Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Harlingen, 7 april 2011
Voorlopig geen kolencentrale van Nuon in de Eemshaven
Natuur- en milieuorganisaties sluiten overeenkomst met Nuon
De samenwerkende natuur- en milieuorganisaties(1) hebben een overeenkomst gesloten met Nuon over haar elektriciteitscentrale in de Eemshaven. Afspraak is dat Nuon haar centrale voorlopig alleen op gas stookt. Pas in 2020 wordt er misschien op kolen gestookt. De Noordelijke natuur- en milieuorganisaties zijn blij dat de noodzaak voor -en daarmee waarschijnlijk ook de kans op- vaargeulverdieping in de Eems flink kleiner is geworden. Alle natuur- en milieuorganisaties trekken nu de rechtszaken in tegen de Nuoncentrale, maar houden de mogelijkheid open weer te gaan procederen als Nuon het kolendeel toch gaat bouwen.
Vaargeul
Een belangrijke reden voor natuur- en milieuorganisaties om te protesteren tegen de elektriciteitscentrale van Nuon is de voorgenomen vaargeulverdieping. Voor de aanvoer van kolen is naar de mening van de energiebedrijven een vaargeulverdieping nodig van de Eemshaven naar de Noordzee. Dit kan betekenen dat de kwetsbare natuur van het Eems-Dollard estuarium nog verder wordt aangetast door een toename van de stroomsnelheid en daarmee de vertroebeling van het water. Nu Nuon volgens de gemaakte afspraken in ieder geval niet voor 2020 kolen aan gaat voeren, is er tijd om te werken aan herstel van het Eems-Dollard estuarium
Vraag blijft wel of Rijkswaterstaat voor enkel de Essent/RWE-centrale(2) de vaargeul toch wil gaan verdiepen. Dat zou een keuze zijn voor de economische belangen van één bedrijf in de Eemshaven en tegen de belangen van natuur in de Eems-Dollard. De Eems-Dollard is de enige plek in Nederland waar zoet water nog op een natuurlijke manier in de Waddenzee uitkomt. Alexander de Roo, voorzitter van de Waddenvereniging: "De natuur staat bij de Waddenvereniging voorop. Wij blijven ons inzetten om deze extra schade aan de Eems te voorkomen." De juridische procedures tegen de centrale van Essent/RWE lopen gewoon door.
CO2 en andere emissies
Ook voor de uitstoot van andere schadelijke stoffen is het stoken op gas beter dan op kolen. Bij verbranding van kolen komen er meer verontreinigingen, zoals zware metalen, dioxines en zwaveldioxide vrij dan bij verbranding van gas. Verder betekent stoken op kolen veel meer uitstoot van het broeikasgas koolstofdioxide (CO2). Kolencentrales stoten ruim dubbel zoveel CO2 uit als gascentrales per geproduceerde hoeveelheid elektriciteit. Daarmee dragen zij veel meer bij aan de klimaatverandering dan gascentrales.
Het is nog onduidelijk of Nuon uiteindelijk zal besluiten om het kolengestookte deel van haar centrale te bouwen. Maar mocht dat het geval zijn, dan is nu al de afspraak gemaakt dat het kolengestookte deel niet meer CO2 uit zal stoten dan een moderne gascentrale (360 g CO2/kWh). Dat zou betekenen dat Nuon bij bouw van het kolengestookte deel een groot deel van de CO2 af moet vangen en (ondergronds) op moet slaan en daarnaast deels met biomassa in plaats van kolen zal moeten stoken. Alexander de Roo: "Volgens de overeenkomst wordt er hoe dan ook minder CO2 uitgestoten. Ook het klimaat gaat er met deze afspraken dus op vooruit."
Ingezonden persbericht