Aantal faillissementen daalt met 6% in 1e kwartaal 2011


Grootste daling in Utrecht, Drenthe en Gelderland

Utrecht, 20110407 -- Aan de financieel-economische redactie – Het aantal faillissementen is dit kwartaal met zes procent afgenomen. Vorig jaar werd door 2653 bedrijven faillissement aangevraagd, dit jaar zijn dat er 2494. In de sectoren Bouwnijverheid en Vervoer en opslag was de grootste daling van het aantal faillissementen terwijl dit in de sectoren Onroerend goed en Horeca het sterkst stijgt.

In laatstgenoemde branche steeg het aantal faillissementen vergeleken met vorig jaar met 44% naar 153. En 52 bedrijven in de onroerend goed gingen failliet, een stijging van 27%. Het aantal failliete bouwbedrijven daalde van 350 naar 296 en in de sector Vervoer en opslag was dit eveneens een daling van 15% naar 104 faillissementen.

Soort bedrijf
Het aantal faillissementen van privépersonen en eenmanszaken nam af met 8% van 943 naar 869. Ook gingen er minder bedrijven dit kwartaal failliet. 1625 in 2011 tegenover 1710 vorig jaar, een daling van 5 procent.

Provincie
In Limburg en Noord-Brabant steeg het aantal faillissementen het sterkst. In de provincie van de zachte ‘g’ ging het aantal failliete bedrijven omhoog met 9% van 165 naar 180. In Noord-Brabant vroegen 404 bedrijven dit kwartaal faillissement aan. Vorig jaar waren dat er 388.

Grootste daling van het aantal faillissementen was in Utrecht. 33% minder bedrijven, 136, gingen daar failliet. In Drenthe daalde het met 18% naar 62 bedrijven, gevolgd door Gelderland. Daar vroegen 264 bedrijven faillissement aan, een daling van 13%.

Maart
Opvallend in de laatste maand van dit kwartaal waren de sectoren bouwnijverheid en horeca. In de eerste sector nam het aantal failliete bedrijven af met 33% naar 97, terwijl het in de laatste sector met 44% steeg naar 61.

De provincie Limburg was de enige provincie waar het aantal faillissementen steeg ten opzichte van vorig jaar (+27% naar 76), in de rest van het land bleef dit gelijk of daalde het aantal bedrijven dat failliet ging.

De meeste failliete bedrijven, 168 stuks, zaten in de Groot- en detailhandel. In totaal gingen er in heel Nederland deze maand 892 bedrijven failliet, wat een daling van 15% is.

FaillissementDossier.nl
FaillissementsDossier.nl biedt op een toegankelijke manier kosteloos informatie over faillissementen, surseances en schuldsaneringen. Zo zijn de contactgegevens van de curator of de bewindvoerder, handelsnamen, vestigingsadressen en informatie over de branche en activiteiten van het bedrijf in te zien. Tevens kunnen dossiers en rechtbankverslagen in zijn geheel worden gedownload en worden geïnteresseerden automatisch op de hoogte gebracht van de laatste ontwikkelingen.

Juristen, leveranciers, afnemers, debiteuren, crediteuren, incassobureaus en deurwaarders hoeven daardoor dankzij Faillissementsdossier.nl niet langer her en der naar deze informatie te zoeken.

Faillissementsdosier.nl