Gemeente Maastricht

Maatregelen tegen overaanbod op bedrijventerreinen en kantorenlocaties

Het rapport 'Visie bedrijventerreinen en kantorenlocaties' van Buck Consultants.

De vraag naar bedrijfslocaties vermindert en er is sprake van economische en demografische veranderingen. Dit was in 2010 voor Maastricht aanleiding om opdracht te geven voor een onderzoek naar de vraag en het aanbod en te vragen naar aanbevelingen voor de toekomst.

In het rapport staat onder meer dat bedrijventerreinen en kantorenlocaties in Maastricht kwalitatief in een redelijke tot goede staat verkeren in vergelijking met veel andere steden in Nederland. Wel is er een `mismatch' aanwezig tussen de voorraad en de vraag naar locaties in Maastricht en is er een oplopend overaanbod. Voor de kantorenmarkt betekent dit nu een leegstand van circa 14 procent, dat vergelijkbaar is met het landelijke gemiddelde. Een toename van deze leegstand wordt verwacht en er moet kritisch gekeken worden naar de huidige voorraad en nieuwe plannen. Een leegstand van circa 5 procent is namelijk een gezond percentage voor een stad als Maastricht. Voor de bedrijventerreinen is sprake van een overschot aan bedrijfskavels als de huidige ruimte op de bedrijventerreinen en nieuwe locaties, zoals Panneslager en Lanakerveld, worden ontwikkeld. Het rapport kunt u downloaden.

Maastricht neemt voorlopig standpunt in en gaat met marktpartijen in gesprek.
Met het voorlopige standpunt wil het college de concurrentiepositie van de stad waarborgen en spreekt uit dat gezonde toekomstbestendige locaties belangrijk zijn. Behoud van kwaliteit en het in balans brengen van vraag en aanbod bij bedrijventerreinen en kantoren zijn hierbij een belangrijke opgave

Het voorlopige standpunt komt op het volgende neer:


* Er is geen noodzaak meer voor het ontwikkelen van bedrijventerrein Panneslager;

* Bedrijventerrein Lanakerveld voorlopig ontwikkelen voor tijdelijke niet onomkeerbare functies;

* Een kantorenstrategie (over hoe om te gaan met transformaties, sloop, prioritering van nieuwe locaties e.d.) in overleg met marktpartijen en andere overheden ontwikkelen;

* Terughoudend omgaan met nieuwe kantoren en uitbreidingen;
* Monitoren en evalueren van ontwikkelingen op bestaande locaties;
* Regionale afstemming in Zuid-Limburg intensiveren;
* Behoud van aandacht voor kwaliteit op bestaande locaties;

De analyse in het rapport en het voorlopige standpunt van het college zijn de start voor een consultatie-ronde met marktpartijen, andere gemeenten en Provincie. Deze consultatie loopt tot in najaar van 2011. Na de consultatieronde wordt pas een definitief besluit genomen over de kwalitatieve en/of kwantitatieve (her)programmering van de bedrijventerreinen en kantorenlocaties voor periode tot 2020.