Gemeente Best

Universeel burgerlijk huwelijk bestaat 10 jaar

22-03-2011

Op vrijdag 1 april 2011, exact 10 jaar na het sluiten van het eerste burgerlijk huwelijk tussen partners van gelijk geslacht, vindt in Best de wereldpremière plaats van de compositie `Monument to a Universal Marriage'. De bekende Nederlandse componist Willem Jeths heeft deze compositie in opdracht van de gemeente Best geschreven. Ook u kunt bij de première aanwezig zijn!

Compositie
De gemeente Best heeft in 2009 opdracht gegeven aan Willem Jeths om een gelegenheidscompositie te schrijven ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van het universeel burgerlijk huwelijk. Dit is gebeurd op advies van de Adviescommissie Beeldende Kunst. Het werk is geschreven voor twee stemmen, een strijkkwartet en een klarinet. De compositie is gebaseerd op de tekst van een eeuwenoud Egyptisch graf uit de 18de dynastie.

Wereldpremière
Op vrijdag 1 april 2011 vindt een feestelijke wereldpremière plaats in de Lidwinakerk. Het Doelen Kwartet en klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer voeren het `Monument to a Universal Marriage' uit. De compositie wordt in twee versies gespeeld, namelijk door:


* twee vrouwenstemmen: Mijke Sekhuis, sopraan en Karin Strobos, alt;
* twee mannenstemmen: Jean-Léon Klostermann, tenor en Hans Voschezang, bariton.

Wethouder Ine Meeuwis ontvangt de partituur van componist Willem Jeths.

Wethouder Ine Meeuwis ontvangt de partituur van componist Willem Jeths. Foto: Michiel Wasmus

U kunt erbij zijn
Wilt u bij de première zijn? Haal dan een toegangsbewijs op het gemeentehuis bij de centrale balie. Deze is geopend op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur en op maandagavond tot 19.00 uur. De voorraad is beperkt, dus geldt: op=op.

Waarom in Best?
In 1988 namen twee inwoners van Best het initiatief voor de wetswijziging om het burgerlijk huwelijk open te stellen voor mensen van gelijk geslacht. Na een strijd van dertien jaar trad de wet op 1 april 2001 in werking. De openstelling van het burgerlijk huwelijk voor partners van het zelfde geslacht heeft inmiddels in vele landen navolging gekregen.

Programma
Er worden meerdere stukken van Willem Jeths uitgevoerd.
* I go, concertaria voor sopraan, strijkkwartet en klarinet /Willem Jeths

* Strijkkwartet no.3 `Intus Trepidare'/Willem Jeths
* Monument to a Universal Marriage, voor strijkkwartet, klarinet en twee zangstemmen/Willem Jeths (eerste uitvoering in twee versies: 1 x door twee vrouwenstemmen en 1 x door twee mannenstemmen).

De Lidwinakerk is open vanaf 20.00 uur. Het programma start om 20.30 en duurt tot circa 22.00 uur.

Sponsoren
De compositieopdracht wordt betaald door de gemeente Best. De eerste uitvoering wordt mede gefinancierd door hoofdsponsoren Het Blauwe Fonds en Rabobank.

---