Gemeente Tilburg
Nummer 11098GO Datum 7 april 2011

Ontwerpbestemmingsplan voormalig pand Noorderlicht
Zienswijzen indienen van vrijdag 8 april tot en met donderdag 19 mei
Roozen Noorderlicht B.V. heeft bij de gemeente een verzoek ingediend om het bestemmingsplan te herzien voor de bouw van zorgappartementen aan de Veldhovenring 79, 85 en 87. Het bouwplan past namelijk niet in het huidige bestemmingsplan 'Groeseind 2007'. De gemeente wil graag meewerken aan het verzoek. Plangebied In het gebouw aan de Veldhovenring 79 zitten op dit moment een café en een muzieklokaal (voormalige Avenue en Noorderlicht). Het plangebied voor de bouw van zorgappartementen omvat ook de twee woningen ernaast (Veldhovenring 85 en 87). Het is de bedoeling dat alle bestaande bebouwing wordt gesloopt. Nieuwbouwplan Het nieuwbouwplan bestaat uit een complex met zorgappartementen voor cliënten van zorginstelling Amarant. Het gaat om 31 zorgappartementen, een gemeenschappelijke ruimte en een kantoor/balie/slaapwacht. Betrokkenheid omwonenden (burgerparticipatie) De initiatiefnemer moet de direct omwonenden informeren voordat een bestemmingsplanprocedure kan starten. De initiatiefnemer heeft op 27 januari 2011 een uitnodiging gestuurd aan de omwonenden voor een informatieavond op 17 februari. Tijdens deze avond hebben de projectontwikkelaar Roozen Van Hoppe, de architect en iemand van zorginstelling Amarant de plannen toegelicht. Na afloop kon men opmerkingen maken en vragen stellen. Van de avond is een verslag gemaakt. Het heeft niet geleid tot aanpassing van het bouwplan en het college heeft het ontwerpbestemmingsplan vastgesteld. Als volgende stap in het proces komt het ontwerpbestemmingsplan ter inzage te liggen en kunt u hierover uw zienswijze indienen. Zienswijzen indienen Het ontwerpbestemmingsplan Groeseind 2007, 4e herziening (Veldhovenring) ligt van vrijdag 8 april tot en met donderdag 19 mei ter inzage in: Stadswinkel Centrum Stadhuisplein 128, ingang naast Paleis. Openingstijden: maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag 10.00 tot 18.00 uur en donderdag van 10.00 tot 20.00 uur. Na 13.00 uur kunt u alleen op afspraak terecht. Wilt u wachttijden vermijden, maak dan een afspraak op www.tilburg.nl of bel (013) 213 13 13. Ook kunt u het ontwerpbestemmingsplan vanaf vrijdag 8 april digitaal bekijken op www.tilburg.nl/ruimelijkeplannen. Tijdens de periode dat het plan ter inzage ligt, kan iedereen schriftelijk of mondeling een zienswijze over het ontwerpbestemmingsplan indienen. Uw schriftelijke zienswijze kunt u richten aan de raad van de gemeente Tilburg, Postbus 717, 5000 AS Tilburg, onder
Pagina 1 van 4
Bezoekadres Stadhuisplein 130

Postadres Postbus 90157 5000 LL Tilburg

Doorkiesnummer 013 542 89 89 Faxnummer 013 542 87 44

www.tilburg.nl

Gebiedsontwikkeling Gebiedsteams Vastgoed Ingenieursbureau Stedenbouw Handhaving Stadstoezicht Beheer & Onderhoud Middelen

vermelding van ŽZienswijze ontwerpbestemmingsplan Groeseind 2007 4e herziening (Veldhovenring) Ž. Als u uw zienswijze mondeling wilt indienen kunt u hiervoor een afspraak maken via telefoonnummer 013- 542 89 89. U kunt uw zienswijze ook digitaal indienen via het reactieformulier op www.tilburg.nl/ruimtelijkeplannen. Vervolg procedure Als de inzagetermijn voorbij is, wordt een voorstel gedaan aan de raad tot vaststelling van het bestemmingsplan. In dat voorstel worden de eventueel ingekomen zienswijzen meegenomen bij de besluitvorming. Hebt u zienswijzen ingediend, dan ontvangt u persoonlijk bericht over het besluit van het college. In het vervolg van de procedure komt het bestemmingsplan nogmaals ter inzage te liggen als (al dan niet gewijzigd) vastgesteld bestemmingsplan. De mogelijkheid bestaat dan nog om beroep in te stellen bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Meer informatie? Als u over het bestemmingsplan en de procedure vragen hebt, kunt u terecht bij Willeke Beex van de afdeling Stedenbouw van de gemeente Tilburg via telefoonnummer 013 542 89 89 en via email willeke.beex@tilburg.nl.

Pagina 2 van 4

A. Toelichting bestemmingsplan
Bestemmingsplanprocedure afdeling 3.2 Wro Een bestemmingsplan is een ruimtelijk plan van de gemeente waarin de regels staan over het gebruik van de grond, de aanwezige gebouwen en de bouwmogelijkheden. Het is juridisch bindend voor iedereen; dat wil zeggen dat burgers, bedrijven, instellingen, maar ook de overheid zich aan die regels moeten houden. Het kan zijn dat er een bouwplan wordt ontwikkeld dat niet past in het geldende bestemmingsplan. De gemeente kan in dat geval geen bouwvergunning afgeven. Wil de gemeente toch aan het bouwplan meewerken, dan kan de gemeente het bestemmingsplan herzien. De bestemmingsplanprocedure verloopt in het kort als volgt: 1. Bij de gemeente wordt een bouwplan ingediend dat afwijkt van het geldende bestemmingsplan. Samen met het bouwplan dient de initiatiefnemer daarom ook een verzoek om bestemmingsplanherziening in. De initiatiefnemer informeert de omwonenden over zijn voorgenomen plannen. Dit is een verplichting op grond van de Handreiking burgerparticipatie. De initiatiefnemer stelt omwonenden in de gelegenheid hun mening kenbaar te maken. Hij brengt hierover verslag uit aan de gemeente en geeft tevens aan of de gehouden burgerparticipatie heeft geleid tot aanpassing van zijn plannen. Het college stelt het ontwerpbestemmingsplan vast. Het besluit tot vaststelling van het ontwerpbestemmingsplan wordt gepubliceerd en het plan komt ter visie te liggen voor zienswijzen gedurende een termijn van zes weken. De zienswijzen worden behandeld door de gemeenteraad, waarna de gemeenteraad het bestemmingsplan vaststelt. De vaststelling van het bestemmingsplan wordt bekendgemaakt, waarna beroep bij de Raad van State mogelijk is voor belanghebbenden. Indien na zes weken geen beroep is ingesteld of een voorlopige voorziening is aangevraagd, wordt het bestemmingsplan onherroepelijk.

2.

3. 4.

5. 6.

De raadscommissie Fysiek behandelt het raadsvoorstel voor vaststelling van het bestemmingsplan in een vergadering. De raadscommissie brengt vervolgens een advies uit aan de raad en de raad neemt het besluit. U hebt als bewoner de mogelijkheid om spreektijd aan te vragen voor de vergadering van de raadscommissie Fysiek. Tijdens deze spreektijd kunt u wederom bezwaren tegen of opmerkingen naar aanleiding van het bestemmingsplan, kenbaar maken. In het Gemeentenieuws in de Tilburgse Koerier vindt u de vergaderdata van de raadscommissie Fysiek en de onderwerpen die worden behandeld.

B. Verklarende woordenlijst
· bestemmingsplan: een ruimtelijk plan waarin de regels staan over het gebruik van de grond, de aanwezige gebouwen en de bouwmogelijkheden. Het is juridisch bindend voor iedereen; dat wil zeggen dat burgers, bedrijven, instellingen, maar ook de overheid zich aan die regels moeten houden. burgerparticipatie: de initiatiefnemer moet op grond van de Handreiking

·

Pagina 3 van 4

burgerparticipatie zijn buren informeren over de voorgenomen plannen. Dit dient plaats te vinden voordat het ontwerpbestemmingsplan wordt vastgesteld. Van de gehouden burgerparticipatie brengt de initiatiefnemer verslag uit aan de gemeente. Dit verslag wordt opgenomen in het ontwerpbestemmingsplan. Ook geeft de initiatiefnemer aan of de gehouden burgerparticipatie leidt tot aanpassing van zijn plannen. · zienswijzen: bezwaren die omwonenden of anderen hebben tegen het bestemmingsplan. Iedereen kan een zienswijze indienen.

Pagina 4 van 4

---- --
Nummer 11130GO Datum 7 april 2011

Onderhoud Professor Verbernelaan tussen Conservatoriumlaan en Cuneratorenstraat
Uitnodiging inloopavond maandag 18 april 2011 vanaf 19 uur

De gemeente Tilburg gaat groot onderhoud uitvoeren in een gedeelte van de Professor Verbernelaan. Het gaat om het gedeelte tussen Conservatoriumlaan en de Cuneratorenstraat. Ook de inrichting van deze weg wordt aangepast. De ontwerptekening van de nieuwe inrichting kunt u bekijken tijdens een inloopavond. Het voorlopige ontwerp is ook te zien via de website http://openbarewerken.tilburg.nl. Inloopavond U bent uitgenodigd voor de inloopavond. U kunt gewoon binnenlopen op een tijdstip dat u schikt om de plannen te bekijken. Er zijn medewerkers van de gemeente aanwezig aan wie u vragen kunt stellen. De inloopbijeenkomst is op: Maandag 18 april 2011 tussen 19.00 uur en 21.00 uur Wijkcentrum De Reit Westertorenlaan 4 Nieuwe inrichting Professor Verbernelaan De meeste bomen worden gerooid. De wortels veroorzaken schade, doordat zij de bestrating omhoog drukken. Daarnaast blijkt de kwaliteit van de bomen niet goed. Er komen nieuwe bomen, zogenoemde Gleditsia's (valse Christusdoorn), zoals ook zijn geplant in het gedeelte van de Professor Verbernelaan dat al is vernieuwd. De rijbaan wordt tot zes meter breed en krijgt aan beide zijden langsparkeerstroken van twee meter breed. De rijbaan wordt voorzien van straatstenen in plaats van asfalt. Verder wordt de openbare verlichting vervangen en verplaatst naar de andere kant van de weg. Ook worden de oude huisaansluitingen van de riolering vervangen. Kruising Professor Verbernelaan / Hogeschoollaan De Universiteit van Tilburg wil haar voetgangersgebied, de zogenaamde Esplanade, door laten lopen over de Hogeschoollaan. De gemeente Tilburg en de Universiteit zoeken op dit moment een goede oplossing hiervoor. Uitgangspunt is dat doorgaand autoverkeer mogelijk blijft. Omdat hier nog geen ontwerp voor is, wordt deze kruising nog niet meegenomen met de werkzaamheden aan de Professor Verbernelaan. Zodra hier meer over bekend is, ontvangt u hierover een bewonersbrief. Extra parkeerplaatsen Hogesschoollaan Er zijn ook plannen om het aantal parkeerplaatsen in de Hogeschoollaan tussen de Professor Cobbenhagenlaan en de Professor Verbernelaan te vergroten, door aan beide zijden haaksparkeervakken te realiseren. Het streven is om dit medio 2012 te realiseren.

Bezoekadres Stadhuisplein 130

Postadres Postbus 90157 5000 LL Tilburg

Doorkiesnummer 013 542 83 81 Faxnummer 013 542 85 40

Gebiedsontwikkeling Gebiedsteams Vastgoed Ingenieursbureau Stedenbouw Handhaving Stadstoezicht Beheer & Onderhoud Middelen

Pagina 1 van 2

Planning onderhoud Professor Verbernelaan De gemeente wil na de zomervakantie 2011 starten met de werkzaamheden. De werkzaamheden zijn naar verwachting eind van 2011 gereed. Meer informatie Hebt u naar aanleiding van deze brief nog vragen, dan kunt u contact opnemen met Niels Suijkerbuijk, projectleider openbare ruimte van de gemeente Tilburg. Hij is bereikbaar via telefoonnummer 013 - 542 83 81. U kunt ook contact opnemen met Robert Hornikx gebiedscoördinator van de gemeente Tilburg. Hij is bereikbaar via telefoonnummer 013 542 87 41.

Pagina 2 van 2

---- --
Nummer 11122GO Datum 5 april 2011

Herinrichting gebied Waterhoefstraat - Philips Vingboonsstraat
Werkzaamheden starten op maandag 2 mei 2011

Maandag 2 mei 2011 start de herinrichting van het gebied Waterhoefstraat - Philips Vingboonsstraat. Het gaat om de straten: Waterhoefstraat, Philips Vingboonsstraat, Pieter Postplein, Herstalsestraat, Cornelis Dankertstraat en Hendrik de Keijserstraat. Deze werkzaamheden zouden aanvankelijk maandag 14 maart gestart zijn. Afhankelijk van het weer duren de werkzaamheden tot half december 2011. Inhoud werkzaamheden De gemeente Tilburg laat zowel de weg als de trottoirs opnieuw bestraten en het riool vervangen. Ook wordt een extra riool voor de afvoer van regenwater aangelegd. Kinderen mogen niet spelen binnen het werkgebied. We rekenen op uw medewerking. Planning werkzaamheden Vanwege de bereikbaarheid van het gebied wordt er in fasen gewerkt (zie tekeningen site). Er wordt gestart vanaf de Kwaadeindstraat tot en met de kruising met de Hendrik Keijserstraat. De weg is ter hoogte van de werkzaamheden afgesloten. Het verkeer wordt met behulp van borden omgeleid. Onze excuses voor de mogelijke overlast. De meest actuele stand van zaken over de voortgang van dit project vindt u op de site http://openbarewerken.tilburg.nl (zoekterm Waterhoefstraat). Bodemverontreiniging Eind 2010 is uit bodemonderzoek in het gebied gebleken dat de bodem licht verontreinigd is (onder andere puin en kolengruis). Deze verontreiniging zit ingesloten onder het trottoir en de weg. Er is daarom géén gevaar voor de volksgezondheid. Tijdens de werkzaamheden verwijdert de gemeente zo veel mogelijk van de licht verontreinigde grond. Het verontreinigde gebied wordt afgezet. Eventuele verontreinigde grond die overblijft wordt opnieuw afgeschermd middels bestrating en vormt ook in de toekomst geen gevaar voor de volksgezondheid. Parkeren Het kan zijn dat u uw auto vanwege de werkzaamheden tijdelijk ergens anders moet parkeren. De aannemer laat u dit op tijd weten. We vragen uw begrip hiervoor. Route stadsbus (lijn 6) Tijdens de werkzaamheden kan de stadsbus (lijn 6) niet door de Waterhoefstraat en de Philips Vingboonsstraat rijden. De haltes in deze straten zijn dan niet te gebruiken. De dichtstbijzijnde bushaltes zijn aan de Spoorlaan (NS-Station), Hart van Brabantlaan en de Kwaadeindstraat. De omleiding voor de bus loopt in beide richtingen vanaf de Spoorlaan via de Hart van
Pagina 1 van 2

Bezoekadres Stadhuisplein 130

Postadres Postbus 90157 5000 LL Tilburg

Doorkiesnummer 013-542 81 09 Faxnummer

Gebiedsontwikkeling Gebiedsteams Vastgoed Ingenieursbureau Stedenbouw Handhaving Stadstoezicht Beheer & Onderhoud Middelen

Brabantlaan, Ringbaan West, Kwaadeindstraat en de Hasseltstraat en vervolgt dan de normale route. Afvalcontainers De containers (duobak en papiercontainer) moeten tijdens de werkzaamheden buiten de wegafzetting staan en goed bereikbaar zijn via verharde wegen. De ophaaldag blijft hetzelfde. Wij verzoeken u de containers zoveel mogelijk bij elkaar te plaatsen. Bij voorbaat dank voor uw medewerking. Bewoners van het appartementencomplex in de Waterhoefstraat kunnen de ondergrondse container tijdens de werkzaamheden gewoon blijven gebruiken. Het legen van deze container gebeurt op dezelfde dag als nu het geval is . Meer informatie Hebt u nog vragen naar aanleiding van deze brief dan kunt u contact opnemen met Gertjan Bax, toezichthouder gemeente Tilburg. Hij is tijdens kantooruren bereikbaar via telefoonnummer (013) 542 81 09 en per e-mail gertjan.bax@tilburg.nl. Voor vragen over de bodemverontreiniging kunt u contact opnemen met Pieter Hens, projectleider bodem gemeente Tilburg. Hij is tijdens kantooruren bereikbaar via telefoonnummer (013) 549 59 93 en per e-mail pieter.hens@tilburg.nl.

Alle informatie over actuele en toekomstige werkzaamheden aan riolering, wegen, groen en gemeentegebouwen, uitgevoerd door de gemeente Tilburg, is ook te bekijken op:

http://openbarewerken.tilburg.nl

Pagina 2 van 2

---- --