Woonbond


05-04-2011 Mogelijk geen winstbelasting voor corporaties

Woningcorporaties hoeven mogelijk geen winstbelasting te betalen (VpB). Dat meldt het Financieele Dagblad (FD) van 5 april. Een streep door de VpB zou voor de in zwaar weer verkerende corporatiesector een meevaller betekenen van honderden miljoenen euro's.

De mogelijke meevaller heeft te maken met het advies van advocaat-generaal Peter Wattel aan de Hoge Raad, het hoogste rechtscollege binnen de rechterlijke macht in Nederland. Wattel adviseert om corporaties te beschouwen als zogeheten anbi's (algemeen nut beogende instellingen). Anbi's kunnen officieel geen winst maken en hoeven dus ook geen VpB te betalen.

In aanbouw Rond de zomer uitspraak

De Hoge Raad moet rond de zomer een uitspraak doen in een aantal juridische procedures die corporaties tegen de VpB-heffing hebben aangespannen.

Als de Hoge Raad het advies van Wattel volgt - en de kans daarop schat het FD op 70 procent - dan hoeven ze dus geen winstbelasting af te dragen.

200 miljoen winstbelasting

De VpB is door het vorige kabinet aan corporaties opgelegd en zou jaarlijks 500 miljoen moeten opbrengen. In de praktijk ligt dat bedrag aanzienlijk lager. Zo betaalden de gezamenlijke corporaties volgens cijfers van het Centraal Fonds Volkshuisvesting in 2009 ruim 200 miljoen euro winstbelasting.

Meer geld voor investeringen

Het advies van Wattel klinkt Woonbonddirecteur Paping als muziek in de oren. `Als hij gelijk krijgt, blijft er voor corporaties meer geld dan geraamd over om te investeren in nieuwbouw, woningverbetering en energiebesparing. Maar ik constateer gelukkig ook dat de corporaties de afgelopen jaren minder VpB hebben betaald dan begroot in hun meerjarenplannen. Ze zouden dus nu al meer investeringsruimte moeten hebben.'