Ingezonden persbericht


Persbericht
6 april 2011 KAdE
Kunsthal in Amersfoort
Smallepad 3
3811 MG Amersfoort

Kunsthal groeit naar 2400 m2
Kunsthal KAdE verhuist definitief
naar het Eemhuis

Gemeente Amersfoort en de Stichting Amersfoort in C zijn het definitief eens geworden over de verhuizing van Kunsthal KAdE naar het nieuwe Eemhuis aan het Eemplein in het Oliemolenkwartier. Met de verhuizing begin 2013 zal Kunsthal KAdE groeien van 1500 m2 naar 2400 m2 met betere museale voorzieningen en meer ruimte voor kantoren, werkplaatsen en opslag.

De mogelijkheid voor de verhuizing van Kunsthal KAdE paste in een herbezinning op de culturele functies van het Eemhuis. Toen de plannen voor een poppodium en een uitvoeringszaal wegvielen, sloten de vrijkomende ruimten aan bij de wens van Amersfoort in C voor een alternatieve locatie voor KAdE. Op de huidige locatie in het gebouw van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed aan het Smallepad kampt de kunsthal met onder meer facilitaire problemen, die in de nieuwbouw van het Eemhuis kunnen worden opgelost.

Impressie Eemhuis door architectenbureau Neutelings Riedijk

Eemhuis
Naast de kunsthal worden Scholen in de Kunst, Archief Eemland en bibliotheek Amersfoort gehuisvest in het Eemhuis. De vier organisaties behouden de eigen autonome identiteit, maar zetten in op optimale synergie binnen het gebouw. De afgelopen periode is al constructief samengewerkt om de inpassing van KAdE mogelijk te maken. Het gebouw is een ontwerp van het Rotterdamse architectenbureau Neutelings Riedijk. De inhuizing van KAdE wordt gerealiseerd binnen het budget en de planning voor de bouw van het Eemhuis. De formele overeenkomst waarmee de afspraken zijn vastgelegd is getekend door wethouder Mirjam Barendregt en Kees Spaan, voorzitter van de Stichting Amersfoort in C.

Slagvaardiger
Kunsthal KAdE is buitengewoon tevreden met de aanstaande verhuizing. Ze verwacht aan het Eemplein slagvaardiger te kunnen opereren. Het expositiegebied neemt niet wezenlijk toe in vierkante meters, maar wel in benutbaar wandoppervlak. Het daglicht van het RCE-gebouw wordt ingewisseld voor kunstlicht in het Eemhuis, maar het idee van ruimtelijkheid dat de ruimtes aan het Smallepad definieert blijft aan het Eemplein overeind. Het gemis aan werkplaats, opslag, expeditieruimte en kantoorruimte in het huidige gebouw wordt in de nieuwbouw volledig opgelost. Daarnaast wordt de winkelruimte fors verbeterd, krijgt de horeca meer ruimte en komt er een goed geoutilleerd auditorium. De horeca en het auditorium vervullen ook voor de andere drie Eemhuis-partners een belangrijke rol en zijn van meerwaarde voor het totaalconcept.

Programma 2011 & 2012
In het Eemhuis zal Kunsthal KAdE doorgaan met het programma zoals dat sinds mei 2009 in het RCE-gebouw te zien was: grote internationale bruikleententoonstellingen als 'Wonderland, Through the Looking Glass' en 'Shadow Dance', grote retrospectieven als van Tom Claassen en Studio Makkink & Bey, aandacht voor jong internationaal talent als Charlie Roberts, Henry Coombes en Tilo Baumgärtel en themapresentaties als 'Ten Years The One Minutes', 'Vanlieshoutvanlieshout' en 'Peeping Tom'.

Meissen | SO - IL en MärklinWorld
Aan het Smallepad staan voor 2011 nog twee grote tentoonstellingen gepland.

In de zomer wordt 18de eeuws Meissen porselein getoond in een hedendaagse architectonische omgeving ontworpen door het New Yorkse architectenbureau SO - IL. Tegelijkertijd zijn er solopresentaties te zien van de hedendaagse kunstenaars Francis Upritchard (Nieuw-Zeeland, sculpturen) en Ansel Krut (Zuid-Afrika, schilderijen).

Ansel Krut, 'Arse Flowers in Bloom, 2010, olie op doek, 120 x 110 cm. Prive collectie

In het najaar komt de tentoonstelling 'MärklinWorld', waarin 8 internationale kunstenaars met speciale installaties tezamen een 'wereld' bouwen met een modelspoorbaan als verbindend element. Op de bovenverdiepingen zal een selectie van (inter)nationale fotografen, schilders en beeldhouwers haar visie op de stad en de natuur als 'model world' geven. Beeldcultuur in Japan
Kunsthal KAdE hoopt in het voorjaar van 2013 in het Eemhuis open te gaan met een grote tentoonstelling over de hedendaagse beeldcultuur in Japan, met zowel beeldende kunst als design, architectuur, mode en (digitale) multimedia.

Voor 2012 staat voor de zomer een groot overzicht van Caraïbische kunst op het programma.

Verwacht: van 23 september 2011 t&m 14 januari 2012

MärklinWorld

De tentoonstelling MärklinWorld toont werk van een selectie van internationale hedendaagse kunstenaars die een fascinatie hebben voor de wereld als een geconstrueerde werkelijkheid. Märklin is de merknaam van een Duits bedrijf dat al sinds 1891 modelspoorbanen maakt voor liefhebbers die thuis (en dan bij voorkeur in het geheim op zolder) een miniatuur spoorbaan hebben en zelf zo de producent en regisseur zijn van een eigen gecreëerde, vaak nostalgische, wereld. Een MärklinWorld als een kunstmatig vormgegeven wereld die de werkelijkheid nabootst en sublimeert.

Op de begane grond van KAdE zal een meer dan 60 meter lange Märklin miniatuurspoorbaan (spoor 1) worden gelegd waarbij het (stedelijke) landschap wordt gevormd door de installaties van de kunstenaars. De spoorbaanplattegrond is ontworpen door stedenbouwkundig bureau POSAD uit Den Haag. Via een looppad in de tentoonstelling kom je vlak langs de installaties en bekijk je het landschap op ooghoogte. Daarnaast zorgt een camera op de trein voor een projectie op de muur die een tweede blik op het landschap geven. Installatie kunstenaars: Lee Bul (KR, 1964), Adam Cvijanovic (US, 1959), The Chadwicks (US), Friedrich Kunath (US, 1974), Tobias Putrih (SI, 1972), Gerda Steiner & Jorg Lenzlinger (CH 1967 & 1964), Ante Timmermans (BE, 1976), Rob Voerman (NL, 1966).

Op de eerste en tweede verdieping van de tentoonstelling worden foto's, schilderijen, maquettes en video's getoond van steden en landschappen van echte en geconstrueerde werelden. Kunstenaars spelen met de (on)echtheid van de werkelijkheid en geven daarmee een andere kijk op de vertrouwde omgeving. Met werk van onder meer: Oliver Boberg (DE, 1965), Sonja Braas (DE, 1968) Miklos Gaál (FI, 1974), Krijn de Koning (NL, 1963), Jan Ros (NL, 1961), Joel Sternfeld (US, 1944).

Daarnaast zal een selectie worden getoond uit 387 miniatuurhuizen van Peter Fritz. In 1993 ontdekte kunstenaar Oliver Croy een collectie van 387 miniatuurhuizen in een bric-a-brac winkel in Wenen. Croy kocht alle modellen die bleken te zijn gemaakt door Peter Fritz (+1992), een Weense verzekeringsklerk. Samen met architectuurcriticus Oliver Elser introduceerde hij 2000 het Fritz Studies Project, waarin kunstenaars en architecten deze originele modelhuizen analyseerden. Alle 387 modelhuizen bleken ontwerpen te zijn voor "nog te bouwen" architectuur, ontsproten uit de fantasie van Peter Fritz die een vakantiehuis had in de omgeving van Wenen.

Verwacht: 28 mei t&m 28 augustus 2011

Meissen | SO -IL
18de eeuws porselein in hedendaagse architectuur

'Turk', Meissen porselein, circa 1745, Von Klemperer collectie. Courtsey of Bonhams

In Nederland wordt Meissen porselein vaak beschouwd als 'edelkitsch'. Het past niet in de minimalistische en conceptuele traditie van het modernisme, vanwege de overdadige versieringen met een vaak verhalend karakter. Met deze tentoonstelling wil KAdE de vooroordelen doorbreken en inzoomen op de grote sculpturale, artistieke en ambachtelijke kwaliteit van Meissen porselein. KAdE heeft het architectenbureau Solid Objectives - Idenburg Liu (SO - IL) opdracht gegeven een hedendaagse driedimensionale omgeving te ontwerpen om dit porselein op een optimale manier te presenteren.

SO - IL ontwerpt 32 moderne vitrines, geometrisch van vorm, in heldere kleuren en met 'puntige kappen' voor de ruim vijftig Meissen objecten. Deze vitrines zijn behalve dienstbaar aan de Meissen objecten, tevens autonoom van karakter. Florian Idenburg van SO - IL: "We wilden een strategie bedenken die helpt om 'opnieuw te kijken' om zo de bezoeker tot nieuwe inzichten te laten komen. Door de vitrine als 'verstoorder' van het conventionele kijken in te zetten, moet de kijker zijn relatie met het werk herdefiniëren. Door de organisatie van kleur, vorm en materiaal trachten wij de objectmatigheid van de individuele stukken te reduceren om zo een meer fluïde en viscerale ervaring te genereren. Het is een transitie van object naar ervaring, en de potentie van architectuur om daarin als 'mediator' op te treden."

Het getoonde porselein is onder meer afkomstig uit de Von Klemperer collectie, de fabriek uit Meissen en diverse particuliere collecties uit Engeland en Duitsland.

Bij de tentoonstelling verschijnt een boek dat zowel het porselein als de architectonische opvatting van SO - IL belicht.

Von Klemperer collectie
Gustav von Klemperer, een Joodse bankier en verzamelaar uit Dresden bezat een van de beste Meissen privé collecties van zijn tijd. Meer dan 800 stukken, veelal uit 18de eeuw. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd zijn verzameling door de Nazi's geconfisqueerd en in kratten verstopt in de heuvels rondom Dresden. Tijdens het bombardement op Dresden in 1945 werd de hele collectie, juist vervoerd vanuit de heuvels naar het westen van de stad. De vrachtwagenbestuurder besloot, tegen orders in, zijn truck voor de nacht te parkeren op de binnenplaats van het Koninklijk Paleis in Dresden. Het geallieerde bombardement die nacht veranderde het paleis een ruïne. De communistische regering liet de ruïne ongemoeid. In 1951 vond een arbeider de gehavende kisten met porselein in de puinhopen. Al snel werd duidelijk dat dit (een gedeelte van) de Von Klemperer collectie was. Na de Duitse eenwording in 1991 werden 83 stukken teruggegeven aan de nazaten van Von Klemperer. Deze schonken 63 stukken daarvan aan de beroemde Porzellansammlung (porselein collectie) van de Staatliche Kunstsammlungen Dresden (SKD), de rest werd door Christies geveild. Enkele jaren geleden werden er in de depots van de SKD nog meer stukken van de Von Klemperer collectie ontdekt. Deze stukken werden aan de nazaten teruggegeven en in 2010 geveild door Bonham's Fine European Ceramics auction in Londen. Het bijzondere aan deze veiling was dat bijna alle stukken door het bombardement (zwaar) beschadigd waren en toch voor enorme bedragen werden verkocht. Een aantal van deze stukken, waaronder een tafelstuk ('Tempel van Minerva') uit ca 1747, het figuur 'Turk' uit ca 1745 en een figuur van een Wackelpagode uit ca 1745, zal te zien zijn op de tentoonstelling in KAdE.

Uit de Meissen fabriek worden stukken getoond die in de 19de en 20ste eeuw zijn geproduceerd op basis van 18de eeuwse modellen. Waaronder diverse personages (Brighella, Gondoliere, Harlekien, Beltramo en Advocato) uit de Commedia dell'arte.

Over architectenbureau SO - IL
SO - IL (Solid Objectives - Idenburg Liu) is in 2008 opgericht door de Nederlander Florian Idenburg en de Chinese Jing Liu. Florian Idenburg is in 1999 afgestudeerd aan de TU Delft. Van 2000 tot 2007 was Idenburg projectarchitect bij architectenbureau SANAA in Japan. Idenburg is gastdocent aan de Universiteiten van Harvard en Columbia. Zijn lessen verkennen de rol van de architectuur in verschillende sociale, culturele en economische omstandigheden . Ook schrijft hij. Zijn bijdragen verschijnen regelmatig in tijdschriften als Abitare, Domus, A+U en Mark Magazine. Idenburg was één van de winnaars van de Charlotte Köhler Prijs 2010. Het bureau SO - IL heeft onder meer een trouwkapel in Nanjing, China, en het Kukje Art Center in Seoul (oplevering november 2011) ontworpen. In 2010 won het bureau de MoMA PS1 Young Architects prize. Dit jaar won het bureau de AiA 2011 Design Award van het American institute of Architects in de categorie 'Unbuilt work' met het ontwerp voor de Kukje Art Center. SO - IL is gevestigd in Brooklyn, NY. http://so-il.org

Op de tweede verdieping van KAdE wordt de presentatie 'To Be Determined' getoond. Een tentoonstelling met recent werk van bureau SO - IL, die in het najaar van 2010 te zien was in studio X in Beijing.

Met dank aan:

Veilinghuis Bonhams. Fine Art Auctioneers & Valuers www.bonhams.com

Het Stimuleringsfonds voor Architectuur. www.architectuurfonds.nl

Kunsthal KAdE

Bezoekadres
Smallepad 3
3811 MG Amersfoort

Postadres
Postbus 699
3800 MG Amersfoort
033 422 50 30
www.kunsthalkade.nl

Openingstijden:
di-vr: 11.00 - 17.00 uur
za-zo: 12.00 - 17.00 uur

1e Kerstdag gesloten. 2e Kerstdag wel geopend van 12.00-17.00 uur

Toegang: ¤ 7,-
¤ 3,50 CJP korting
¤ 3,50 studenten- of
65+ kaart
Tot 18 jaar gratis

Over Kunsthal KAdE
KAdE organiseert tentoonstellingen op het gebied van (moderne) kunst, architectuur, vormgeving & design en eigentijdse cultuur. KAdE heeft geen eigen collectie, maar is met haar tentoonstellingen op het gebied van moderne kunst en architectuur, naar buiten gericht en open voor impulsen vanuit de hele wereld. KAdE is een levendige plek met een café en winkel. Kunsthal KAdE bestaat sinds 1 mei 2009. In het eerste jaar heeft KAdE onder meer de volgende tentoonstellingen samengesteld: 'Wonderland, Through the Looking Glass', 'vanlieshoutvanlieshout', Frank Halmans, Henry Coombes, 10 jaar The One Minutes, 'Happy Families'| Studio Makkink & Bey, 'Sammlung Boryna' | Marcel van Eeden, 'BALLS TO THE WALL featuring KRAPP KAPP' | Charlie Roberts, Boom!ng Amersfoort. Tien jaar bouwen in de stad, retrospectief Tom Claassen (t/m 29 augustus 2010) & 'ShadowDance'.

Hoofdsponsoren KAdE

Alle activiteiten van KAdE worden financieel mogelijk gemaakt door Gemeente Amersfoort en twee hoofdsponsoren:

(einde persbericht)