Raad van State


donderdag 7 april 2011
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Drimmelen van het bestemmingsplan 'Lage Zwaluwe West'. De gemeenteraad heeft hierbij ook een exploitatieplan opgesteld. Het bestemmingsplan maakt de bouw mogelijk van 370 woningen, een winkelcentrum, een supermarkt, een brede school en een sporthal. Ook kan zorgcentrum de Ganshoek richting het dorpshart worden verplaatst. Het plan heeft betrekking op drie gebieden binnen Lage Zwaluwe. Een inwoner van de gemeente vreest verlies van uitzicht vanuit zijn woning door de bouw van 35 woningen bij hem in de buurt. Ook komen deze woningen te dicht op een geitenhouderij aan de Kruisstraat te staan, aldus de man. Als de Q-koorts daar zou uitbreken, zou dat direct gevolgen hebben voor de volksgezondheid. De exploitant van een Super de Boer supermarkt is het er niet mee eens dat het bestemmingsplan een nieuwe supermarkt van 1.500 m2 mogelijk maakt. Die nieuwe supermarkt zou te groot worden. De inwoner en de supermarkt komen daarom tegen het bestemmingsplan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201001014/1)

10.00 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Woerden heeft verleend voor een tankstation aan de Wulverhorstaan in Woerden. Omdat het bestemmingsplan een tankstation op die plek niet toestaat, heeft het gemeentebestuur ook een vrijstelling van het plan verleend. De stichting 'G. Ribbius Peletier jr. tot behoud van het Landgoed Linschoten', de stichting Hugo Kotestein, het Comité Behoud Kromwijkerdijk/Wulverhorst en de vereniging Albert Schweitzergroep komen tegen de vergunning in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De stichting 'G. Ribbius Peletier jr. tot behoud van het Landgoed Linschoten' vindt dat het gemeentebestuur de gevolgen voor de flora en fauna in de omgeving beter had moeten onderzoeken. Volgens haar heeft het gemeentebestuur namelijk te weinig rekening gehouden met de verhoging van de lichtintensiteit en de gevolgen voor de luchtkwaliteit. Ook zou de ligging van het tankstation ten opzichte van de bebouwing in de omgeving niet optimaal zijn. Hierdoor is de veiligheid in het gebied in het geding, aldus de stichting. De stichtingen, het comité en de vereniging vinden alle dat het tankstation niet op de groenstrook tussen de A12 en de Wulverhorstbaan in Woerden mag worden gebouwd, omdat het in een bijzonder waardevol gebied ligt. Daarom had het gemeentebestuur volgens hen alternatieve locaties moeten onderzoeken. De rechtbank in Utrecht verklaarde in september 2010 hun eerdere beroepen ongegrond. (zaaknummer 201010341/1)

11.00 uur

Zitting over de dwangsom die het dagelijks bestuur van het stadsdeel Centrum van de gemeente Amsterdam heeft opgelegd aan een sigarenmagazijn aan het Rokin in de hoofdstad. Het stadsdeel heeft de dwangsom opgelegd, omdat de winkel zonder bouwvergunning de stalen rolluiken had vervangen door rolluiken met doorzichtige lamellen. Verder zijn de rolluiken volgens het stadsdeel in strijd met de welstandseisen niet binnen maar op de gevel geplaatst. De winkel moet daarom de rolluiken weghalen, aldus het stadsdeel. Verder moet de winkel de witte plaat op de voorgevel waarop reclame staat en de reclameborden aan de zogenoemde zijpenanten van het pand weghalen. Het sigarenmagazijn kwam eerder tegen de dwangsom in beroep bij de rechtbank in Amsterdam. Die verklaarde zijn beroep gegrond. Naar haar oordeel had het stadsdeel geen dwangsom mogen opleggen voor de rolluikbak die op de gevel is geplaatst, maar alleen voor de doorzichtige rolluiken. Ook had het stadsdeel volgens de rechtbank beter moeten motiveren wanneer het handhavend optreedt tegen reclame op zijpenanten van winkels. Het stadsdeel komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, omdat het vindt dat het ook maatregelen kon treffen tegen de rolluikbak. (zaaknummer 201008844/1)

11.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Doetinchem van het bestemmingsplan 'Regionaal bedrijventerrein 2009 (RBT)'. Het bedrijventerrein wordt gerealiseerd in samenwerking met de gemeenten Bronckhorst, Oude IJsselstreek en Montferland. Deze zaak gaat over het deel van 87 hectare dat in Doetinchem ligt. Twee grote kavels op het terrein zijn bestemd voor pluimveeslachter Esbro en het nieuwe voetbalstadion van De Graafschap. Voor het stadion is een wijzigingsbevoegdheid in het plan opgenomen. Dit betekent dat het stadion er pas kan komen als er eerst een apart wijzigingsplan wordt vastgesteld. Een restauranthouder die in het gebied zit, is niet blij met de komst van grote bedrijven in zijn buurt. Ook vreest hij concurrentie door het hotel en de eetgelegenheden die bij het stadion komen. Enkele inwoners van Doetinchem vrezen verkeersoverlast door sluipverkeer, geluids- en stankoverlast. Daarom komen ze tegen de vaststelling van het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201001918/1)

11.30 uur

(Deze zaak is alsnog op 5 april 2011 ingetrokken) Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Epe heeft opgelegd aan een exportslachterij uit Epe. Het gemeentebestuur heeft de dwangsom opgelegd, omdat het bedrijf medewerkers huisvest in panden aan de Oenerweg en de Kweekweg in strijd met het bestemmingsplan. De slachterij is het niet eens met de dwangsom en is daartegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van een definitieve uitspraak op haar beroep, verzoekt zij de Raad van State de dwangsom voorlopig te schorsen. De rechtbank in Zutphen verklaarde in maart 2011 een eerder beroep ongegrond. (zaaknummer 201103508/2)

12.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Vlagtwedde van het bestemmingsplan 'Bedrijvenpark Zuid Groningen en Avebe Ter Apelkanaal'. Het plan maakt een uitbreiding mogelijk van het bedrijvenpark in Ter Apelkanaal met ongeveer 47 hectare. Het park wordt in het zuiden en oosten begrensd door het bebouwing aan de Jipsingboermussel en de huidige begrenzing van het terrein van AVEBE. In het noorden grenst het plangebied aan de Grensweg. Een inwoner van Ter Apelkanaal is het niet eens met de agrarische bestemming voor zijn perceel aan de Jipsingboermussel. Dat perceel is volgens hem geschikt als vestigingslocatie voor industriële bedrijven, terwijl een landbouwbedrijf daar geen toekomst heeft. Op basis van het vorige bestemmingsplan had het perceel nog een industriebestemming. Hij wil die bestemming terug. Daarom komt hij in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201001427/1)