Ingezonden persbericht



Zaterdag 2 april en zondag 3 april: Nationaal Museumweekend

Het thema van het nationaal museumweekend dit jaar is: 'Laat je trakteren door het museum!'. Het museum is dit gehele weekend met gereduceerd tarief te bezoeken: 50% korting op de entree.

Op zondag 3 april, van 14.00-16.30, trakteert het museum de bezoekers op een speciaal programma met prachtige live klezmermuziek van Klezchaverim. Klezmermuziek is de traditionele instrumentale muziek van de jiddisch sprekende Joden in Oost-Europa die woonachtig waren in de Oekraïne, Wit-Rusland, Litouwen, Moldavië, Polen, Roemenie, Hongarije en Slowakije. Deze muziek, waarvan de wortels al in de Middeleeuwen liggen, is slechts één aspect in het totaalbeeld van de rijke muzikale traditie binnen de Oost-Europese Jiddische cultuur.

De muziek past perfect bij de ontroerende wisselexpositie 'Geen Kinderspel', die op beide dagen is te zien. Het vaak door volwassenen zelfgemaakte speelgoed voor Joodse kinderen in de Tweede Wereldoorlog staat hierin centraal. De expositie toont hoe belangrijk speelgoed is voor kinderen in oorlogstijd en vertelt de verhalen van de toenmalige kinderen. Speelgoed als symbool van overlevingskracht en troost, zoals een knuffel, een auto, een beer, een vliegtuigje, een pop of een op Theresiënstadt gebaseerd monopolyspel. Net zoals speelgoed zorgt muziek ook voor houvast en overlevingskracht in moeilijke tijden.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945
Wylerbaan 4, 6561 KR, Groesbeek
024-3974404; www.bevrijdingsmuseum.nl


---- --