Overzicht van Wagenings onderzoek naar wereldwijde agrarische voedselketens
31 mrt 2011
Onderdeel: Wageningen UR
Wageningen UR heeft een brochure uitgebracht over haar onderzoek op het
gebied van agrarische voedselketens. De publicatie âWageningen UR in
Global Agri-food Chainsâ bevat mogelijkheden, ervaringen en
voorbeelden van dit onderzoek.
Naar het wereldwijde complex van voedselproductie- en handel
heeft Wageningen UR (University & Research centre) veel onderzoek
gedaan. Hier liggen dan ook de nodige uitdagingen. Consumenten stellen
steeds meer en steeds ingewikkelder eisen aan het voedsel dat zij
kopen. Snel groeiende middenklassen in opkomende economiën zoals
China, India en Brazilië willen veilig kwaliteitsvoedsel tegen
concurrerende prijzen. Tegelijkertijd nemen de ethische eisen toe ten
opzichte van de manier waarop voedsel en agro-producten worden
geproduceerd. Het gaan daarbij om zaken als dierenwelzijn, milieu,
arbeidsomstandigheden, mensenrechten, biotechnologie en eerlijke
handel.
De geopolitieke positie van producerende landen verandert. Geleidelijk
ontstaat een beleidsdiscussie over acceptabele niveaus van
voedselveiligheid, lokaal en wereldwijd. Nieuwe innovatieve
bedrijfsmodellen en ondernemingen zijn nodig. Producenten moeten betere
controle krijgen over productie, handel en distributie om de kwaliteit
en waarde van hun producten te kunnen garanderen en winstgevend te
blijven.
Op al deze gebieden biedt Wageningen UR steun. Een overzicht van dit
werk is te lezen in de onlangs verschenen brochure âWageningen UR in
Global Agri-food Chains; Commitment to a better quality of lifeâ.
Wageningen Universiteit en Researchcentrum