Nieuw kostprijsmodel insourcing administratieve diensten onderwijs

Persbericht van Dyade

Dinsdag 29 maart heeft Ernst & Young in Sociëteit De Witte, het rapport 'Onderzoek kostprijsmodel insourcing AK-diensten' gepresenteerd aan een aantal genodigden uit de onderwijssector.

Op basis van de presentatie was een ronde tafelgesprek georganiseerd. Aan het gesprek hebben deelgenomen de heren N. Mol (commissie Don), R. Bagchus (directeur PO min OCW), K. Vos (Nivra), R. van Harten (Bestuurder PO Raad), H. Pirovano (Manager Jaarverslaglegging min OCW, H. van Gansewinkel (Ernst & Young), F. Hüsken (voorzitter ronde tafel) en W. Fincken (BRAVO).

Het rapport
Elk schoolbestuur is uniek en kent de eigen, specifieke situatie. Bij het 'modelmatige' karakter van de opstelling in het rapport wordt gebruik gemaakt van kengetallen op basis van gemiddelden, zowel qua cijfers al qua onderliggende aannames. Het model is echter zo ontworpen dat het qua vorm en inhoud mogelijk is om aan de hand van eigen kengetallen de eigen bestuurlijke werkelijkheid te benaderen. In het algemeen stelt het rapport dat kleine en middelgrote besturen niet of slechts insourcen tegen onevenredig hoge kosten met zeer hoge risico's. Grote besturen kunnen mogelijk tegen aanvaardbare kosten voldoen aan de kwalitatieve minimumeisen met een lager, maar nog steeds, substantieel risico.

Het ronde tafelgesprek
Op basis van de inbreng van de deelnemers kan gesteld worden dat het samenspel tussen bestuurders in het onderwijs en administratiekantoren belangrijk is bij de verdere professionalisering van bedrijfsvoering in het onderwijs. Daarbij blijft het gevoel van bestuurders (de meer 'zachtere' factoren) nog steeds van belang. De feiten zijn, op basis van het rapport, echter helder.

Het rapport is opgesteld in opdracht van BRAVO.

Over BRAVO
Veertien onderwijsdienstverleners hebben zich in mei 2008 verenigd en de krachten gebundeld door middel van de oprichting van een brancheorganisatie 'BRAVO; BRanchevereniging Administratie Voor Onderwijsdienstverlening.
De leden verzorgen gezamenlijk 95% van de administratie van schoolbesturen in het primair onderwijs en ongeveer 50% van de administratie in het voortgezet onderwijs.
Bij de leden werken 1800 medewerkers. Zij verwerken de salarissen van ruim 120.000 personeelsleden in het primair onderwijs (het 'PO') en van ruim 50.000 personeelsleden in het voortgezet onderwijs (het 'VO'). Daarnaast voeren de leden de financiële administratie voor ruim 5300 scholen in het PO, 400 scholen in het speciaal onderwijs (SO) en 330 scholen in het VO. Deze scholen beschikken gezamenlijk jaarlijks over een budget voor een totaal bedrag van ongeveer 8 miljard euro.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

*

Links:
http://www.bravonderwijs.nl/



Razende Robot Reporter