Vlaamse Overheid

EU2020-programma goed

Vlaamse Regering keurt ambitieus EU2020-programma goed

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 1 april 2011

Vandaag heeft de Vlaamse Regering het Vlaams Hervormingsprogramma EU2020 (VHP)goedgekeurd. Met dit programma schrijft de Vlaamse Regering zich in, in het zogenaamde Europese Semester, dat op de Europese Lentetop van 24 en 25 maart goedgekeurd werd. Het VHP is gebaseerd op de 2020-ambities zoals overeengekomen in het Pact2020 en Vlaanderen in Actie.

In voorbereiding op dit programma heeft de Vlaamse Regering breed geconsulteerd, ook met het oog op de totstandbrenging van een breder draagvlak voor de Europa-2020-strategie : een aantal strategische adviesraden (SERV, VRWI, MINA, VLOR, WGG, SARIV) werden geraadpleegd en de grote lijnen van hun adviezen werden in het VHP opgenomen. Ook organiseerde de Vlaamse overheid op 22 februari 2011 een rondetafel om (boven)lokale besturen en het middenveld nauwer bij het VHP te betrekken.

Er is een breed draagvlak in Vlaanderen voor de doelstellingen die de Vlaamse Regering formuleerde om bij te dragen aan het toekomstproject van Europa voor een slim, duurzaam en inclusief Europa. Voor de verdere opvolging van het plan zal de Vlaamse Regering overleggen met de sociale partners maar ook verder investeren in het ruimere draagvlak bij de middenveld-actoren.

Concreet engageert de Vlaamse Regering zich om tegen 2020 :


- Een werkzaamheidsgraad te bereiken van ruim 76% voor de groep van 20-tot 65-jarigen. Uitgaande van een werkzaamheidsgraad voor deze groep van 71.8% in 2010 betekent dit dat we een gemiddelde jaarlijkse toename van 0.5 procentpunten dienen te realiseren. Europa stelt een gemeenschappelijk objectief van 75% voorop. In 2014 moet dit leiden tot een werkzaamheidsgraad van 74% voor de groep van 20-64-jarigen. In het licht van de economische crisis en de demografische ontwikkelingen is de doelstelling van ruim 76% uitdagend maar noodzakelijk. De noodzakelijke maatregelen hiervoor zijn gericht om het arbeidsaanbod te verhogen, om meer 50+ langer aan de slag te houden, meer kwetsbare groepen aan het werk te helpen en in te zetten op werkbaarheid en werkbare jobs waaronder de verdere uitbouw van kinderopvang. Daarnaast zal een geïntegreerde aanpak op vlak van competentie-ontwikkeling de komende jaren voorop staan, met o.a. de uitbouw van excellente centra, de uitvoering van het knelpuntberoepenplan.


- Om 3% van het bruto binnenlands product te investeren in Onderzoek & Ontwikkeling. Met dit objectief zitten we op het objectief dat Europa zich stelt voor 2020. In 2009 realiseerde Vlaanderen 2.12%, hetgeen boven het Europese gemiddelde ligt. Om de transformatie naar een kennisgebaseerde economie te versterken, wordt een beleid gevoerd dat niet enkel gericht is op meer middelen. Dit beleid is evenzeer gericht op excellentie, zowel wat betreft wetenschappelijk onderzoek, onderwijs als opleiding. Een grotere focus, een grotere internationale dimensie, efficiëntieverhoging van het innovatie-instrumentarium, verbeterde samenwerking tussen onderzoek, onderwijs en bedrijven, enz. zijn de componenten van de innovatiestrategie. De Vlaamse Regering zet daarbij specifiek in op de vernieuwing van het industriële weefsel en op de uitvoering van het Actieplan Ondernemerschap.


- Om prioritair het aandeel vroegtijdige schoolverlaters terug te dringen tot 5,2% in 2020 en het aandeel van de 30-34 jarigen met een diploma tertiair/hoger onderwijs te verhogen tot 47,8% in 2020. De Europese ambities liggen wat lager, namelijk de schooluitval onder de 10% te brengen en het aandeel hooggeschoolden op ten minste 40% te brengen. In 2010 bereikte Vlaanderen reeds deze Europese targets met resp. een schooluitval van 7.8% en 43.9% voor deelname hoger onderwijs. Deze onderwijsdoelstellingen zijn noodzakelijk om stappen vooruit te zetten op vlak van werkzaamheidsgraad en op vlak van de overgang naar de kennismaatschappij. De komende jaren wordt een hervorming van het secundair onderwijs voorbereid. Ondertussen wordt ingezet op meer flexibele leertrajecten, het actieplan tegen spijbelen, ... bijzondere aandacht gaat ook naar maatregelen om instroom in wiskunde, natuurwetenschappen en technologie in secundair en hoger onderwijs te bevorderen.


- Om bij te dragen aan de 20-20-20-doelstellingen in het kader van het Europese Klimaat- en Energiepakket. Dat pakket omvat : een reductie van de emissies van broeikasgassen met 20% vergeleken met de niveaus van 1990, een verhoging van de energie-efficiëntie van 20% en tenslotte een aandeel van 20% hernieuwbare energie. Wat het terugdringen van de broeikasgasemissies betreft, ligt voor België de emissie van broeikasgassen van non-ETS sectoren in 2020 15% lager dan in 2005. De Vlaamse doelstelling voor het terugdringen van de broeikasgasemissies (non-ETS) wordt nog vastgelegd conform de intern Belgische lastenverdeling. Inzake de vermindering van het energieverbruik gaat Vlaanderen voor minstens 9% energiebesparing in 2016, op basis van het gemiddeld finaal energieverbruik (2001-2005). Vlaanderen wordt energie-efficiënter, maar het blijft door zijn relatief hoge energie-intensiteit in een zwakke positie staan omwille van de grote afhankelijkheid van de invoer en distributie via enkele grote verdelers en door het nog te beperkte aandeel van productie van hernieuwbare energie en warmtekrachtkoppeling. Inzake hernieuwbare energie bedraagt het aandeel hernieuwbare energie op Belgisch niveau in het totaal bruto finaal energieverbruik in 2020 minstens 13%. Wat het aandeel groene stroom in de distributie-leveringen van elektriciteit heeft Vlaanderen wel al een doelstelling vooropgesteld, nl. 13% in 2020. De Vlaamse Regering ziet de milieu- en energiedoelstellingen als hefbomen naar een groenere economie. Vlaanderen wil de uitstoot van broeikasgassen beperken en de gevolgen van klimaatverandering opvangen. Centraal hierbij staan het Vlaams klimaatbeleidsplan 2013-2020 en het Vlaams adaptatieplan. Om de Vlaamse energie-efficiëntie te laten toenemen, zal medio 2011 werk gemaakt worden van een tweede actieplan energie-efficiëntie 2011-2016. De Vlaamse regering zet ook in op maatregelen om groene groei te bevorderen met o.a. de ecologiepremie, de uitbouw van het Energiebedrijf en een actieplan groene jobs.


- De Vlaamse Regering schrijft zich ook in, in de armoededoelstellingen van Europa die 20 miljoen mensen uit armoede en sociale uitsluiting wil halen. Vlaanderen gaat daarbij voor een 30%-reductie van het aantal mensen in armoede en blijft ook op Europees vlak de Pact 2020-doelstelling voor de halvering van de kinderarmoede vooropstellen. De uitvoering van het Vlaams Actieplan voor Armoedebestrijding zal in 2011 een grotere focus krijgen. Momenteel worden de prioriteiten geformuleerd. De uitvoering van de strategie verloopt in overleg met de armoedeverenigingen en binnen de Vlaamse overheid op een sterk gecoördineerde wijze.

Inzake overheidsheidsbegroting ten slotte, heeft het effect van de economische achteruitgang zich sedert 2009 ten volle laten voelen in de gewestbelastingen en de samengevoegde en gedeelde belastingen. Dit heeft de Vlaamse Regering ertoe aangezet een besparingsplan uit te voeren. De Vlaamse Regering heeft hierbij eveneens gewaakt over het behoud van het economisch en sociaal weefsel. De investeringen werden zo veel mogelijk gevrijwaard en er werd maximaal op efficiëntiewinsten ingezet. Een terugkeer naar het begrotingsevenwicht is de begrotingsdoelstelling voor het jaar 2011. Voor de periode 2012-2014 wordt ingezet op een begrotingsevenwicht, maar geen overschotten. Op deze manier wordt er ruimte en tijd gemaakt om het nieuwe beleid dat in het Vlaams regeerakkoord 2009-2014 is opgenomen, te realiseren.

Hiermee geeft de Vlaamse Regering aan dat haar engagementen in de Europese strategie ruimer gaan dan enkel een strategie gericht op kostenreductie en begrotingsdoelstellingen. Integendeel, met dit plan engageert de Vlaamse regering zich tot een strategie gericht op toekomstgerichte investeringen en duurzame ontwikkeling teneinde bij te dragen aan een slim, duurzaam en inclusief Europa.

Ondertussen schrijft de Vlaamse Regering zich ook in in de werkzaamheden ter voorbereiding van het Nationale Hervormingsprogramma voor België, waar de federale overheid samen met de deelstaten de doelstellingen op Belgisch niveau bepalen en dat tegen medio april aan de Europese Commissie moet worden bezorgd.