Ingezonden persbericht


Langste en duurzaamste sjaal van Nederland

bijna 15.000 leerlingen werkten in Zuid-Holland mee aan de Warme Truiendag-sjaal

Op woensdag 6 april 2011 maakte basisschool Avonturijn in Vlaardingen bekend dat de Warme Truiendag-sjaal 245 meter lang is geworden. De Avonturijn werkte samen met 103 andere Zuid-Hollandse basisscholen, met in totaal ruim 15.000 leerlingen, mee aan deze Warme Truiendag-sjaal. De leerlingen van de Avonturijn zorgden voor maar liefst 44 meter van de totale sjaal en zijn ook winnaar geworden van de fotowedstijd. De sjaal is niet alleen de langste van Nederland, maar ook de duurzaamste, vanwege de 100% natuurlijke kleurstoffen, afkomstig van de mekrapplant, die gebruikt zijn om de wol te verven. Op woensdag 6 april kreeg basisschool Avonturijn hun prijswinnende foto overhandigd op een groot canvas in aanwezigheid van vertegenwoordigers van Het Klimaatverbond, sponsor Rubia, Provincie Zuid-Holland en Gemeente Vlaardingen.

Warme Truiendag, afgelopen jaar op vrijdag 4 februari, is een jaarlijks terugkerende door Het Klimaatverbond georganiseerde dag, waarop energiebesparing en bewust omgaan met energie centraal staan. Het idee van Warme Truiendag is simpel: zet de verwarming een graad lager, trek een trui aan en bespaar 7% energie. De Zuid-Hollandse scholen bespaarden zo samen op deze ene dag zo'n 8 ton broeikasgas. Dit is vergelijkbaar met de uitstoot van een auto die 1 keer om de wereld rijdt. Basisscholen binnen en buiten de hele provincie organiseerden op Warme Truiendag activiteiten en bijzondere lessen over energie en klimaat en laten volwassenen zien hoe gemakkelijk energie besparen is. De volgende editie van Warme Truiendag is op vrijdag 10 februari 2012. Kijk voor meer informatie over Warme Truiendag en de winnende foto op www.warmetruiendag.nl.

Mede mogelijk gemaakt door

Warme Truiendag in Zuid-Holland en de superlange Warme Truiendag-sjaal zijn mede mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland, het Klimaatverbond en Rubia. De 9.000 bolletjes wol en bijbehorende haaknaalden werden door het Klimaatverbond en het Nederlandse bedrijf Rubia(TM) Natural Colours ter beschikking gesteld. De wol is geverfd met een 100% natuurlijke kleurstof afkomstig van de mekrapplant (zie www.rubianc.nl voor meer informatie).

-----------



Ingezonden persbericht