Trefwoorden: Darminfectie, darmweerstand, voeding, polyfenol, cystine,
biomarker
Promotie mw. Marleen T.J. van Ampting
Faculty of Health, Medicine and Life Sciences.
Promotor: prof.dr. R.M. Brummer; co-promotor: Dr. I.M.
Bovee-Oudenhoven.
Titel: "Dietary interventions and intestinal defence to protect against
salmonella infection"
Woensdag 6 april 2011, 12.00 uur
Darminfecties zijn nog steeds een wereldwijd probleem, mede door de
toename van antibiotica resistentie van de ziekteverwekkers. Dit
proefschrift beschrijft hoe de weerstand tegen een van de belangrijkste
veroorzakers, Salmonella, kan worden vergroot met bepaalde
voedingscomponenten. Suppletie met het di-peptide cystine of een
polyfenol bleek infectie-geïnduceerde diarree te remmen en de
darmdoorlaatbaarheid te verminderen tijdens een Salmonella infectie in
pre-klinische studies. Mogelijk verhogen deze voedingscomponenten ook
de weerstand van mensen, maar dit moet nader worden onderzocht.
Daarnaast is een nieuwe en veelbelovende biomarker, het eiwit PAP,
geïdentificeerd. Via meting in een ontlastingsmonster kun je hiermee de
darmweerstand in de mens monitoren. Het promotie-onderzoek is
uitgevoerd bij NIZO food research in opdracht van TI Food and
Nutrition.
De academische zittingen van de Universiteit Maastricht vinden plaats
in de Aula, Minderbroedersberg 4-6.
Maastricht University