FloraHolland


Finalisten FloraHolland Award `De Glazen Tulp' bekend

FLORAHOLLAND, 1 april 2011 (persbericht) - Donderdag 31 maart vond de halve finale van de strijd om de FloraHolland Award `De Glazen Tulp'
2011 plaats. In de bestuurskamer van FloraHolland Naaldwijk kwamen tien vakjuryleden bijeen om uit 43 genomineerden in totaal 20 finalisten te kiezen. In de vakjury namen onder meer juryleden van Javado, Fleura/Metz, Zyon-Group BV, Agora-Group, Natural-Styling en Life and Garden deel.
Vijf producten per categorie zijn door naar de finale. De finalisten per categorie zijn:

Kamerplanten:

1. Hippeastrum Double Diamond Grp 'Alfresco'. Aanvoerder: Fa L.G. Vreugdenhil & Zn uit 's Gravenzande.

2. Zantedeschia `Odessa'. Aanvoerders: onder andere Dynaplant BV uit De Lier en Fa L.G. Vreugdenhil & Zn uit 's Gravenzande.
3. Chrysanthemum Indicum Grp Splash Meadow. Aanvoerder: Gebr. Nederpel uit Wateringen.

4. Begonia Elatior Grp dubbelbloemig 'Grace'. Aanvoerder: J.&.P. ten Have BV uit Maasland.

5. Aloë 'Tiki Tahi'. Aanvoerder: Tikiplant uit Monster.

Tuinplanten:

1. Felicia amelloides Felicitara Blue. Aanvoerder: Kwekerij W & A de Rijke uit Poeldijk.

2. Lillium formosanum White Crane. Aanvoerder: Kwekerij Tass uit Wateringen.

3. Campanula portenschlagiana Addenda Blue Planet. Aanvoerders: R.C Kuivenhoven uit Poeldijk en Kwekerij Montis uit Moercapelle.
4. Gerbera Garvinea. Aanvoerders: F.N. Kempen BV uit Mijdrecht en Van Lint BV uit Boskoop.

5. Dicentra Burning Hearts. Aanvoerder: V.O.F. G.C. van Woudenberg uit Zevenhuizen.

Snijbloemen:

1. Hydrangea macrophylla 'Spike'. Aanvoerders: Pieter Kolk uit Aalsmeer, Ko Kolk uit Amstelveen en Sonneveld Hydrangea uit Bleiswijk.
2. Echinacea purpurea 'Green Jewel'. Aanvoerder: H.J. de Boer E.A. uit Hillegom.

3. Rosa grootbloemig White Naomi! Aanvoerders: Mermin Roses uit Amstelveen, Roseworld uit De Lier en Velden Roses uit Wateringen.
4. Pulsatilla vulgaris `Alba'. Aanvoerder: Jac.M. van Schagen uit Heerugowaard.

5. Lilium Oriental Grp `Paradero'. Aanvoerders: De Jong Flowers BV uit Ter Aar, Firma J. Boon & Zn. uit 's Gravenzande en Fa. Gebr. Koper uit Heemskerk.

Concepten:

1. Color Royal Family (phalaenopsis). Aanvoerder: Geest Orchideeën uit De Lier.

2. Phalaenopsis Singolo. Aanvoerder: Opti-flor B.V. uit Monster.
3. Vanda Touch of Nature. Aanvoerder: Handelskwekerij L. vd Weijden BV uit Kudelstaart.

4. Roos Bellisima. Aanvoerder: Vireo- H.P.D. Potplanten VOF uit De Kwakel.

5. Human Green Orchids. Aanvoerder: Wooning Orchids uit Bleiswijk.


28 april finale in Drijvende Kas
Op 28 april vindt in de Drijvende Kas in Naaldwijk de finale plaats. De finalisten presenteren hun producten aan een prominente jury, onder wie juryvoorzitter Rob Verlinden. De uitslagen worden bekend gemaakt op 26 mei 2011. Op die dag worden op een passende locatie de FloraHolland Awards `De Glazen Tulp' uitgereikt aan de winnaars.

Nieuwe werkwijze stemmen FloraHolland Award `De Glazen Tulp' Ieder jaar reikt FloraHolland aan kwekers en veredelaars de Glazen Tulp uit in vier categorieën. De Glazen Tulp is in de sierteeltsector dé prestigieuze FloraHolland Award voor de beste marktintroductie van het jaar. De winnaars worden geselecteerd en genomineerd uit de honderden nieuwe cultivars en concepten die jaarlijks op de veiling geïntroduceerd worden. Voorheen bepaalden een vak- en een publieksgerichte jury de nominaties en winnaars. In de vakjury is ook de handel vertegenwoordigd. Dit keer konden ook alle in- en verkopers extra gewicht in de schaal leggen door bij aanvang al aan te geven welke producten in elk van de vier categorieën hun favorieten zijn. Bloemisten, retailers en tuincentra zoeken voortdurend naar vernieuwing om hun klanten te verleiden. In- en verkopers bij exportbedrijven en (groot)handelaren staan midden in de sierteeltketen. Door het contact dat zij dagelijks hebben met de markt, kunnen zij goed aangeven welke noviteit de best geslaagde product- of conceptintroductie van het jaar is.