Gemeente Laarbeek


Raad bespreekt 7 april bezuinigingsplannen

LAARBEEK - De gemeenteraad van Laarbeek vergadert op donderdag 7 april 2011 over het Bezuinigingsplan gemeente Laarbeek 2012-2017. Het college van burgemeester en wethouders legt het bezuinigingsplan ter instemming voor aan de raad. Hieronder leggen we in het kort uit waarom er bezuinigd moet worden, hoe het college voorstelt dat te gaan doen en welke gevolgen dat kan hebben. De raad moet hierover besluiten, het kan zijn dat het bezuinigingsplan op onderdelen nog verandert. Na de raadsvergadering leest u daarover meer in de gemeenterubriek en op deze pagina.

Waarom bezuinigen?
Het is bekend dat alle gemeenten in Nederland moeten bezuinigen. De economische crisis heeft gevolgen voor de Rijksoverheid, provincies, gemeenten en inwoners. Met name omdat de gemeente minder geld krijgt van het Rijk, moet er kritisch naar de inkomsten en uitgaven worden gekeken. Laarbeek staat er financieel, ondanks de zware tijden, niet slecht voor. Zeker in vergelijking met andere gemeenten zijn de gevolgen te overzien. Dat wil niet zeggen dat bezuinigen voor niemand gevolgen heeft. Als er bezuinigd moet worden, is dat altijd ergens te voelen na-tuurlijk. Om het financiële huishoudboekje van Laarbeek kloppend te houden, moet er in de pe-riode 2012 tot en met 2017 een bedrag van minimaal 1,4 miljoen bezuinigd worden. Om op termijn ook wat ruimte te hebben voor nieuwe activiteiten wordt voorgesteld om 1,6 miljoen te besparen.

Voorbereiding in werkgroepen
Bezuinigen betekent keuzes maken. Om dat goed voor te bereiden zijn er werkgroepen van raadsleden van de coalitiepartijen, collegeleden en ambtenaren aan de slag gegaan om een overzicht te maken van mogelijke bezuinigingsposten. Ook de gevolgen (inhoudelijk, financieel en maatschappelijk) van deze voorstellen zijn in beeld gebracht. De raad heeft vervolgens een keuze gemaakt in de verder uit te werken maatregelen. Het college van B&W heeft dat verder uitgewerkt en legt dat nu op 7 april aan de raad voor.

De raad besluit op 7 april. En dan?
Het is nog even afwachten of de raad instemt met het bezuinigingsvoorstel of dat er wijzigingen zullen volgen. Na het besluit is duidelijk waar de komende jaren minder geld aan besteed wordt. Hoé dat precies gaat gebeuren, ligt nog niet vast. Daarvoor gaan we aan tafel met de betrokken instanties, instellingen en verenigingen.

Bezuinigingsvoorstel in het kort

- Personeel en organisatie 636.000,-

- Werkprocessen gemeente 66.000,-

- Dienstverlening en klantcontact 53.000,-
- Onderhoud (openbare ruimte) 127.000,-

- Subsidies en voorzieningen 608.000,-

- Belastingen en leges 291.000,-

Het totaal van bovengenoemde bezuinigingsmaatregelen bedraagt ongeveer
1,8 miljoen. Tot en met 2017 lopen de bezuinigingen op tot het totaal van 1,6 miljoen in 2017. Dit is het bedrag dat werkelijk bezuinigd gaat worden.

Verdeling bezuinigingsplan 2012 t/m 2017

bezuinigingsplan

Wat merkt u van de bezuinigingen?

Het gemeentebestuur wil de inwoners zo min mogelijk belasten met verhogingen van belastingen en leges. Uitgangspunt is om de lasten per huishouden zoveel mogelijk gelijk te laten blijven. Voor verhoging van de OZB was in de begroting 2011 al uitgegaan van een jaarlijkse verhoging van 3% in de periode 2011 tot en met 2013. In het bezuinigingsplan wordt nu ook voor 2014 (was 2%) tot en met 2017 een jaarlijkse verhoging van 3% voorgesteld (zie rekenvoorbeeld).

Met name de bezuinigingen op onderhoud groen zullen direct merkbaar zijn. De korting op subsidies en voorzieningen treft vooral professionele instellingen en regionale samenwerkingsverbanden (bijvoorbeeld de GGD). Verhoging van belastingen en leges merkt u in de portemonnee, maar die verhoging is niet meer dan in voorgaande jaren gebruikelijk was. Er wordt ook fors bezuinigd op de bedrijfsvoering van gemeentelijke organisatie zelf. De gevolgen daarvan zijn wel-licht minder direct merkbaar.

Voor bijna alle Laarbeekse verenigingen geldt dat de subsidie behouden blijft, maar dat de komende jaren niet geïndexeerd wordt. Verder heeft de gemeenteraad al besloten dat vrijwilligers(organisaties) en mensen met een minimuminkomen, zoveel mogelijk worden ontzien.

Rekenvoorbeeld stijging OZB
In dit voorbeeld ziet u wat de stijging van 3% per jaar van de onroerende zaakbelasting per woning voor de komende jaren betekent. Voor de berekening is uitgegaan van een woning met een WOZ-waarde van 300.000,-. De woningeigenaar betaalt:

In 2011 207,-, in 2012 213,- oplopend tot 247,- in 2017. Dat betekent een stijging van 40,- over een periode van zes jaar. Van deze stijging is 23,- het gevolg van het bezuinigingsplan.

Meer informatie
Als u geïnteresseerd bent in het complete bezuinigingsvoorstel, dan kunt u dit hier bekijken. Belangstellenden zijn ook van harte welkom om de raadsvergadering op donderdag 7 april bij te wonen. De vergadering begint om 19.30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis Laarbeek, het bezuinigingsplan staat als laatste punt op de agenda. De volledige agenda kunt u hier vinden.

Proclaimer Privacy statement
Gemeente Laarbeek | Koppelstraat 37 | Beek en Donk | T 0492 469 700 | E gemeente@laarbeek.nl