GroenLinks


Grens aan budget Rijksfeesten en -partijen en lintenknipperijen

Woensdag 6 april 2011, 12:16u - Ineke van Gent

* binnenlandse zaken

* Infrastructuur en Mobiliteit

* Kamervragen

Grens aan budget Rijksfeesten en -partijen en lintenknipperijen

GroenLinks wil dat het kabinet strengere richtlijnen gaat opstellen voor het budget van Rijksfeesten en -partijen en lintenknipperijen. Tweede Kamerlid Ineke van Gent: "Ik gun iedereen zijn feestje ook binnen de overheid. Mijlpalen mogen gevierd, dieners van de publieke zaak mogen worden uitgezwaaid. Maar het blijft wel belastinggeld. Een bitterbal is okay, maar kaviaar? Nou, nee."

GroenLinks wil dat de minister van Binnenlandse Zaken een plafond stelt aan bedragen die ministeries en andere Rijksoverheidsinstanties mogen uitgeven aan festiviteiten en afscheidsfeesten. Aanleiding voor het pleidooi zijn de berichten over de peperdure lintenknipperijen van oud-verkeersminister Eurlings.

Van Gent: "Asfaltkoning Eurlings smeet ter meerdere eer en glorie van zijn projecten echt teveel geld over de balk. Het is mooi dat zijn opvolger Schultz de hand wat meer op de knip houdt, maar ik wil van deze willekeur af."

Ook gemeenten zouden er goed aan doen de hand wat meer op de knip te houden bij hun afscheidsfeesten. Van Gent: "We weten maar al te goed wat her en der aan afscheidsevenementen voor bijvoorbeeld burgemeesters wordt uitgegeven."

Vorig jaar stelde GroenLinks de dure afscheidsfeestjes van bestuurders ook al eens aan de kaak.

Schriftelijke vragen aan het lid Van Gent aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Infrastructuur en Mobiliteit over de berichten over de kosten van openingsfeestjes


1. Hebt u kennis genomen van de berichten over de kosten van openingsfeestjes? 1)


2. Kunt u de bedragen die in het artikel genoemd worden bevestigen?


3. Kunt u een overzicht geven van de kosten van alle openingsevenementen van snelwegen over de afgelopen drie jaar?


4. Kunt u een overzicht geven van alle uitgaven over 2010 van de verschillende ministeries aan dergelijke evenementen, recepties en andere representatieve bijeenkomsten?


5. Bent u bereid (strengere) richtlijnen op te stellen voor bedragen die ministereis en overheidsinstanties mogen spenderen aan recepties, openingen en andere representatieve bijeenkomsten? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wanneer mag de Kamer die verwachten?


6. Bent u bereid te bewerkstelligen dat de verschillende departementen bij de jaarrekening, om te beginnen over 2010, verantwoorden welke bedragen er aan recepties, openingen en andere representatieve bijeenkomsten uitgeven zijn? Zo nee, waarom niet?


1) De Pers, 6 april 2011, "Tonnen naar openingsfeestjes", pag. 5.