duidelijk is verder dat we naar een mondiale klimaatafspraak moeten en een mondiaal gelijk speelveld voor bedrijfsleven creëren. Ook verder werken aan uitbreiden, verbeteren en versterken emissiehandelssysteem. Belangrijk hoofdstuk aan water gewijd. Volgende over zeggen. Waterveiligheid was, is en blijft prioriteit/hoeksteen beleid. Klimaatadaptatie nodig negatieve gevolgen klimaatverandering op te vangen. Maar ook kansen veranderend klimaat benutten. Deltaprogramma: rijk en regio werken samen met maatschappelijke organisaties/bedrijfsleven om toekomstige generaties te beschermen tegen hoogwater en voldoende zoetwater.
Slot. We liggen op koers voor korte termijn. We moeten realistisch en pragmatisch te werk gaan voor lange termijn. Ik ga samen met bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties de komende periode op basis van de Europese ambities die route uitstippelen naar een schone, veilige en leefbare samenleving. Met een warm hart voor het klimaat en een koel hoofd. Kortom, u hoort nog van mij.