Gemeente Dongen

Oude kerk wordt levend monument

Publicatiedatum: 7-4-2011

Ruim 80 jaar na het instorten van het middenschip, is een begin gemaakt met het conserveren van de ruïne van De Oude Kerk aan de Kerkstraat in Dongen. Een bijzonder project op een bijzondere plaats met als uitkomst een bijzonder resultaat. Er zijn in Nederland maar twee of drie soortgelijke kerkelijke gebouwen te vinden.

Wij hebben de hoop dat culturele en maatschappelijke instellingen en organisaties in Dongen het unieke karakter van de ruïne op gaan pakken. Door er iets moois te organiseren kunnen we er een levend monument van maken, zo sprak burgemeester Simone Dirven van Aalst. Als officieel startsignaal van de herstelwerkzaamheden, onthulde ze in bijzijn van het college en vele belangstellenden een bouwbord, met daarop diverse Dongense ondernemers. Behalve conservering van de ruïne, worden er ook restauratiewerkzaamheden verricht aan het kerkdeel.

De totale kosten bedragen 535.000,- volgens de begroting. De provincie kende een subsidie toe van 300.000,-. In december 2010 stemde de gemeenteraad in met het voorstel van het college om, ondanks de periode van bezuinigingen, als gemeente Dongen toch een aanzienlijk bedrag ( 150.000,-) bij te dragen.,,Dat was voor ons het groene licht, aldus Theo Brants, vice-voorzitter van de Stichting Oude Kerk. Hij riep bij zijn toespraak in herinnering het moment dat hij op 20 september 2001 in het tijdelijk gemeentehuis aan de Kanaalstraat (RIMI-complex) een gesprek had met wethouder Joop Velthoven. Sindsdien heeft de gemeente zich steeds ingezet voor behoud van de kerk, waarvoor dank.

De binnenplaats van de ruïne is nu nog een ontoegankelijke, gevaarlijke plek wegens vallende stenen van afbrokkelende muren. Daar komt nu verandering in. De muren worden in de komende maanden geborsteld, stenen die losliggen worden verwijderd en mestelwerk wordt hersteld, inclusief bogen. Als dat klaar is, wordt eer een betonbalk boven op de muur gestort. Dit is ter beveiliging, stabiliteit en voorkoming van vochtinslag. De ijzers in de muren worden geconserveerd. Waarschijnlijk aan het eind van het jaar is de ruïne toegankelijk voor het publiek. We zullen zeker gehoor geven aan de wens van de gemeente om dit te stimuleren, aldus Theo Brants.

De Stichting Oude Kerk heeft ook nog een droom: een open verbinding maken tussen het kerkdeel en de (geconserveerde) ruïne. Daarmee wordt het unieke karakter alleen maar vergroot, neemt het aantal (bijzondere) gebruiksmogelijkheden toe, en dus ook de kansen op een financieel gezonde exploitatie van De Oude Kerk.