Gemeente Ede

donderdag, 7 april 2011

Voortgang herstructurering Veldhuizen A vraagt om keuzes

info@ede.nl

De gemeente Ede en Woonstede hebben in de afgelopen jaren hard gewerkt aan de vernieuwing van Veldhuizen A. De sleutel van het eerste nieuwe appartement van de woontorens aan de Leeuwenhorst is overhandigd en er is geïnvesteerd in speelplaatsen, openbare ruimte en 30km-zones. In de komende jaren gaat de herstructurering door. Echter, de huidige economische situatie en de veranderende vraag naar woningen dwingen tot keuzes.

Vorig jaar heeft Woonstede besloten te stoppen als ontwikkelaar voor de gehele wijk Veldhuizen A. Woonstede en de gemeente Ede en hebben de plannen voor Veldhuizen A nu aangepast, om daarmee de voortgang zoveel mogelijk te garanderen. De aangepaste plannen zijn besproken met de Klankbordgroep Veldhuizen A.

Andere marktpartijen

Na een consultatieronde met marktpartijen is gekozen om voor de ontwikkeling en realisatie van de locatie Kranenburg te zoeken naar één of meer andere marktpartijen. Woonstede herontwikkelt in principe wel de twee terreinen die vrijkomen na de sloop van de Luynhorstflats. Hiervoor wordt op dit moment een haalbaarheidsstudie uitgevoerd.

Andere woningen

Uit de marktconsultatie blijkt dat ontwikkelaars vooral adviseren om woningen te bouwen waaraan nu behoefte is. In Veldhuizen A liggen vooral kansen voor woningen voor starters, mensen met een zorgvraag en woningen tot circa EUR 225.000. Duurdere woningen en appartementen zijn op dit moment moeilijk verkoopbaar. De gemeente heeft besloten de aanbevelingen uit de marktconsultatie op te volgen en het woningbouwprogramma aan te passen. In de periode 2011-2015 worden naar verwachting nog circa 130 nieuwe woningen gebouwd op de drie locatie: Kranenburg en de twee locaties die vrij komen na de sloop van de Luynhorstflats.

Kranenburg

De eerste locatie die wordt ontwikkeld is de Kranenburg. Hier komen ongeveer 30 koopwoningen van rond de EUR 200.000 per woning. De planning is om dit jaar te starten met de selectie van een ontwikkelaar voor deze locatie. De bouw start op zijn vroegst in 2012.

Luynhorst

Woonstede onderzoekt de mogelijkheden van de twee locaties aan de Luynhorst. Hier komen voornamelijk eengezinswoningen. Woonstede denkt hierbij ook aan bijzondere woningen (bijvoorbeeld energieneutraal). De bouw van deze woningen start niet voor 2013.

De ontwikkeling van de hoek Proosdijerveldweg/Slotlaan wordt voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Geen sloop portiekflats Burgwijk

Woonstede heeft vorig jaar besloten af te zien van de sloop van de portiekflats in de Burgwijk (Vanenburg, Sterkenburg, Schoonenburg, de Wijenburg en de Essenburg). Dit is toen aan de bewoners van de portiekflats gecommuniceerd in een brief. Dit jaar start het opknappen van de portieken, en schilderen van de bergingsgangen en er vinden inspecties plaats van gas en elektra. In 2012 worden naar aanleiding van de inspecties nieuwe maatregelen genomen.

Stop opknappen Openbare Ruimte

De gemeente heeft in de afgelopen jaren, mede dankzij een financiële bijdrage EUR 3 miljoen van de Provincie Gelderland, een groot deel van de openbare ruimte opgeknapt. De kosten van de verdere vernieuwing van de openbare ruimte zouden worden gedekt door de verkoop van bouwgrond. Nu een groot aantal locaties niet meer herontwikkeld worden, lukt dat niet meer. Om het al aanwezige tekort niet verder op te laten lopen, is de gemeente genoodzaakt de werkzaamheden aan de openbare ruimte na de herontwikkeling van de vier locaties stop te zetten. Vanzelfsprekend worden de al opgestarte werkzaamheden op een goede manier afgerond.

De gewijzigde plannen worden nog besproken met de gemeenteraad.