Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Overzicht van Wagenings onderzoek naar wereldwijde agrarische voedselketens

31 mrt 2011

Onderdeel: Wageningen UR

Wageningen UR heeft een brochure uitgebracht over haar onderzoek op het gebied van agrarische voedselketens. De publicatie âWageningen UR in Global Agri-food Chainsâ bevat mogelijkheden, ervaringen en voorbeelden van dit onderzoek.

Naar het wereldwijde complex van voedselproductie- en handel heeft Wageningen UR (University & Research centre) veel onderzoek gedaan. Hier liggen dan ook de nodige uitdagingen. Consumenten stellen steeds meer en steeds ingewikkelder eisen aan het voedsel dat zij kopen. Snel groeiende middenklassen in opkomende economiën zoals China, India en Brazilië willen veilig kwaliteitsvoedsel tegen concurrerende prijzen. Tegelijkertijd nemen de ethische eisen toe ten opzichte van de manier waarop voedsel en agro-producten worden geproduceerd. Het gaan daarbij om zaken als dierenwelzijn, milieu, arbeidsomstandigheden, mensenrechten, biotechnologie en eerlijke handel.

De geopolitieke positie van producerende landen verandert. Geleidelijk ontstaat een beleidsdiscussie over acceptabele niveaus van voedselveiligheid, lokaal en wereldwijd. Nieuwe innovatieve bedrijfsmodellen en ondernemingen zijn nodig. Producenten moeten betere controle krijgen over productie, handel en distributie om de kwaliteit en waarde van hun producten te kunnen garanderen en winstgevend te blijven.

Op al deze gebieden biedt Wageningen UR steun. Een overzicht van dit werk is te lezen in de onlangs verschenen brochure âWageningen UR in Global Agri-food Chains; Commitment to a better quality of lifeâ.