Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Het glazen album van Limburg

DEEL TENTOONSTELLING VERVERST

In het Limburgs Museum loopt momenteel de tentoonstelling Het glazen album van Limburg. In de expositie worden 350 foto's getoond die Jan de Jong in de jaren dertig voor uitgeverij De Spaarnestad maakte. De expositie wordt druk bezocht en wat opvalt is hoe intensief alles wordt bekeken. Mensen nemen ruim de tijd om de foto's in zich op te nemen en de tekstbordjes te lezen. Bij de museumgasten die zelf kind waren in de tijd van Het glazen album van Limburg, roepen de beelden herinneringen op die ze soms spontaan delen met wildvreemde andere bezoekers. Wie zichzelf of een dierbare ontdekt, kan het geluk helemaal niet op. Zo'n foto is als een brug over de kloof die de tijd geslagen heeft. Toen wordt op zo'n moment weer een beetje nu en voor veel bezoekers is dit een ontroerende ervaring.

De Spaarnestad in Haarlem bracht tijdschriften op de markt als Katholieke Illustratie, Libelle, Panorama en Mooi Limburg. Al ver voor de oorlog werd begonnen met de aanleg van een archief met negatieven en fotoafdrukken. Het groeide uit tot een van de grootste beeldcollecties in Nederland. Rond 1973 waren er verhuisplannen en besloot de directie tot een rigoureuze opschoning. Meer dan 35.000 glasnegatieven en waarschijnlijk een nog groter aantal celluloidopnames werden geselecteerd om weg te doen. Een opkoper uit Haarlem werd gebeld en die verscheen met een bakfiets ten tonele. Wat er daarna precies met deze voor Nederland unieke en waardevolle collectie is gebeurd, blijft duister. Maar enkele jaren geleden kreeg het Limburgs Museum een telefoontje uit Amsterdam dat op een markt wellicht voor Limburg interessant materiaal was opgedoken. Het bleken verloren gewaande glasnegatieven te zijn van De Spaarnestad.

In totaal heeft het Limburgs Museum zo'n 3.600 glasnegatieven kunnen verwerven. Om er verzekerd van te zijn dat de kwaliteit van deze kwetsbare beelddragers voor lange tijd behouden blijft, worden ze geconserveerd, gescand en digitaal bijgewerkt. Een dergelijke operatie kost veel tijd en geld. Daarom gaat de collectie in delen naar de restaurator. Onlangs kwam een partij van 150 glasnegatieven met dorps- en stadtafereeltjes uit Noord-Limburg terug. De opnames hadden door de behandeling veel aan kwaliteit gewonnen en ze zijn zo mooi dat het Limburgs Museum besloten heeft ze dit voorjaar te exposeren. Wat gaat er gebeuren? Tot en met zondag 17 april aanstaande loopt de huidige tentoonstelling nog. Op 19 april gaat Het glazen album van Limburg 2 van start, waarin de 150 zojuist gerestaureerde opnames te zien zijn. Wat niet in de expositie verandert, is de kern van de verzameling: 200 foto's - alfabetisch gerangschikt op plaatsnaam van Afferden tot Wittem - die een prachtig beeld ge ven van Limburg in de jaren dertig. Wat ook niet verandert, is de vraag van het Limburgs Museum naar de verhalen achter de foto's. Binnenkort start in Horizon, de zaterdagbijlage van deze krant, een nieuwe serie verhalen op basis van de foto's. Als voorproefje nu al een aantal opnames met de vraag: wie kent het verhaal erachter? Reacties graag per e-mail naar: s.derkx@limburgsmuseum.nl.

Limburgs Museum
Keulsepoort 5
5911 BX Venlo
www.limburgsmuseum.nl
telefoon 077 352 21 12

open
dinsdag t/m zondag 11-17 uur
tweede paasdag en tweede pinksterdag 11-17 uur
overige maandagen en koninginnedag gesloten