Nieuwe Postzegeluitgifte Internationaal Gerechtshof

Persbericht van TNT Post

DEN HAAG, 1 APRIL 2011 - Vandaag geeft TNT Post nieuwe postzegels van het Internationaal Gerechtshof uit. Deze emissie met drie postzegelvelletjes van elk tien postzegels is een heruitgave van de postzegels uit 2004. De heruitgave is nodig vanwege de invoering van de nieuwe waardeaanduiding door TNT Post voor bestemmingen Nederland, Europa en Wereld. Ook voor de nieuwe postzegels geldt dat alleen het Hof ze mag gebruiken.

Al sinds 1934 worden in Nederland speciale postzegels uitgegeven voor exclusief gebruik door het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. De laatste emissie was in 2004, met twee postzegelvelletjes van elk tien postzegels.
Met de speciale postzegel benadrukt TNT Post de bijzondere positie die het in Den Haag zetelende Internationaal Gerechtshof inneemt bij het beslechten van geschillen tussen staten. Van de zes belangrijkste organen van de Verenigde Naties is het Internationaal Gerechtshof het enige dat buiten New York is gevestigd. Ook de andere VN-organisaties maken gebruik van eigen postzegels.

De postzegels kenmerken zich door een grafische samenvoeging van de naam van het International Gerechtshof in de twee voertalen, tegen een achtergrond van een cirkelstructuur die buiten de postzegels onzichtbaar doorloopt. De positie van de cirkels en de wijze waarop ze elkaar kruisen verschillen per postzegelvelletje. Het kernwoord van de organisatienaam - in beide talen Justice - staat in het hart van elke postzegel.

De drie postzegels hebben ieder een andere afbeelding: een lijntekening van het Vredespaleis voor de postzegel voor Nederland (met waardeaanduiding 1), het logo van het Internationaal Gerechtshof voor de postzegel voor Europa (met waardeaanduiding Europa 1) en een groep vliegende vredesduiven voor de postzegel voor Wereld (met waardeaanduiding Wereld 1). De duiven zijn geïnspireerd op een tegeltableau van de Haagsche Plateelbakkerij Rozenburg, in de achtercorridor van het Vredespaleis. In alle drie de postzegels keert het blauw, de huiskleur van de Verenigde Naties, terug.

Het ontwerp van de eerste twee zegels uit 2004 voldoet nog steeds prima, vindt grafisch ontwerper Roger Willems. "Daar wilde ik niet veel aan veranderen. Behalve de nieuwe waardeaanduidingen is er op verzoek van het Hof de vestigingsplaats toegevoegd - Den Haag voor de postzegel voor Nederland, La Haye en The Hague voor de buitenlandse bestemmingen. Een andere verandering is dat op de postzegel voor Nederland de afbeelding van het Vredespaleis nu niet meer over de perforatierand doorloopt, maar centraal in de postzegel staat. Het basisontwerp met de cirkels bleek ook zonder meer geschikt voor het nieuwe postzegelvelletje Wereld met de duiven. Het is daardoor een echte serie geworden."

Naast de drie postzegelvellen met 10 gelijke postzegels verschijnt er ook een postzegelmapje.

Verkrijgbaarheid
De oplage van het postzegelvel is: Nederland 1: 55.000 vellen, Europa 1: 55.000 vellen en Wereld 1: 55.000 vellen. De postzegels zijn, zolang de voorraad strekt, verkrijgbaar bij de Collect Club in Groningen, via de Onlinewinkel op www.tntpost.nl/. De geldigheid van de postzegels voor de frankering is onbepaald.

Over TNT Post
TNT Post verwerkt dagelijks 15 miljoen poststukken (waarvan ruim 400.000 pakketten) met ruim 7,6 miljoen bestemmingen in Nederland. Het bedrijf distribueert daarnaast post in een aantal Europese landen. Van groeiend belang zijn diensten die elektronische data omzetten in fysieke post. TNT Post is in de eerste plaats actief op het gebied van post: collectie, sortering, transport en aflevering van brieven en pakketten. Daarnaast is de onderneming gespecialiseerd in data- en documentdiensten, direct mail, e-commerce en internationale post. TNT Post heeft zo'n 58.000 mensen in dienst in Nederland. De omzet van TNT Post in 2010 bedroeg 4.268 miljoen euro. TNT Post is onderdeel van TNT N.V. TNT is zich bewust van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid als onderneming en heeft partnerschappen gevormd met het World Food Programme en het Milieuprogramma van de Verenigde Naties om wereldwijd tegen honger en milieuvervuiling te strijden.




Razende Robot Reporter