Groen!

Nucleaire veiligheid nu al geen prioriteit meer

door Kristof Calvo (federaal parlementslid) op 6 april 2011 in "Klimaat en energie"

De regering van lopende zaken bewijst enkel lippendienst aan de nucleaire veiligheid. Terwijl men in Fukushima (Japan) de kernramp nog lang niet onder controle heeft, is de veiligheidskwestie in eigen land alweer ondergesneeuwd. âZelfs de voorbije weken vond minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) het al niet meer nodig om een tandje bij te steken. Wat zal dat dan binnen enkele maanden zijn?â, vraagt Groen!-Kamerlid Kristof Calvo zich af.

Aan de hand van antwoorden op parlementaire vragen sinds de ramp in Fukushima stelt Calvo vast dat de regering al maanden afwezig blijft op de Raad van Bestuur van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC), terwijl daar echt belangrijke dossiers worden besproken.

De veiligheidsbekommernissen van het FANC over Doel 1, Doel 2 en Tihange 1 blijven geheim en bij de benoeming van een nieuwe directeur zou er politieke druk zijn. "Als het gaat over de feiten, slaat minister Turtelboom een slecht figuur. Dan wordt duidelijk hoe belangrijk deze regering nucleaire veiligheid vond en vindt. Net daarom is de minister dat debat de afgelopen weken systematisch uit de weg gegaan met holle frasen", meent Calvo.

Groen! doet meteen een concreet voorstel voor de volgende regering. De bevoegdheid nucleaire veiligheid moet verhuizen naar de minister van Leefmilieu of Volksgezondheid. "Nucleaire veiligheid is bij het departement Binnenlandse Zaken terechtgekomen omwillen van de link met crisisplanning en evacuatie. Zo wordt nucleaire veiligheid eigenlijk bijna automatisch herleid tot een bevoegdheid bij rampen, maar meer ook niet", aldus Calvo.

Aangezien Binnenlandse Zaken met politie en civiele bescherming zowat het crisisdepartement bij uitstek is, komen de nucleaire dossiers steevast onderaan de stapel te liggen. Groen! pleit daarom voor een dagelijkse opvolging van een andere minister en meer aandacht voor nucleaire veiligheid en dus voor het leefmilieu en gezondheid.

De volledige nota van Groen!-Kamerlid Kristof Calvo vind je hier.

IFRAME:
http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=http%3A%2F%2Fwww.groen.be %2Factualiteit%2FNieuwsflash-nucleaire-veiligheid-nu-al-geen-prioriteit
-meer_2087.aspx&layout=standard&show_faces=true&width=450&action=recomm end&font&colorscheme=light&height=80

Contact: Kristof Calvo -