Ingezonden persbericht


Huisverbod wordt ingezet als preventieve maatregel.

In samenwerking met politie en gemeente is het steunpunt huiselijk geweld in de Regio Nieuwe Waterweg Noord in de 2e helft van 2010 gaan onderzoeken of het mogelijk is om een huisverbodprocedure op te starten zonder dat de politie door een melding of aanhouding ter plaatse is geweest.

De wet Tijdelijk Huisverbod
Sinds januari 2009 kunnen burgemeesters aan plegers van huiselijk geweld een huisverbod opleggen voor de duur van 10 dagen. Er wordt, daags na het opleggen, een casemanager van het Steunpunt Huiselijk Geweld toegewezen welke binnen 10 dagen de hulpverlening dient op te starten. Vervolgens zal deze casemanager de burgemeester adviseren over een eventuele verlenging van het huisverbod van maximaal 18 dagen. Naast het afgeven van een duidelijke boodschap naar het gezin, zijn de tijdelijke rustperiode alsook de vervolghulpverlening belangrijke doelen van het huisverbod. Tot nu toe werden alle huisverboden opgestart naar aanleiding van een incident waarbij de politie ter plaatse het huiselijk geweld had geconstateerd en er tevens een aanhouding plaatsvond. Immers is de procedure ook dusdanig ingericht dat alleen de politie het huisverbod kan initiëren en deze vervolgens samen met het crisisinterventieteam aan de burgemeester voorlegt. Huisverboden worden dan ook in slechts enkele van de politiemeldingen opgelegd. Het aantal huisverbodzaken binnen het steunpunt beslaat slechts 4% van het totaal aantal dossiers. In vele van de gezinssystemen is het SHG van mening dat een huisverbod op zijn plaats zou zijn en de geweldsspiraal zou kunnen doorbreken. Het was dan soms wachten op een dermate heftig incident zodat de burgemeester een huisverbod zou opleggen.

Preventief Huisverbod
In samenwerking met politie en gemeente is het steunpunt huiselijk geweld in de 2e helft van 2010 gaan onderzoeken of het mogelijk is om een huisverbodprocedure op te starten zonder dat de politie door een melding of aanhouding ter plaatse is. Dit bleek aanvankelijk erg lastig omdat het zonder incident moeilijk is om vast te stellen of er überhaupt sprake is van huiselijk geweld, laat staan wie vervolgens dader danwel slachtoffer is. Een persoon voor 10 dagen de toegang tot de eigen woning ontzeggen is zeer ingrijpend en vraagt daarom ook om een zeer grote mate van zekerheid dat het middel reëel is. Het eerste, door het SHG geïnitieerde huisverbod, was dan ook zeer arbeidsintensief. Echter, in nauwe samenwerking met politie, is het uiteindelijk gelukt om een gedegen en juridisch gekaderde grondslag te creëren voor het opleggen van huisverbod. Hierna is nog drie maal het huisverbod opgelegd op initiatief van het SHG. Bij het laatste huisverbod waren enkele telefoontjes genoeg. Er is in de samenwerking tussen SHG, politie en gemeente een sterke vertrouwensband ontstaan. Enerzijds zien alle partijen de positieve effecten van de samenwerking, anderzijds weet eenieder elkaar goed te vinden op expertise. Tegelijkertijd zijn allen goed in staat om een hoge mate van onpartijdigheid te waarborgen door een duidelijke scheiding van taken. Dit geeft op haar beurt de burgemeesters het vertrouwen dat het huisverbod gerechtvaardigd is.

Effecten
Huiselijk geweld is een zeer complexe problematiek welke een erg zware druk legt op gezinnen die ermee te maken hebben. Deze spiraal van geweld is moeilijk te doorbreken omdat alle gezinsleden bij het geweld betrokken zijn. Bovendien is het voor zowel pleger als slachtoffer zeer moeilijk om de spiraal van geweld te doorzien en daar invloed op uit te oefenen. De wet tijdelijk huisverbod blijkt een effectieve maatregel om het patroon te doorbreken en de hulpverlening op gang te brengen. In veel gevallen zijn zelfs de uithuisgeplaatsten, zij het pas achteraf, positief over het toepassen van de maatregel. Hiermee blijkt het SHG nog meer in staat om huiselijk geweld structureel een halt toe te roepen.

Steunpunt Huiselijk Geweld Nieuwe Waterweg Noord
Iedereen kan bij het Steunpunt Huiselijk Geweld terecht voor informatie, advies en hulp. Het steunpunt krijgt jong en oud aan de telefoon. Mannen en vrouwen, mensen die alleen wonen en mensen die samenwonen. Familieleden, vrienden of buren die geconfronteerd worden met huiselijk geweld in hun omgeving, en die zich zorgen maken. Maar ook andere hulpverleners, politie en vrijwilligers. De zorgcoördinatoren van het Steunpunt kunnen inschatten wat in een bepaalde situatie de beste aanpak is en soms is telefonisch advies al genoeg om mensen te helpen. Jaarlijks ontvangt het Steunpunt ongeveer 800 meldingen waarbij ruim 1500 personen (volwassenen en kinderen) betrokken zijn. Huiselijk geweld is zeer complex, het Steunpunt moet veel acties, gemiddeld 4700 keer per jaar, verrichten om de hulpverlening in gang te zetten.

Noot voor de redactie (