KNHS

Buitenrijseizoen geopend door actrice Fajah Lourens 3 april 2011


AMSTERDAM (KNHS) Op zaterdag 2 april opende actrice, bevlogen amazone en paardenliefhebster pur sang Fajah Lourens het buitenrijseizoen. Op vijf sterren FNRS manege Nieuw Amstelland in het Amsterdamse Bos gaf Fajah onder schitterende weersomstandigheden het startschot voor het nieuwe buitenrijseizoen. Tijdens de bijeenkomst voorafgaand aan de opening ondertekenden de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) en vertegenwoordigers van een zestal andere buitensportorganisaties bovendien een alliantie om er voor te zorgen dat er meer ruimte komt om buiten te sporten en te bewegen.

De KNHS, de KNBLO Wandelsportorganisatie Nederland, de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU), de Nederlandse Wandelsport Bond, de Koninklijke Nederlandse Atletiekunie, het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) en de sportkoepel NOC*NSF hebben hun samenwerking bekrachtigd. Zij gaan zich hard maken om andere partijen, zoals terreineigenaren, gemeenten en provincies bij het initiatief aan te laten sluiten.

In haar openingswoord benadrukte directeur van het NISB en tevens KNHS-bestuurslid Clémence Ross dat het belangrijk is ook kinderen meer gebruik te laten maken van de groene ruimte: Kinderen denken vaak dat je moet betalen om naar het bos te gaan. Ze verwachten dat er overal computers en stopcontacten zijn.
John Bierling, algemeen directeur van KNHS: Wij hebben de ambitie om de buitensporten te laten groeien. Grote groepen Nederlanders beleven veel plezier aan actief buiten bezig zijn en dat moet zo blijven. Sporten als wandelen, fietsen en paardrijden zijn relatief laagdrempelig en kunnen tot op hoge leeftijd beoefend worden. Met de vergrijzing van de Nederlandse bevolking zal de vraag naar ruimte om buiten te kunnen sporten en recreëren alleen maar verder toenemen. De buitensporten zijn belangrijk om Nederland op Olympisch niveau te krijgen. Niet alleen om meer mensen aan het sporten te krijgen. Ze leveren ook een bijdrage aan de volksgezondheid en de economische ontwikkeling van regios.

Voormalig GTST-actrice en zakenvrouw Fajah Lourens is sinds haar achtste fanatiek amazone. Na een aantal successen op endurance wedstrijden moest zij vanwege een blessure van haar paard de wedstrijdsport vaarwel zeggen. Nu geniet zij zeer regelmatig met haar Arabisch volbloed Amir van het buitenrijden.
Nadat Fajah het buitenrijseizoen opende, startte zij evenals een aantal andere deelnemers in de 15 kilometer lange Enjoy the Ride rit te paard door het Amsterdamse Bos. De route voerde onder meer langs een doorwaadbare plas en de paarden picknickplaats. De paarden werden voor en na de rit gecontroleerd door een dierenarts. De vertegenwoordigers van de sportbonden reden een gedeelte van de prachtige route in stijlvolle door twee paarden voortgetrokken tramwagens. Het publiek in het Amsterdamse Bos kreeg door middel van flyers tips hoe om te gaan als je paarden tegenkomt in het bos en op de weg.

Enjoy the Ride is een initiatief van de KNHS. De FNRS en Rabobank zijn partner van Enjoy the Ride. Enjoy the Ride staat voor alles wat met buiten rijden te maken heeft en bestaat uit een website, digitale ruiter- en menroutes, routekaarten en georganiseerde buitenritten. Alle ruiter- en menroutes van Enjoy the Ride liggen in de mooiste gebieden van Nederland. Op iedere eerste zaterdag van april start het officiële buitenrijseizoen voor ruiters en menners.