Politie Utrecht

Persberichten Eemland noord, 09.00 uur

Utrecht, 05-04-2011

Vreemde vogel

SOEST Op zaterdag 26 maart werd een vogelhandelaar bekeurd voor het overtreden van de Flora- en faunawet.

Omstreeks 10.00 uur, controleerden agenten van het Regionaal Milieu Team, van de politie Utrecht, de lading van een bestelbusje op de Wieksloterweg. In de auto werden kisten met levende inheemse beschermde vogels aangetroffen. De agenten hadden het vermoeden dat het ging om illegaal gevangen vogels. Dat was de reden dat de agenten besloten om de 89 vogels in beslag te nemen, het waren Putters, Appelvinken, Barmsijsen en Kneuen.

Tijdens de voor- en najaarstrek neemt de handel in de beschermde vogels toe. Een koppel inheemse zangvogels kost gemiddeld vijftig euro en levert tussen de zeventig en tachtig euro op.

Alle inheemse beschermde vogels in een kweekkooi of volière, moeten verplicht een naadloos gesloten pootring hebben. De ringetjes worden vaak in de eerste weken na de uitkomst van het ei aangebracht. Illegaal gevangen vogels zonder pootring zijn onverkoopbaar en daarom wordt bij deze vogels alsnog een te klein ringetje om de poot geperst. Regelmatig verkleurt en beschadigt hierdoor het gewricht van de poot waar de ring omheen zit. Ook beschadigt vaak de washuid op de snavel, omdat de wilde vogels tegen de tralies van de kooi opvliegen.

Uit onderzoek bleek dat de in beslag genomen vogels gemanipuleerde pootringen hadden. De 30-jarige vogelhandelaar uit Hilversum heeft een verklaring afgelegd en tegen de man is proces-verbaal opgemaakt. Hij heeft afstand gedaan van de vogels. Zij worden in overleg met de officier van justitie bevrijd van hun pootring en vrijgelaten.

(Zie nieuws van de dag voor foto's.)