PERSBERICHT


1 april-actie in Rondom10

Actie gezondheidsveld vraagt investering in preventieA

Den Haag, 2 april 2011

Een kwartier geleden heeft de Nederlandse Public Health Federatie (NPHF) in Rondom10 op ludieke wijze aandacht gevraagd voor meer investering in preventie. De fictieve belangengroep 'Ouders Voeden Op!' zette in het programma in op het afschaffen van het alcoholverbod en dus geen betutteling. Echter, de belangengroep was het werk van de NPHF die hiermee op een bijzondere manier de grenzen van de eigen verantwoordelijkheid wilde agenderen en daarmee haar twijfels uitte bij de huidige inzet van het volksgezondheidsbeleid. De 50 organisaties achter de NPHF zijn ervan overtuigd dat gezondheid werkt; maatschappelijk, economisch, in het persoonlijke leven en ter voorkoming van extra uitgaven in de zorg. Maar de onverminderde inzet van de overheid is absoluut noodzakelijk. Dus investeer in gezondheid!

De afgelopen weken was Ouders Voeden Op actief te vinden in social media. Op vrijdag 1 april bracht zij zelfs een fictief persbericht uit met als inzet Schaf het alcoholverbod af! Het programma Rondom10 benaderde Ouders Voeden Op en vroeg hen deel te nemen aan de uitzending. De reden was dat een meerderheid van de benaderde ouders een actieve rol willen van de overheid op het terrein van alcoholpreventie; Ouders Voeden Op was de uitzondering! Dit gaf Bij NPHF de doorslag om de actie nog één dag te verlengen. Vanavond onthulde in Rondom10 de voorzitter van de NPHF de ware gedaante van de Ouders Voeden Op! Met de 1 april-actie wil NPHF een helder signaal afgeven: inzet op individuele verantwoordelijkheid is belangrijk maar niet voldoende om concrete gezondheidsbedreigingen te verminderen. Hier is nadrukkelijk ook een taak voor de overheid weggelegd.

Niet spotten

Met gezondheid valt niet te spotten. Dit was ook niet de insteek van deze 1 april-actie. Maar gezondheid is in de huidige samenleving geen simpel goed dat met eigen verantwoordelijkheid kan worden gegarandeerd. Voortdurende (on)bewuste informatiestromen van verschillende afzenders informeren en verleiden mensen; concrete tegengeluiden zijn noodzakelijk om burgers te emanciperen en in staat te stellen te kiezen voor gezondheid. Coaching, concrete prikkels die een gezonde leefstijl promoten en een sluitende preventieketen zijn ook nodig om het verschil te maken. Investeren in preventie is een randvoorwaarde voor een gezonde Nederlandse economie. De economische slagkracht van Nederland wordt immers bepaald door een gezonde beroepsbevolking. Gezonde en vitale burgers doen het goed op school, het werk - en zij werken langer door als dat kan - en participeren actief als vrijwilliger in de samenleving.

VOOR DE REDACTIE

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met

Nicolette Warmenhoven, voorzitter Nederlandse Public Health Federatie, tel. 06 53 404610