Ingezonden persbericht
http://www.ey.com/NL/nl/Newsroom/News-releases/PR_Gemeenten-laten-besparingspotentieel-onbenut_070411
Gemeenten laten besparingspotentieel onbenut
7 apr 2011 - Veel grote steden laten aanzienlijke besparingen liggen, doordat risicomanagement nog niet effectief genoeg is ingevoerd. Het besparingspotentieel van goed ingevoerd integraal risicomanagement blijkt bij geen enkele gemeente intern bekend te zijn. Door zaken slimmer te organiseren en risico's beter te beheersen zijn belangrijke besparingen te realiseren. Dit blijkt uit onderzoek van Ernst & Young naar de huidige stand van zaken met betrekking tot risicomanagement bij de 100.000-plus gemeenten in Nederland.
Risicomanagement betreft het gestructureerd beoordelen en beheersen van toekomstige gebeurtenissen die van invloed kunnen zijn op de realisatie van de organisatiedoelstellingen. Met risicomanagement worden verwachtingen goed gemanaged en waarborgen gecreëerd om doelstellingen te realiseren en tegenvallers te voorkomen. Iedere gemeente kent tegenvallers, op het gebied van investeringen in infrastructuur, nieuwbouw en verbouwingen, verbonden partijen en investeringen in ICT. Marinus de Pooter, executive director bij Ernst & Young: "De belangrijkste beweegreden voor het invoeren van integraal risicomanagement blijkt het creëren van meer risicobewustzijn in alle geledingen van de organisatie. Als je vraagt hoeveel risico je als gemeente aanvaardbaar vindt voor het realiseren van je doelstellingen, geeft tweederde van de respondenten aan daarvan geen idee te hebben. Een intern 'In control-statement' ontbreekt veelal en ruim 70% weet niet of er iemand binnen de organisatie als eindveran
twoordelijke is aangesteld voor risicomanagement of men heeft geen idee wie dat is."
Om te voorkomen dat risicomanagement teveel verzandt in het bedenken van allerlei preventieve maatregelen is het zaak om ook de aandacht te richten op het vermogen om als gemeente om te gaan met incidenten. De Pooter: "Met recente rampen als de grote brand bij Moerdijk, projectdrama's als de Noord-Zuidlijn en informatiebeveilingsissues als Wikileaks in het achterhoofd realiseren velen zich dat er op gebieden zoals mandatering, besluitvorming, training, communicatie, handhaving en monitoring nog duidelijke verbeterslagen kunnen worden gemaakt."
In het uitgebrachte rapport zijn diverse aanbevelingen opgenomen voor gemeentelijke bestuurders en toezichthouders. De Pooter: "Door de interne beheersing van risico's geïntegreerd te bekijken over de grenzen van de afzonderlijke afdelingen en diensten, wordt duidelijk waar de overlappingen en inefficiënties zitten. Er kan al veel worden gewonnen door eens inzichtelijk te maken hoeveel de vele activiteiten op het gebied van risicomanagement, prestatiemanagement, compliance en controle de gemeente kosten en kunnen opleveren."