Gemeente Voerendaal


\ 6/4/2011 - Bloesemtochten langs Limburgs mooiste boomgaarden De Zuid-Limburgse hoogstamboomgaarden liggen de komende weken weer als Brussels kant in het landschap. Voor wandelaar en fietser is het weer een groot voorjaarsfeest. Tijd om ruimte te geven aan de voorjaarskriebels. Komende weken organiseert IKL-Limburg met deskundige boomgaardgidsen van het IVN maar liefst 13 bloesemtochten langs Limburgs mooiste hoogstamboomgaarden.

Wat zou Zuid-Limburg zijn zonder de bloeiende hoogstamboomgaarden? Toch had het niet veel gescheeld of deze boomgaarden waren in Limburg voorgoed verleden tijd geweest.

In de afgelopen twee decennia is in Limburg enorm hard gewerkt aan het behoud en herstel van de authentieke boomgaarden met hoogstamfruit. Vanaf 1989 zijn meer dan 40.000 karakteristieke hoogstamfruitbomen aangeplant door de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg, IKL. Een herstelactie die nergens in Europa zijn weerga kent.

Wat de bloesem betreft heeft Zuid-Limburg duidelijk een streepje voor op de rest van het land. Nergens bloeit het zo vroeg als hier. De bloeiende kersen en pruimen rond Eijsden en Maastricht zijn de eerste voorjaarsherauten, die zeker in de rest van het land nog wel enige tijd op zich laten wachten.

Op zondag, 10 april en 25 april organiseert IKL in samenwerking met het IVN een groot aantal wandeltochten door en langs de mooiste boomgaarden in het Nationaal Landschap Zuid-Limburg. Deskundige bloesemgidsen gaan dan in op de betekenis van deze karakteristieke boomgaarden, het gevarieerde landschap en de cultuur die verweven is met de rijke geschiedenis van de fruitteelt. Tijdens deze afwisselende tochten leert u ook het een en ander van de planten en dieren die in dit soort parkachtige omgevingen kunnen voorkomen. De tochten duren gemiddeld twee uur.

Beeldbepalend
Het merendeel van de recreanten die op pad gaan, realiseert zich nauwelijks dat vijftig jaar geleden het merendeel van de Zuid-Limburgse dorpen schuil ging achter de groene gordels van boomgaarden met hoogstamfruitbomen. De boomkroon van deze bomen begint op 1.80 meter, zodat de boomgaard ook nog beweid kan worden door het vee. In 1950 bestond het areaal aan hoogstam uit 15.000 ha. Midden jaren tachtig was dit afgenomen tot 1900 ha. Tachtig procent was verdwenen. Gerooid met overheidspremie, of had plaats gemaakt voor laagstam. Bovendien verdwenen er veel boomgaarden door de aanleg van wijken, wegen en bedrijventerreinen.

Al wandelend krijgen de deelnemers aan deze tochten een goede indruk van de boomgaarden en de inspanningen die in Limburg verricht worden voor het behoud van de Limburgse boomgaarden. Zo werkt de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg al 20 jaar met professionele snoeiers en vrijwilligers aan het herstel van de boomgaarden. In die periode zijn al meer dan 1500 boomgaarden opgeknapt. Aangezien de bomen niet het eeuwige leven hebben, plant IKL ook volop nieuwe bomen. De teller voor de aanplant van jonge bomen staat momenteel op 40.000 bomen. Veel boomgaarden zijn voorzien van nieuwe hagen, met een lengte van maar liefst 200 kilometer. Bovendien draagt IKL de zorg voor het onderhoud van de boomgaarden via cursussen ook over op eigenaren en vrijwilligers. Inmiddels volgden 2800 mensen snoeicursussen bij IKL.

De boomgaarden bepalen niet alleen de ruimtelijke beleving van het landschap, maar zijn al eeuwenlang heel wezenlijk voor de Limburgse cultuur. De fruitteelt was nauw verweven met de plaatselijke handel, oogst en nijverheid. We zien dat verder ook terug in de karakteristieke plaatselijke fruitsoorten als de Herfstpeer van Geulle, Kelmonder grijskes, Gronsvelder en Eijsdener Klumpkes, Reymerstokker kroonreinetten en Puther Dikke.

Het fruit vormde ook de Limburgse gastronomie met zijn enorme assortiment aan fruitvlaaien, stroop, en bereidingswijzen van typische streekgerechten als zuurvlees of konijn met pruimen.

Overigens waren de bloesemtochten in Zuid-Limburg al in de jaren vijftig een begrip. Busvervoerders brachten toen al dagjesmensen uit het hele land om hier een voorproefje te nemen van de aanstormende lente.

Bloesemtochten Maasdal zondag, 10 april

Spaubeek (Beek):

5,5 km

Start: de Markt in Spaubeek

Maasband-Meers (Stein):

6 km

Start: parkeerplaats aan de Maas in Maasband

Elsloo Catsop (Stein):

6 km

Start: parkeerplaats Kaakstraat (tennisbaan) Elsloo

Sweikhuizen (Schinnen):

7 km

Start: bij De Biesenhof, Biesenhof 1 Geleen

Amby (Maastricht):

9 km

Start: bij de kerk in Amby

Eijsden:

12 km

Start: Café 'De Greune Mért' aan de Diepstraat

Bloesemtochten Heuvelland Parkstad 25 april (tweede paasdag)

Terworm (Heerlen): 6 km. Start bij Weltermolen, achter kerk van Welten Mechelen (Gulpen-Wittem) 7.5 km Start achter de kerk in Mechelen Camerig-Epen (Gulpen Wittem 7 km Parkeren bij Buitenlust Vijlenerbos Vijlen (Vaals) 8 km Start parkeerplaats Pastorijweg Sint Geertruid (Margraten) 8 km Start bij de kerk Eckelrade (Margraten) 8 km Start tegenover de kerk

Slenaken (Gulpen-Wittem) 8 km Start tegenover de kerk Alle wandeltochten (gratis) beginnen om 14.00 uur. Wandelschoenen aanbevolen.
Meer informatie : http://www.bloeseminlimburg.nl/

De wandel en fietsroutes langs de mooiste boomgaarden van Zuid-Limburg staan ook beschreven in het handzaam boekje Hoogstamroutes Zuid-Limburg. De boekjes zijn voor 7.50 te koop bij de Limburgse VVV.