Gemeente Heerenveen

Burgernet ook van start in Heerenveen

Op 7 april 2011 start Burgernet in acht nieuwe Friese gemeenten, waaronder Heerenveen. Burgernet is een telefonisch netwerk van inwoners en (medewerkers van) bedrijven uit de gemeenten. De centralist van de politiemeldkamer start, na een melding van bijvoorbeeld een vermist kind of een inbraak, een Burgernetactie op.

Burgernet start in de gemeenten Dongeradeel, Kollumerland c.a., Heerenveen, Gaarsterlân-Sleat, Terschelling, Menameradiel en Skarsterlân. Ook de voormalige gemeenten Bolsward, Wûnseradiel en Nijefurd, tegenwoordig deeluitmakend van de gemeente Sudwest-Fryslân, sluiten zich aan.

Wat is Burgernet?

Burgernet werkt

Nadat een Burgernetactie door de centralist van de politiemeldkamer is gestart, krijgen de deelnemers van Burgernet een ingesproken bericht via de (mobiele) telefoon of een tekstbericht per SMS met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Gewoon vanuit de eigen woning, op straat of vanaf de werkplek.

Zo kan iedereen direct behulpzaam zijn bij de opsporing van bijvoorbeeld dader(s), een voertuig of een vermist kind. Na afloop ontvangen alle ingeschakelde Burgernetdeelnemers een bericht over het resultaat van de actie.

Burgernet werkt

Burgernet is sinds november 2008 succesvol actief in de gemeenten Dantumadiel en Leeuwarden. In april 2010 kwamen daar de gemeenten Sneek, Boarnsterhim, Tytsjerksteradiel, Wymbritseradiel, Litterensadiel, Lemsterland, Het Bildt, Leeuwarderadeel, Ferwerderadiel en Ameland bij. Burgernet telt in Fryslân ruim 25.000 deelnemers. Na drie jaar zijn er zo'n 400 Burgernetacties geweest, waarbij meer dan 70 verdachten zijn opgepakt en verscheidene vermiste kinderen of ouderen zijn teruggevonden.

Aanmelden voor Burgernet

In de week van 4 april 2011 tot 8 april 2011 ontvangen alle huishoudens in de nieuwe deelnemende gemeenten een wervingsbrief met een deelnameformulier. Aanmelden voor Burgernet kan via ook via http://www.burgernet.nl/

Aanpak veiligheid niet alleen taak van de gemeente en politie

Iedere inwoner van Fryslân wil graag een veilige woon- en leefomgeving. De gemeente en de politie stellen alles in het werk om Fryslân veilig te maken en te houden. Dit kunnen zij echter niet alleen. Daarom wordt er volop samengewerkt met allerlei partners. Ook inwoners van Fryslân kunt een belangrijke bijdrage leveren aan die veiligheid. Burgernet geeft de gelegenheid om samen met de gemeente en politie criminaliteit tegen te gaan. Een gezamenlijke aanpak van criminaliteit, vooral in heterdaad situaties, blijkt zeer succesvol te zijn. Daarom is veiligheid niet alleen een taak van de gemeenten en de politie, maar ook van burgers.