Gemeente Sittard-Geleen
PERSBERICHT
Europese partners wisselen kennis uit op het vlak van hernieuwbare energie
Sittard-Geleen, 1 april 2011- gemeente Sittard-Geleen en de overige elf organisaties die deelnemen aan het driejarige EU project RETS (Renewable Energies Transfer System) wisselden afgelopen week kennis uit op het vlak van hernieuwbare energie ter stimulering van lokaal duurzaamheidsbeleid.
De deelnemers lieten zich inspireren door de kennisoverdracht die plaatsvond tussen lokale, regionale en euregionale beleidsmakers en beslissers. Onder leiding van dagvoorzitter Simone van Trier passeerden onder andere burgemeester Sjraar Cox, keynote speaker Ronald Rovers (lector Hogeschool Zuyd), Catherine Ledig (Projectdirecteur RETS), wethouder Ruud Guyt (Stuurgroepvoorzitter Het Groene Net) en Gabriël Bergmans (directeur Wijk van Morgen) de revue. Belangrijkste uitkomst van het congres: gebruik maken van lokale omstandigheden en het benutten van alle grote en kleine kansen bieden garantie voor resultaat.
Praktijkgerichte kennisoverdracht
De internationale conferentie Hernieuwbare Energie 2011 werd georganiseerd door gastheer Sittard-Geleen in samenwerking met de overige 11 partners uit 9 EU-lidstaten, Frankrijk, Duitsland, Portugal, Verenigd Koninkrijk, Italië, Slovenië, Roemenië en Hongarije. Afgevaardigden van lokale overheden, universiteiten, energieagentschappen, en samenwerkingsverbanden.
Gemeente Sittard-Geleen onderstreept het belang van het congres ter stimulering van lokale duurzaamheidsinitiatieven en het promoten en mogelijk exporteren van lokale expertise en toepassingen op het gebied van duurzame energie. 'Dit congres was onderscheidend ten opzichte van andere congressen over duurzame energie door de concrete en praktische voorbeelden uit binnen- en buitenland. De voorbeelden hebben vooral geleid tot inspirerende discussies over de kernthema's restwarmte, duurzaam bouwen, windenergie, waterkracht, geothermische- en zonne-energie', aldus wethouder Ruud Guyt (Duurzaamheid).
Het Groene Net
Prominent op de duurzaamheidsagenda prijkte Het Groene Net. Een nieuw energiebedrijf in oprichting dat restwarmte van bedrijven op de chemiesite Chemelot en de Biomassacentrale Sittard benut om circa 50 bedrijven en 5000 woningen in Sittard-Geleen, Stein en Beek via een nog aan te leggen ondergronds buizennetwerk te voorzien van verwarming en /of via warmtewisselaars van verkoeling. Het Groene Net kreeg veel bijval van de projectpartners. Zo werd de vraag of industriële restwarmte duurzaam is niet relevant gevonden. Het gaat erom wat je bereikt met het gebruik van restwarmte: een reductie van CO2-uitstoot en van het aardgasgebruik. Het resultaat telt. Daarnaast was de algemene gedachte dat we met Het Groene Net in vergelijking met andere duurzame energietechnologieën de grootste CO2- reductie per geïnvesteerde euro kunnen bereiken. Ten slotte waren de deelnemers het grotendeels erover eens dat de regio met de combinatie Chemelot en BES een unique selling point heeft waar zij ge
bruik van moet maken. Naast Het Groene Net werden onder andere het Mijnwaterproject en De wijk van Morgen in Heerlen toegelicht en bezocht.