Gemeente Lelystad

Integratie en vrijwilligerswerk op agenda

Woensdag 6 april 2011

Het college van Lelystad heeft besloten de integratienota én de nota vrijwilligerswerk te verlengen voor de periode 2011-2014.

Herziening

Beide nota's hadden een looptijd tot 2011 en waren toe aan herziening. Het college van Lelystad streeft ernaar minder nieuw beleid te ontwikkelen. Waar mogelijk wordt goed ingezet bestaand beleid, met eventuele wijzigingen, verlengd. Het collegeprogramma 2010 - 2014 is vertaald in beide nota's, inclusief de bezuinigingsopdracht. De verlengde nota vrijwilligerswerk is voor advies voorgelegd aan de cliëntenraad Wmo.

Vrijwilligerswerk

Uitgangspunt binnen het gemeentelijk Wmo-beleid is het stimuleren van de zelfredzaamheid en eigen verantwoordelijkheid van inwoners. Dat wordt bereikt met het inzetten van de natuurlijke netwerken rondom mensen. Bij een hulpvraag wordt eerst gekeken naar wat de directe omgeving (gezinsleden, buren, kennissen) van iemand kan doen. Zo hoeft professionele hulp minder snel ingezet te worden.

Vrijwilligers zijn bij deze ontwikkeling onmisbaar. Het is daarom van groot belang dat de gemeente de randvoorwaarden rondom het uitvoeren van vrijwilligerswerk goed heeft georganiseerd. Zo zet de gemeente bijvoorbeeld in op het ondersteunen van vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties bij bemiddeling in vacatures, worden jongeren gemotiveerd tot vrijwilligerswerk door middel van maatschappelijke stages, worden 55+ers gestimuleerd en ondersteund om hun kennis en vaardigheden in te zetten voor het vrijwilligerswerk en worden mensen zonder werk gestimuleerd om vrijwilligerswerk te doen. De cliëntenraad Wmo staat achter het verlengen van de beleidsnota en heeft een aantal aanbevelingen gedaan die worden meegenomen bij de uitvoering van de speerpunten.

Integratie

`Iedereen doet mee' en `Iedereen telt mee' geeft uiting aan de hoge ambitie van Lelystad met betrekking tot integratie. Die ambitie is drie jaar geleden vastgelegd in de integratienota en het college houdt hier de komende vier jaar opnieuw aan vast. Over de volle breedte van het beleid - van onderwijs tot welzijn en van arbeidsmarktbeleid tot zorgbeleid - wordt het bevorderen van integratie meegenomen.

Daarnaast is het mogelijk maken van specifieke integratiebevorderende maatregelen en activiteiten binnen reguliere voorzieningen, de opgave voor de komende jaren. Daarbij wordt de voorkeur gegeven aan reguliere activiteiten boven kortlopende projecten, omdat korte projecten te kwetsbaar en te duur zijn. De komende vier jaar zullen de inspanningen vanuit integratie vooral gericht zijn op de toegankelijkheid van de reguliere voorzieningen, in het bijzonder op het gebied van zorg en welzijn.
Ja