Ingezonden persbericht


Amsterdam, 25 maart 2011

Museumweekend in EYE Film Instituut Nederland
zaterdag 2 en zondag 3 april, 11.00 - 17.00
EYE trakteert op gratis films en 2-voor-1-kaartjes.

Ook dit jaar gooit EYE Film Instituut Nederland tijdens het 30e Museumweekend de deuren open met een gratis filmprogramma en allerlei (kinder)activiteiten. Het Museumweekend vindt voor de laatste keer plaats in het Vondelpark, voordat EYE in het voorjaar 2012 verhuist naar het spectaculaire nieuwe gebouw aan de oevers van het IJ. EYE laat graag alle vorderingen zien.

Speciaal voor het Museumweekend is er een ballonnenprogramma samengesteld voor jong en oud, zoals de klassieker Le ballon rouge en Le voyage du ballon rouge met Juliette Binoche. De kinderen kunnen buiten meedoen aan een ballonnenwedstrijd. Op zondag kunnen ze luchtballonfilms en chocoladeballonnen op een stokje maken. Binnen zijn er elk half uur rondleidingen waarbij een kijkje genomen kan worden in de verborgen wereld van de filmcabine. En u kunt uw filmkennis testen in de filmquiz. Alle bezoekers krijgen bij vertrek een 2-voor-1-toegangskaartje.

Zie voor aanvangstijden programma en activiteiten www.museumweekend.nl en www.eyefilm.nl; toegang gratis voor de ballonnenfilms en Rafiki. De overige films (die deel uitmaken van de reguliere programmering) worden aangeboden voor de vriendenprijs van ¤ 4,50.

Rondleidingen
Net als voorgaande jaren zijn er rondleidingen door het gebouw en de cabine van de operateur. Wat was het mooie Vondelparkpaviljoen eigenlijk voordat in de jaren zeventig het Filmmuseum zich er ging huisvesten? Wat is de bijzondere geschiedenis van de zalen? Hoe ziet een filmcabine er van binnen uit en hoe worden de films gedraaid? Een operateur vertelt er graag over. Maar ook: hoe gaat het met de ontwikkeling van ons spectaculaire nieuwe onderkomen in aanbouw aan het IJ? En wat kan de bezoeker er vanaf voorjaar 2012 verwachten? Zaterdag 2 en zondag 3 april elk half uur van 11.30 - 16.30 uur. Gratis kaarten zijn vanaf een half uur voor aanvang van de rondleiding verkrijgbaar aan de kassa.

Ballonnenwedstrijd
Zaterdag 2 april vanaf 13.00 en zondag 3 april vanaf 11.00 begint er speciaal voor kinderen een ballonnenwedstrijd op de balustrade bij de Franse Zaal. Hieraan is een prijs verbonden voor zowel de vinder als de verstuurder. Met een beetje geluk waait de wind de ballonnen weg van het Vondelpark richting Amsterdam-Noord, naar het nieuwe onderkomen van EYE.

Kinderactiveiten zondag 3 april
Luchtballonfilms maken - 5 t/m 12 jaar
Met drie grote heliumballonnen waaraan een kleine camera is vastgebonden kunnen kinderen een luchtfilm maken van een zelfgemaakt landschap. Het landschap verandert doordat er steeds meer details en huizen aan worden toegevoegd.

Chocoladeballonnen op een stokje - 2 t/m 99 jaar
Met gesmolten chocolade in alle kleuren maken kinderen ballonnen op een stokje die mooi kunnen versieren met zilveren en gekleurde balletjes.

Filmprogramma zaterdag 2 april:

11.00 en 13.30: Le ballon rouge (FR 1956) / Crin blanc 4+ (FR 1953) toegang gratis Albert Lamorisse, 78'
Poëtische kinderklassieker over een jongetje dat in Parijs een rode ballon vindt waar hij erg aan gehecht raakt. De ballon volgt hem overal: naar school, achter de bus aan, naar de rommelmarkt. Het jongetje probeert de ballon te beschermen tegen jaloerse schoolkameraadjes, die een wilde achtervolging hebben ingezet. In Crin blanc raakt een jongetje dat van stroperij leeft, gefascineerd door een witte hengst.

11.15: Le voyage en ballon 9+ toegang gratis
Albert Lamorisse (FR 1960)
Frans gespr., Nederlands ondert. 83'
In dit vervolg op Le ballon rouge beleven een bejaarde uitvinder en zijn kleinzoon spannende avonturen in een luchtballon.

15.15: Rafiki 6+ toegang gratis
Christian Lo (NO 2009)
Nederlands gespr., 79' kleur
Julie, Mette en Naisha zijn beste vriendinnen. Op een dag verdwijnt Naisha zomaar; het enige wat ze achter heeft gelaten is een adres in Oslo. Naisha en haar moeder zijn daar ondergedoken omdat ze geen verblijfsvergunning kregen. Wanneer Julie's vader het adres ontdekt, willen Julie en Mette hun vriendin waarschuwen. Stiekem nemen ze de nachttrein naar de stad. Zijn ze op tijd om hun vriendin te redden?

16.15: Morocco toegang ¤ 4,50
Josef von Sternberg (VS 1930)
Engels gespr., Nederlands ondert. 91' zwart-wit
De fatale liefdesgeschiedenis van een verbitterde nachtclubzangeres (Marlene Dietrich), een jonge vreemdelingenlegionair (Gary Cooper) en een gentleman op leeftijd. Rennend door de woestijn in niets dan een dun, doorschijnend gewaad stort Dietrich zich in het ongeluk. Bioscopen stroomden vol voor de woestijnromantiek van Morocco.

Filmprogramma zondag 3 april:

11.00 en 13.30: Le ballon rouge / Crin blanc (80') 4+ toegang gratis 11.15: Le voyage du ballon rouge 12+ toegang gratis Hou Hsiao-hsien (FR 2007)
Frans gespr., Nederlands ondert. 113' kleur
Franstalig debuut van de gelauwerde Taiwanese filmmaker Hou Hsiao-hsien, met Juliette Binoche in de hoofdrol, is losjes gebaseerd op Albert Lamorisses klassieker Le ballon rouge (1956). Le voyage du ballon rouge volgt het hectische bestaan van een theatermaakster (Binoche), haar zoontje en zijn Taiwanese oppas in Parijs. Carrièredrift, onvervulde emotionele behoeftes en gevoelens van vervreemding bepalen hun levens.

15.15: Rafiki (79') 6+ toegang gratis

----------------------------------------------

Noot voor redacties

Meer informatie (