Collegiale coaching succesfactor voor BuitenkanZ


Mentorschap werkgever sleutel tot succes voor langdurige werkrelatie

ARNHEM, 20110401 -- Drie SW-bedrijven hebben met het project BuitenkanZ een succesvol instrument ontwikkeld om medewerkers met een grote afstand tot de arbeidsmarkt duurzaam te plaatsen bij reguliere werkgevers. Collegiale coaching blijkt de sleutel te zijn voor het succes van langdurige plaatsing voor werknemers met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.

Met het project BuitenkanZ richten de drie SW-bedrijven zich op het inzetten van een succesvol instrument om medewerkers duurzaam te plaatsen. Dit sluit aan bij de strategische keuzes van SW-bedrijven in hun omslag naar arbeidsontwikkelbedrijven. Onder het motto “een BuitenkanZ die u niet kunt missen!”, worden werkgevers benaderd om ervaring op te doen met een nieuwe vorm van coaching. Daarbij staat collegiale coaching door het bedrijf, waar de medewerker werkzaam is, centraal.

Mentorschap

Het project BuitenkanZ lijkt vooral aan te slaan doordat werknemers van reguliere bedrijven als mentor worden opgeleid. Deze mentor speelt een sleutelrol in de begeleiding en ontwikkeling van medewerkers op de werkvloer. De leerwerkbedrijven PAUW Bedrijven (Breukelen), Permar (Ede) en Presikhaaf Bedrijven (Arnhem) zijn twee jaar geleden gestart met deze nieuwe vorm van begeleiden. Sinds de start van het project zijn er 54 plaatsingen gerealiseerd bij 28 werkgevers waarbij 39 mentoren zijn betrokken voor collegiale coaching op de werkvloer. De eerste 15 mentoren hebben hun mentortraining met succes afgerond.

Essentieel

De missie van de drie genoemde bedrijven is om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zo veel mogelijk naar een reguliere baan te ondersteunen en te begeleiden. Een aantal medewerkers kunnen op deze wijze prima aan de slag bij reguliere werkgevers. Een goede coaching van deze mensen is daarbij essentieel om de plaatsing bij een werkgever tot een succes te maken.

Sleutelpersoon

De mentor is werkzaam in het bedrijf waar de medewerker is geplaatst. De mentor is de sleutelpersoon in de begeleiding en ontwikkeling van de medewerker op de werkvloer. Het gaat hierbij vooral om vakinhoudelijke en sociale begeleiding van de nieuwe collega. Ter ondersteuning volgt de mentor eerst een trainingsprogramma dat speciaal voor dit project is ontwikkeld. Daarnaast krijgt de mentor ook ondersteuning en advies door een BuitenkanZ-consulent om het ontwikkelingstraject optimaal te kunnen faciliteren.

Win-win-win-situatie

De gezamenlijke aanpak van de drie initiatiefnemers leidt tot een nog betere integratie van de medewerker in een reguliere arbeidsomgeving. Voor het SW-bedrijf levert het een duurzame en succesvolle externe plaatsing van de medewerker op. De directe meerwaarde voor de werkgever is dat hij er een goed gemotiveerde en betrokken arbeidskracht bij heeft. Kortom, dit instrument biedt een “BuitenkanZ” voor een succesvolle ontwikkeling van het bedrijf, het SW-bedrijf én de medewerker.

Einde persbericht