Maastricht University

Trefwoorden: Darminfectie, darmweerstand, voeding, polyfenol, cystine, biomarker

Promotie mw. Marleen T.J. van Ampting
Faculty of Health, Medicine and Life Sciences.

Promotor: prof.dr. R.M. Brummer; co-promotor: Dr. I.M. Bovee-Oudenhoven.
Titel: "Dietary interventions and intestinal defence to protect against salmonella infection"
Woensdag 6 april 2011, 12.00 uur

Darminfecties zijn nog steeds een wereldwijd probleem, mede door de toename van antibiotica resistentie van de ziekteverwekkers. Dit proefschrift beschrijft hoe de weerstand tegen een van de belangrijkste veroorzakers, Salmonella, kan worden vergroot met bepaalde voedingscomponenten. Suppletie met het di-peptide cystine of een polyfenol bleek infectie-geïnduceerde diarree te remmen en de darmdoorlaatbaarheid te verminderen tijdens een Salmonella infectie in pre-klinische studies. Mogelijk verhogen deze voedingscomponenten ook de weerstand van mensen, maar dit moet nader worden onderzocht. Daarnaast is een nieuwe en veelbelovende biomarker, het eiwit PAP, geïdentificeerd. Via meting in een ontlastingsmonster kun je hiermee de darmweerstand in de mens monitoren. Het promotie-onderzoek is uitgevoerd bij NIZO food research in opdracht van TI Food and Nutrition.

De academische zittingen van de Universiteit Maastricht vinden plaats in de Aula, Minderbroedersberg 4-6.