Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Kou in ozonlaag Noordpool leidt tot ozonafbraak
1 april 2011 - Het was bijzonder koud in de ozonlaag afgelopen maand. De lage temperaturen in de ozonlaag boven de Noordpool hielden dit voorjaar uitzonderlijk lang aan. In de eerste helft van maart werden in de stratosfeer op zo'n 20 kilometer hoogte zelfs een paar dagen lang kouderecords gevestigd voor deze tijd van het jaar. Het gebied met verminderd ozon boven de Noordpool was goed waarneembaar in de waarnemingen van het Fins-Nederlandse Ozone Monitoring Instrument OMI. De afbeelding toont de hoeveelheid ozon gemiddeld over de maand maart (Bron: KNMI)
Het gebied met verminderd ozon boven de Noordpool was goed waarneembaar in de waarnemingen van het Fins-Nederlandse Ozone Monitoring Instrument OMI. De afbeelding toont de hoeveelheid ozon gemiddeld over de maand maart (Bron: KNMI)
De aanhoudende kou in de stratosfeer, waar de ozonlaag zich bevindt, was opmerkelijk. De afgelopen jaren, in 2009 en 2010, traden juist al en vrij vroeg, achtereenvolgens in januari en halverwege februari zogenaamde stratosferische opwarmingen plaats. De temperatuur in de stratosfeer op 20 kilometer hoogte was de eerste helft van afgelopen maand nog zo laag dat polaire ijswolken (polar stratospheric clouds) konden ontstaan. In polaire ijswolken in de stratosfeer worden chloorverbindingen gevormd die de ozon in de ozonlaag boven de Noordpool afbreken. De ijswolken helpen om het chloor uit de chloorverbindingen vrij te maken waarna het vrije chloor (katalytisch) met ozon kan regeren en ozon afbreekt.

De lage ozonwaarden boven de Noordpool kwamen niet alleen door ozonafbraak in ijswolken, maar ook doordat de aanvoer van ozonrijkere lucht vanuit de tropen, begin maart minder was dan andere jaren door de sterke straalstroom rondom de Noordpoolwervel op 20 km hoogte.

De ozonlaag boven de Noordpool had nog wel een dikte van meer dan 250 Dobsoneenheden (De Dobsoneenheid geeft aan hoeveel ozon er in de lucht aanwezig is boven een bepaald punt op aarde, zie uitleg onder begrippen). Dat is veel meer dan in het ozongat boven de Zuidpool dat jaarlijks in september-november optreedt. In het jaarlijkse ozongat neemt de dikte van de ozonlaag af tot minder dan 150 Dobsoneenheden. In tegenstelling tot de Zuidpool, varieert de dikte van de ozonlaag boven de Noordpool in het voorjaar sterk van jaar tot jaar. Ook de temperatuur op 20 km hoogte boven de Noordpool kent jaarlijks sterke wisselingen.

Een situatie zoals begin deze maand, met aanhoudende kou in de ozonlaag, komt weinig voor. Normaal gesproken breekt de Noordpoolwervel ergens in de loop van het voorjaar op waarbij de temperatuur oploopt en het gedaan is met de ozonafbraak. Dat zien we ook nu langzaamaan gebeuren. Wel zal de relatief grote ozonafbraak dit voorjaar leiden tot een wat minder dikke ozonlaag op het noordelijk halfrond, want het duurt een tijdje voordat de verdwenen ozon weer is aangevuld.

Eerste uitgave: 01-04-11