Gemeente Oldebroek


Gemeenteraad ontvangt tussenstand bezuinigingen

Donderdagavond 31 maart was er op het gemeentehuis van Oldebroek een raadsbrede commissie over de bezuinigingen. Het college deed in januari de toezegging om de Raad in maart te informeren over de voortgang van het bezuinigingsproces. Donderdag was er een ambtelijke presentatie.

De gemeente Oldebroek heeft een bezuinigingsopdracht van 2,8 miljoen euro. Vanuit de ambtelijke organisatie is een pakket van maatregelen voorgesteld aan het college. Die nemen daar op 19 april een besluit over. Daarna is de raad aan zet. In de maand mei zijn er commissievergaderingen waarin de raad de voorstellen bespreekt. Dan is het ook vanuit de samenleving mogelijk om, via de raad(sfracties) te reageren op de voorstellen. Op 31 mei neemt de Raad besluiten over de bezuinigingsvoorstellen, tijdens de vergadering over de Voorjaarsnota.

Hoofdlijnen
Tijdens de commissievergadering is een presentatie gegeven over de voorstellen. Deze zien er op hoofdlijnen als volgt uit:
·Vergroten inkomsten voor de gemeente (belastingen) ·Besparen op beheer openbare ruimte en gebouwen ·Verlaging kleine en specifieke subsidies ·Wijziging dienstverlening rondom vergunningen en de komst van een Klant Contact Centrum

De voorstellen zoals die er nu liggen, zijn voldoende om tot 2014 de huidige tekorten op te vangen. Tegelijkertijd weet de gemeente dat ondanks deze maatregelen er een structureel tekort overblijft vanaf 2015. Daarom moet een volgende slag geslagen worden. Dat wil het college gericht doen. Vanuit de Toekomstvisie, die rond de zomer wordt vastgesteld, kan worden vastgesteld waar wel en niet, en in welke mate geld voor beschikbaar moet worden gesteld (kerntaken)

Terugblik
Het is voor de Gemeente al geruime tijd helder dat er financieel zware tijden aan komen. De economische crisis zorgt voor forse bezuinigingen bij het Rijk. Gemeenten krijgen minder geld uit het Gemeentefonds en we hebben te maken met zogenaamde 'efficiencykortingen'. Ook krijgen gemeenten steeds meer taken zoals binnenkort de uitvoering van de jeugdzorg. Zoals verwacht zal de (personele) inzet voor het Grondbedrijf afnemen omdat we projecten afronden. Al met al een stevige bezuinigingsopdracht waar wij in 2011 samen flink de schouders onder hebben gezet. Zo hebben we met elkaar een veelvoud aan ideeën bedacht hoe wij kunnen besparen. Deze ideeën zijn uitgewerkt in scenario's en op 31 maart in grote lijnen gepresenteerd aan de raadsbrede commissie. De raad wilde graag tussentijds horen hoe het proces verliep.