Vrije Universiteit Amsterdam

Mutantenstudies bij planten


* Startdatum: 06-04-2011


* Tijd: 15.45


* Locatie: Aula


* Titel: Brassinosteroid biosynthesis and signalling in Arabidopsis thaliana and Petunia hybrida


* Spreker: N. Verhoef


* Promotor: prof.dr. R.E. Koes


* Onderdeel: Faculteit der Aard- en levenswetenschappen


* Wetenschapsgebied: Aard- en levenswetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Brassinosteroïden (BR) zijn steroïde hormonen die van essentieel belang zijn voor de groei en ontwikkeling van een plant. Planten die dit hormoon niet kunnen maken (biosynthese) of het hormoonsignaal niet kunnen doorgeven (transductie) vertonen een dwergachtig uiterlijk. In de modelplant Arabidopsis thaliana laat Nathalie Verhoef aan de hand van verschillende mutantenstudies zien dat leden van de GSK3-kinase familie een belangrijke rol spelen in het remmen van de BR- signaaltransductieroute.

Hoewel de biosynthese en transductie van BR uitgebreid in Arabidopsis is bestudeerd en in enige mate in planten, zoals tomaat en rijst, is het onduidelijk of dit in andere plantensoorten op eenzelfde manier gaat. In de petuniacollectie van de VU ontdekte Verhoef met haar collega's verschillende mutantenfamilies die defect bleken te zijn in de BR biosynthese- of in de BR signaaltransductieketen. Voor een groep mutanten kon zij achterhalen dat het dwergfenotype was ontstaan door een mutatie in een BR-biosynthesegen.

Een andere mutantengroep bleek gemuteerd te zijn in de receptor waar BRs aan binden om de BR transductieketen te activeren. Naast deze receptor identificeerde Verhoef ook andere genen uit petunia die overeenkomen met genen die een rol spelen in de BR signaaltransductieketen in Arabidopsis. De vondst van deze eiwitten insinueert dat de BR biosynthese en signaaltransductieroutes geconserveerd zijn in het plantenrijk. Met behulp van alle kennis die is en wordt opgedaan over de BR biosynthese- en signaleringsroute, kunnen in de toekomst op gerichte wijze gewassen worden ontwikkeld met een verhoogde opbrengst.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam