Gemeente Noordenveld

Weldadigheid op voorlopige Nederlandse lijst Werelderfgoed

Koloniën van Weldadigheid op voorlopige Nederlandse lijst Werelderfgoed

Gepubliceerd op: 06 april 2011

De Koloniën van Weldadigheid in Veenhuizen en Frederiksoord komen op de voorlopige Nederlandse lijst UNESCO Werelderfgoed. Dit besluit staat in een brief van staatssecretaris Zijlstra (OCW) aan de Tweede Kamer. Het is een belangrijke erkenning van de grote cultuurhistorische waarde van de voormalige Koloniën van Weldadigheid. De provincie Drenthe en de gemeenten Noordenveld en Westerveld zijn blij met deze bevestiging door het Rijk.

Drents erfgoed wordt wereldberoemd

"Wij zijn er buitengewoon trots op dat de voordracht van de Koloniën van Weldadigheid in het Drentse Veenhuizen en Frederiksoord voor de voorlopige Nederlandse lijst UNESCO Werelderfgoed een feit is", aldus cultuurgedeputeerde Rein Munniksma. "Drents erfgoed wordt wereldberoemd! Wij gaan de unieke geschiedenis van de Koloniën van Weldadigheid nu verder onderzoeken en ontsluiten. Ondertussen gaan we aan de slag, zodat de partijen in het gebied hun voordeel kunnen doen met de stijgende bekendheid van het gebied en zijn geschiedenis."

Steun in de rug

Beide burgemeesters Hans van der Laan en Rikus Jager zijn zo mogelijk nog blijer met deze belangrijke erkenning: "De voordracht is een steun in de rug voor de verdere gebiedsontwikkeling van Frederiksoord en Veenhuizen. De status biedt ons veel kansen, die we met beide handen aangrijpen."

Criteria

Belangrijkste criteria voor de plaatsing op de voorlopige lijst zijn uitzonderlijke universele waarde en draagvlak en draagkracht voor het behoud van het erfgoed. Ook voor plaatsing op de definitieve lijst zijn deze criteria uitgangspunten. Komende 5 à 10 jaar wordt de voorbereiding voor de nominatie op de definitieve lijst verder opgepakt.

Vervolgstappen in april

De bedoeling van de gemeenten Noordenveld en Westerveld en de provincie Drenthe is dat inwoners en betrokkenen in de beide gebieden zoveel mogelijk baat zullen hebben bij de impuls die de voordracht met zich meebrengt. De bekendheid en potentiële internationale erkenning van de waarden zullen een belangrijke economische versterking betekenen. In de loop van april informeert het ministerie van OCW de betrokken overheden over de vervolgstappen.

Koloniën van Weldadigheid

De Koloniën van Weldadigheid kunnen worden gezien als voorloper van de moderne Europese verzorgingsstaat en zijn daarmee uniek in de wereld. In 1818 werd de Maatschappij van Weldadigheid door Johannes van den Bosch opgericht om de toenmalige armen uit de steden werk, onderwijs en medische verzorging te bieden. Daarvoor werden landbouwkolonies gesticht, waar tienduizenden arme stadsgezinnen uit het westen van Nederland een nieuw bestaan vonden. De structuur daarvan is nog terug te vinden in de gave ruimtelijke structuur en de functies die het gebied nu kent. Er zijn in Drenthe destijds twee koloniën opgericht. Het begon met de vrije kolonie in Frederiksoord. In 1823 breidde zich dit uit naar Veenhuizen, dat zich ontwikkelde tot onvrije kolonie. Kenmerkend zijn hier de grote gestichten, die later uitgroeiden tot gevangenissen. Andere dochtervestigingen van de Maatschappij van Weldadigheid zijn Wortel en Merksplas in België en de Ommerschans.

Meer informatie is te vinden op
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/internationaal-cultuurbeleid/ni euws/2011/04/05/elf-nederlandse-erfgoederen-potentieel-werelderfgoed.ht ml