AzG: Gezondheidszorg grote groepen inwoners Ivoorkust in gevaar

Persbericht van Artsen Zonder Grenzen

Amsterdam,1 april 2011 - De nieuwe gevechten in Ivoorkust beperken de al moeizame toegang tot de gezondheidszorg nog verder, waarschuwt Artsen zonder Grenzen. Door straatgevechten in Abidjan kunnen mensen in sommige wijken hun huis niet meer uit. Ook in steden in het westen van het land is het vaak onmogelijk om naar ziekenhuizen of klinieken te reizen. Artsen zonder Grenzen roept de strijdende partijen op patiënten ongehinderde doorgang te verlenen.

Grote groepen inwoners zijn Abidjan afgelopen weekend ontvlucht, maar veel anderen zijn achtergebleven in de stad. Ze hebben hun toevlucht gezocht bij familie of vrienden of houden zich schuil in hun huizen. Alleen in het uiterste geval komen de mensen naar de weinige klinieken die nog werken. Veel medisch personeel is ook gevlucht. De staf die er nog is, komt niet naar het werk vanwege de onveiligheid. Ook is er een groot gebrek aan medicijnen en medische voorraden.

In samenwerking met de medische autoriteiten in Abidjan heeft Artsen zonder Grenzen in Abidjan 450 mensen behandeld, waaronder 314 slachtoffers van geweld. De teams werken in het Abobo Sud ziekenhuis. Dat is de enige medische voorziening die nog werkt in het noorden van de stad. Op 31 maart werden 15 mensen met schotwonden naar het ziekenhuis gebracht, ondanks het feit dat de ambulances al een tijd niet meer rijden.

In het westen van Ivoorkust, in de steden Bangolo en Duékoué, hebben de medische teams van Artsen zonder Grenzen meer dan 230 gewonden behandeld.

'De bevolking heeft weer te lijden onder geweld', zegt noodhulpcoördinator van Artsen zonder Grenzen Renzo Fricke. 'Onze teams lukt het patiënten die spoedeisende operaties nodig hebben over te brengen - bijvoorbeeld drie vrouwen met schotwonden. Tegelijkertijd zijn er veel andere patiënten met bijvoorbeeld ernstige malaria of een gecompliceerde zwangerschap. Ook zij hebben dringend zorg nodig, maar onveiligheid op de weg bedreigt hun leven.'

In de westelijke stad Duékoué, die zwaar te lijden heeft onder de gevechten, behandelt en stabiliseert een team patiënten die een operatie nodig hebben voordat ze worden overgebracht naar Bangolo. In die plaats, 30 kilometer verder, werkt een team van Artsen zonder Grenzen in het enige functionerende ziekenhuis van de stad.

In het centrum van het land zorgden teams van Artsen zonder Grenzen voor medische voorraden, toen de ziekenhuizen van de hoofdstad Yamoussoukro en Bouaké werden overstroomd met gewonden. 'Hier wreekt de ineenstorting van de economie zich', zegt Fricke. 'De medische voorzieningen raken door hun medicijnen en voorraden heen.'

*

Links:
http://www.artsenzondergrenzen.nl



Razende Robot Reporter