Artsen zonder Grenzen

Bahrein: stop geweld tegen en arrestaties van patiënten

07-04-2011

Het regime in Bahrein gebruikt ziekenhuizen om demonstranten hard aan te pakken. Artsen zonder Grenzen veroordeelt die praktijk, want het sluit gewonden uit van medische zorg. Artsen zonder Grenzen publiceert vandaag een rapport uit dat aantoont hoe ziekenhuizen en gezondheidscentra niet langer veilige toevluchtsoorden zijn voor zieken en gewonden, maar plaatsen waar ze gevaar lopen.

Arresteren

`Verwondingen, vooral die van geweervuur van politie en leger, worden gebruikt om mensen te identificeren en te arresteren', zegt Latifa Ayada, medisch coördinator bij Artsen zonder Grenzen. `Door hen medische hulp te onthouden, wil de Bahreinse overheid mensen afschrikken om nog te demonstreren. Gezondheidsvoorzieningen worden gebruikt als lokaas om wie verzorging zoekt te identificeren en te arresteren.'

Noden

Bahrein heeft een goede medische zorg. De klinieken en ziekenhuizen zijn modern uitgerust en hebben goed opgeleid personeel. Toch slagen die voorzieningen sinds het begin van het geweld tussen betogers en overheidstroepen er niet meer in te voorzien in de medische noden van de bevolking. Het Salmaniya ziekenhuis, het belangrijkste openbare ziekenhuis in Bahrein, was zo goed als leeg toen medewerkers van Artsen zonder Grenzen het recent bezochten.

Riskant

Gewonden in het Salmaniya ziekenhuis vertelden aan een team van Artsen zonder Grenzen hoe ze door militairen werden geslagen, onder meer op hun verwondingen. Andere patiënten werden in ziekenhuizen gearresteerd toen werd vastgesteld dat zij hun verwondingen opgelopen hadden bij de protesten. Een ziekenhuisbezoek is nu zó riskant, dat veel gewonden nu afzien van medische verzorging.

Verzamelpunt

De neutraliteit van het Salmaniya ziekenhuis kwam in gevaar toen het een verzamelpunt werd van de demonstranten en het leger het vervolgens bezette. Vervolgens nam het leger ook maatregelen tegen andere medische voorzieningen en personeel.

Begeleiden

Artsen zonder Grenzen heeft voorgesteld om patiënten begeleiden bij hun ziekenhuisbezoek en zo te garanderen dat ze niet werden gearresteerd. Ook zou zo het medisch personeel zijn werk kunnen doen zonder te moeten vrezen voor represailles. Helaas kon Artsen zonder Grenzen geen garanties krijgen dat ook begeleide patiënten geen doelwit zouden worden.

Humanitair recht

Artsen zonder Grenzen veroordeelt de inzet van het ziekenhuis als instrument van de veiligheidsdiensten en het leger. De Bahreinse overheid moet de regels van het internationaal humanitair recht naleven, in het bijzonder waar het gaat om de bescherming van medische voorzieningen, medisch personeel, zieken, gewonden en gevangenen. De bevolking moet zo snel mogelijk weer zonder angst het ziekenhuis kunnen bezoeken. Daarvoor is het nodig dat het leger vertrekt uit de gebouwen en de demonstranten het complex niet langer als verzamelpunt gebruiken.