Woonbond


07-04-2011 Woonbond tegen flexibele huurtoeslaggrenzen

De Nederlandse Woonbond heeft ernstige bezwaren tegen een wetsvoorstel van minister Donner (wonen) om de zogeheten kwaliteitskortingsgrenzen in de huurtoeslagregeling flexibel te maken.

In een brief aan de Tweede Kamer doet de bond een dringend beroep op de Kamer om het voorstel niet te aanvaarden.

Algemene maatregel van bestuur

Envelop Dienst Toeslagen Op dit moment krijgen huurtoeslagontvangers nog 75 procent van de huur gesubsidieerd boven de zogeheten kwaliteitskortingsgrens (EUR 361,66) en (bepaalde groepen) nog 50 procent boven de aftoppingsgrens (EUR 517,64 voor 1- en 2-persoonshuishoudens en EUR 554,76 voor grotere huishoudens). Donner wil de mogelijkheid krijgen deze percentages in de toekomst te verhogen bij Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB), zonder dat de wet hoeft te worden gewijzigd. `De bedoeling hiervan is de mogelijkheid te scheppen om noodzakelijke bezuinigingen op het budget huurtoeslag zonder wetswijziging in te vullen via een verhoging van de kwaliteitskorting. Hierdoor wordt de prikkel voor huishoudens met lage inkomens om een goedkopere woning te zoeken, vergroot', aldus Donner in een toelichting.

Verstrekkende gevolgen

`De Woonbond is tegen dit voorstel. `Verhoging van de kwaliteitskortingspercentages betekent een ingrijpende stelselwijziging van de huurtoeslag, met verstrekkende gevolgen voor de woonlasten van de laagste inkomens die in een wat duurdere huurwoning wonen', schrijft de bond in de brief aan de Tweede Kamer. Door dit voorstel komt ook de bereikbaarheid van kwalitatief goede en passende woonruimte voor de laagste inkomens onder grote druk komt te staan. Dergelijke ingrijpende stelselwijzigingen verdienen volgens de Woonbond een ordentelijke behandeling door het parlement.

Nu al hoge huurquote

`Huurtoeslagontvangers met een wat hogere huur hebben nu al, zelfs na verrekening van de huurtoeslag, een veel te hoge netto-huurquote. Dat geldt vooral huishoudens met een huren boven de aftoppingsgrens. Netto-huurquoten van 35 tot wel 50 procent zijn helaas geen uitzondering meer. Verhoging van de kwaliteitskortingspercentages leidt dan zonder twijfel tot grote betaalbaarheidsproblemen en armoede. Vaak gaat het bijvoorbeeld om ouderen of gehandicapten in aangepaste woningen', aldus de Woonbond in de brief.

Ongelijke behandeling

In september 2010 stuurde de Woonbond de Kamer al een brief over de voorgenomen bezuinigingen op de huurtoeslag. De voorgenomen extra bezuinigingen leiden tot een korting van maar liefst circa EUR 15 per huurtoeslagontvanger per maand. De `budgettaire problematiek' van de huurtoeslag mag volgens de Woonbond niet eenzijdig binnen de huurtoeslagregeling worden opgelost. `Dat vinden wij niet acceptabel, temeer omdat in dit verband sprake is van een onrechtvaardig verschil in behandeling van kopers en huurders. Tegenvallers bij de belastinguitgaven voor de fiscale behandeling van de eigen woning leiden namelijk niet tot een versobering van deze regelingen.'