Hulpverlening Gelderland Midden

Groeiende behoefte aan soa- en seksualiteitszorg voor jongeren

Arnhem - Het bezoekerscijfer van de SoaSense-poli's in Oost-Nederland (Gelderland en Overijssel) is in 2010 opnieuw gestegen. Het aantal Soa-consulten van risicogroepen groeide zelfs sterker dan in de rest van het land en er kwamen relatief veel jongeren naar de Soa-spreekuren in Oost-Nederland. Ook de Sense-spreekuren voor seksualiteitsvragen werden druk bezocht door jongeren: het aantal consulten verdubbelde in een jaar tijd.

Dit blijkt uit de regionale 'SoaSense Thermometer 2010' die - in navolging van de landelijke RIVM-Thermometer - is uitgebracht door de zes GGD'en van Oost-Nederland. Voor de samenwerkende GGD'en in de regio Oost bevestigen de nieuwe cijfers het belang van de SoaSense-dienstverlening voor de jongerendoelgroep. Het verbinden van seksualiteitszorg voor jongeren onder de 25 jaar (Sense) aan Soa-spreekuren bij de GGD, biedt meer mogelijkheden om jongeren - in het kader van hun seksuele gezondheid - op een laagdrempelige, integrale manier te helpen.

Soa-cijfers regio Oost

Het totale aantal Soa-consulten in de regio Oost is met 23% toegenomen. De Soa-spreekuren blijken bij risicogroepen in een behoefte te voorzien. Vooral bij de MSM-doelgroep (mannen die seks hebben met mannen) steeg het aantal gevonden soa's. Het soa-vindpercentage voor alle risicogroepen samen, komt in de regio Oost-Nederland overeen met het landelijke vindpercentage van 14%. Chlamydia is de meest voorkomende soa: 78% van het totaal aantal gevonden soa's betreft chlamydia. Omdat chlamydia de meest voorkomende soa onder jongeren is, zullen de jongeren in Oost-Nederland voor een groot deel bijdragen aan dit hoge percentage. Echter, ook bij de MSM-doelgroep, en in mindere mate bij vrouwen en heteromannen, is een stijging te zien van chlamydia infecties.

Soa-cijfers GGD Gelderland-Midden

Net als in Regio Oost is er in Gelderland-Midden een toename van het aantal sense- en soa-consulten. Tevens is het aantal soas toegenomen. Het vindpercentage in de regio Gelderland-Midden ligt met 17% hoger dan regionaal en landelijk.

Chlamydia is ook in Gelderland-Midden de meest voorkomende soa. Gonorroe blijft regionaal en landelijk stabiel, maar neemt in de regio Gelderland-Midden juist toe. Gonorroe werd de voorgaande jaren met name in de risicogroep MSM gevonden, echter in 2010 is deze soa vooral onder heteroseksuelen geconstateerd.

De grootste risicogroep in regio Gelderland-Midden zijn jongeren. Bij deze groep is in 2010 een lichte stijging van het percentage soa waargenomen en ligt daarmee hoger dan bij de groep MSM. Deze toename, samen met de toename van seksualiteitsvragen bij jongeren, was in het afgelopen jaar al gesignaleerd door de GGD. Naar aanleiding van vorige rapportages van GGD Gelderland-Midden nemen verschillende gemeenten seksuele gezondheid als speerpunt op in hun lokale gezondheidsbeleid.