VU medisch centrum

Minister beantwoordt Kamervragen over DNA-test

6 april 2011

De DNA-test naar taaislijmziekte die VUmc ouders in spe sinds kort aanbiedt, was voor enkele Tweede Kamerleden aanleiding vragen aan de minister te stellen. "Edith Schippers gaf aan dat dit onderzoek binnen de regelgeving past. Helaas ging ze niet zo ver dat ze het als een taak voor de overheid ziet om dit te bevorderen", aldus Martina Cornel, hoogleraar community genetics.

Een op de dertig mensen is drager van de genetische afwijking die taaislijmziekte veroorzaakt. Dat is niet erg, want het is een recessieve eigenschap. De kans dat een willekeurig koppel allebei het foute gen heeft is één op negenhonderd. Elk kind van een dragerpaar heeft een kans van één op vier op taaislijmziekte. "Het is een ziekte die de kwaliteit van leven erg aantast en de levensverwachting is momenteel 40 jaar", legt Martina Cornel uit. "Als een echtpaar zich laat testen, hebben ze alternatieven: ze kunnen een kind krijgen met een donor-eicel of -sperma, ze kunnen voor preïmplantatie genetische diagnostiek kiezen of bijvoorbeeld een kind adopteren. Ik zie dus weinig ethische bezwaren tegen deze test."
Ze is wel een tegenstander van de testen die in Amerika worden aangeboden, waarmee in een keer naar honderd ziekten wordt gekeken. "Deze testen zijn niet betrouwbaar genoeg en bevatten teveel verschillende ziekten om een geïnformeerde keuze te kunnen maken. Ieder mens is drager van gemiddeld twee tot drie recessieve ziektes. Pas wanneer de partner drager van dezelfde genetische afwijking is, kunnen er problemen ontstaan."

Profileren
VUmc profileert zich met het DNA-onderzoek. Ook het nieuwe bloedonderzoek naar het downsyndroom komt van onze onderzoekers. En ook daarover had de Tweede Kamer vragen. "Onze test voorkomt uiteindelijk dat vrouwen die de foetus op downsyndroom willen laten testen, een risicovolle vlokkentest of vruchtwaterpunctie moeten ondergaan. Voor de nieuwe test is alleen bloedonderzoek nodig. Genetisch materiaal van de foetus in het bloed van een zwangere vrouw geeft informatie over de aanwezigheid van het extra chromosoom dat kenmerkend is voor het downsyndroom", legt Cornel het grote voordeel uit. "VUmc houdt zich al vijftien jaar bezig met community genetics. De wet stelt grenzen aan het onderzoek en daar houden we ons aan."

Hielprik
Er worden jaarlijks tussen de twintig en dertig kinderen met taaislijmziekte geboren. "Vanaf 1 mei 2011 kunnen we dat in een vroeg stadium vaststellen in de hielprik. We kunnen de kinderen weliswaar nog niet genezen, maar als we met de behandeling kunnen starten voor er symptomen zijn, kunnen we longschade en gewichtsverlies tegengaan. Community genetics wil toekomstige ouders de keuze geven om de ziekte te voorkomen en als dat niet mogelijk is de kwaliteit van leven verhogen."

Monique Krinkels
bron: Tracer