Gemeente Sluis

in Archeologisch Museum en Het Bolwerk

Museumweekend in Archeologisch Museum en Het Bolwerk

Op zaterdag 2 en zondag 3 april aanstaande vindt opnieuw het Museumweekend plaats. Het thema is `Laat je trakteren!'. Het Gemeentelijk Archeologisch Museum in Aardenburg en Het Bolwerk in IJzendijke trakteren de bezoekers op bijzondere tentoonstellingen en activiteiten.

Archeologisch Museum: Een gouden ring, twee tentoonstellingen en een traktatie

Het Gemeentelijk Archeologisch Museum in Aardenburg pakt uit met een nieuwe prachtige aanwinst - de oudste gouden ring van Zeeland - en twee exposities. De toegang is gratis. Voor iedere bezoeker is er bovendien een lekkere traktatie, voor iedere 5e bezoeker een mooie attentie. De spectaculaire vondst van een gouden ring uit de Romeinse tijd is een aanwinst voor het museum. Hij werd gevonden door de Aardenburgse amateur-archeoloog Rob Rijckaert (`Rakker' voor bekenden) even buiten Aardenburg en dateert naar alle waarschijnlijkheid uit de tweede-derde eeuw. Het is de tot nu toe oudst bekende gouden ring uit Zeeland. De ring wordt tentoongesteld samen met enkele andere eerder gevonden Romeinse ringen.

In het Archeologisch Museum gaat verder de tentoonstelling `Voorwaar geen kleinigheid! Bachs Matthäus Passion in Aardenburg' van start. De expositie geeft aan de hand van teksten, afbeeldingen en voorwerpen een beknopt overzicht van de uitvoeringen van Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach in Duitsland en Nederland in het algemeen en die in de Sint-Baafskerk in Aardenburg van 1954 tot op heden in het bijzonder. Ook wordt ingegaan op Bachs meesterwerk zelf, zijn ontstaan en ontwikkeling.

Ten slotte is de tentoonstelling `Romeinen, Vikingen en Vlamingen, 150 topstukken uit het Archeologisch Museum Van Bogaert-Wauters te Hamme' te bezichtigen. De expositie laat het beste uit het archeologisch museum van Hamme zien, met wie het Aardenburgse museum oude en lange banden heeft. De nadruk ligt op voorwerpen uit de Romeinse tijd, de tijd van de Vikingen en de Vlaamse middeleeuwen. Onder het tentoongestelde materiaal bevinden zich vele Romeinse godenbeelden, fragmenten van drakarschepen, wapens, sieraden, aardewerk, kammen, gordelgespen en veel meer.

Gemeentelijk Archeologisch Museum

Marktstraat 18 4527 CL Aardenburg, tel. 0117- 492 888

www.museumaardenburg.nl

Openingstijden: zaterdag en zondag 9.00 - 17.00 uur

Museum Het Bolwerk: Tentoonstelling en activiteiten

In museum Het Bolwerk te IJzendijke is de tentoonstelling `Nieuwe kleren van de keizer. Napoleon, zijn werk in Zeeuws-Vlaanderen en zijn vrouwen' te bezichtigen. De tentoonstelling is gewijd aan het werk van Napoleon in onze streek en aan enkele vrouwen die een belangrijke rol in zijn leven hebben gespeeld. In het kader van de tentoonstelling worden bovendien twee lezingen en aansluitend een receptie gehouden. De toegang is gratis.

Napoleon heeft verscheidene keren onze streek bezocht. Zijn aandacht ging onder andere uit naar de modernisering van militaire versterkingen voor leger en vloot en het verbeteren van land- en waterverbindingen. Deze aspecten staan centraal in het eerste deel van de tentoonstelling `Nieuwe kleren van de keizer?'. Ook wordt ingegaan op Napoleons gigantische plan om Terneuzen uit te bouwen tot een van de grootste oorlogshavens van zijn rijk.

Het tweede deel van de tentoonstelling besteedt aandacht aan de belangrijkste vrouwen in Napoleons leven: zijn Corsicaanse moeder Letitia, zijn echtgenotes Joséphine de Beauharnais en Marie Louise van Oostenrijk en zijn Poolse maîtresse Marie Waleska (die hem stapelverliefd en hoogzwanger volgde naar Wenen en Parijs).

Op zaterdag 2 en zondag 3 april, steeds vanaf 15.00 uur, kunt u in Het Bolwerk een boeiende lezing bijwonen over de vrouwen van de Franse keizer. Napoleon had over vrouwen nogal zakelijke opvattingen. Over zijn echtgenote Joséphine de Beauharnais zei hij eens: "Zij maakt zich veel meer zorgen dan nodig is. Ze is altijd bang dat ik in ernst verliefd op andere vrouwen zal worden. Ze weet blijkbaar niet dat de liefde niet iets voor mij is. Ik ben er werkelijk de man niet naar om me zo uitsluitend met één ding bezig te houden." Dit en nog meer aardige en eigenaardige verhalen komen aan bod in de lezing, die gehouden wordt door de heer Van der Berg.

De lezingen worden afgesloten met een receptie. U kunt beide gratis bijwonen.

Het Bolwerk, museum van de Staats-Spaanse linies

Markt 28, 4515 BB IJzendijke, tel. 0117 - 301 200

E-mail: museuminfo@zeelandnet.nl

Website: www.museumhetbolwerk.eu

Openingstijden: 10.00 - 17.00 uur.