FloraHolland


FloraHolland maandbericht maart 2011

Verkoop bloemen en planten doet forse stap terug in maart

FLORAHOLLAND (7 april 2011) - Na een voortvarend begin van 2011 moest de afzet van sierteeltproducten in maart een gevoelige tik incasseren. Aan het weer lag het niet; dat bleef goed: droog, zonnig en normale temperaturen. Wel kwam vorig jaar in maart de verkoop pas goed op gang, omdat de winter toen tot ver in februari doorliep. Dit jaar lijkt het omgekeerde het geval. Een ander belangrijk verschil met vorig jaar is het verloop van de feestdagenkalender. In 2010 volgden de bloemendagen elkaar in een goede cadans op; dit jaar zit er meer tussenruimte in, waardoor de vraag inzakte. Valentijn en Vrouwendag zijn vaste momenten; toen piekte de afzet nog; vorig jaar volgde hierop op 14 maart direct Engelse Moederdag. Nu viel deze Engelse verwendag `pas' op 3 april. De aanloop naar deze bloemendag viel wel aan het slot van de maand. Een derde oorzaak is de hoge wisselkoers van de Euro ten opzichte van de niet-eurolanden, waaronder het Engelse pond. Dit maakt Nederlands product duurder ten opzichte van de directe importen uit Afrika en/of Zuid- Amerika. Ook heeft het warme weer de Engelse eigen productie (narcis!) gestimuleerd. Deze is hierdoor eerder beschikbaar. De druk die al deze factoren samen veroorzaakten, was over de hele breedte voelbaar. In totaal viel de omzet over maart 16,2% terug bij 5,1% minder stuks.

Snijbloemen leverden het meest in
Alle snijbloemen in de top 10 realiseerden een lagere opbrengst dan in maart '10. Alleen Roos en Lisianthus kenden een groter aanbod. Beide producten vielen fors in middenprijs terug. Roos zag met name het importaandeel fors oplopen; mede hierdoor leverde dit product bijna 4 cent in. Lisanthus verloor zelfs ruim 8 cent. Alleen Snijorchidee wist een positief prijsverschil ten opzicht van vorig jaar te laten realiseren. Hiervoor was wel een zeer forse inkrimping van de aanvoer nodig (-35%). Snijbloemen brachten uiteindelijk 19,6% minder op dan in maart '10 bij 3,7% minder stelen. De middenprijs leverde met EUR 0,17 precies 3,3 cent in.

Kamerplantenprijzen blijven op niveau, ondanks omzetdruk Ook kamerplanten leverden in maart fors omzet in. Hier moet de verklaring echter gezocht worden in een nog grotere daling van het aanbod. Alleen Phalaenopsis bleef nog net aan de positieve kant van de omzet-medaille. Bij 5,4% minder stuks werd gemiddeld ruim 23 cent meer betaald dan vorig jaar in dezelfde maand. Anthurium en Potroos profiteerden van de `schaarste' en realiseerden hogere middenprijzen. Bij de bol-op-pot-producten waren de resultaten wisselend. Hyacinth noteerde fors hoger, terwijl Narcis inleverde. Kamerplanten sloten de maand af met een omzetmin van 13,4% bij 21,2% minder stuks. De middenprijs was met EUR1,488 ruim 12 cent hoger.

Tuinplanten ook in de min
Vorig jaar barstte de handel bij deze groep in maart echt los, maar dit jaar was het weer al langer goed. Ook de eerder genoemde feestdagenkalender speelde het perkgoed parten. Violen konden nog redelijk gelijke tred houden met vorig jaar, maar Buxus en Geraniums bleven fors achter. Hierdoor sloten tuinplanten af met een omzettekort van 6% op maart '10 bij 3,3% minder stuks.